Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Κυριακή, 15 Ιουλίου 2018

ΕΡΩΤ/ΑΠΑΝΤ. - Η σύζυγος μου αγοράζει ακριβά ρούχα

ΕΡΩΤΗΣΗ:

Δεν μπορούμε να αποταμιεύσουμε χρήματα παρόλο που εργαζόμαστε και οι δύο, κυρίως επειδή η γυναίκα μου αγοράζει πολύ ακριβά ρούχα. Όταν της λέω ότι οφείλουμε να κρατάμε μερικά χρήματα για μια δύσκολη μέρα, γελάει λέγοντας ότι ο Κύριος μας είπε να μην ανησυχούμε για το μέλλον, η αύριον θέλει μεριμνήσει τα εαυτής. Λέει ακόμα ότι δεδομένου η επιστροφή του Κυρίου είναι τόσο κοντά, είναι πραγματικά αμαρτία να θησαυρίζουμε θησαυρούς σ’ αυτή τη ζωή. Ξέρω ότι η Αγία Γραφή λέει αυτά τα πράγματα, αλλά πιστεύω ότι είναι λάθος να σπαταλάμε τα χρήματα. Μόνιμα διαπληκτιζόμαστε γι’ αυτό το θέμα. Ποιος έχει δίκιο; Μπορείτε να μας συμβουλέψετε ως προς το τι πρέπει να κάνουμε;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Ναι, σταματήστε να τσακώνεστε! Τίποτα δεν μπορείτε να κερδίσετε με τους καυγάδες. Ο καθένας σας ξέρει πως αισθάνεται ο άλλος. Γι’ αυτό, ανανεώστε την αγάπη σας χωρίς αυτές τις δυσάρεστες καταστάσεις. Προσευχηθείτε μαζί και καθώς είστε στα γόνατα, ζητήστε από τον Θεό να σας βοηθήσει να γνωρίσετε και να κάνετε το θέλημά Του. Μην αφήνετε αυτή τη διαφορά να μένει μεταξύ σας. Αποφασίστε να επιλυθεί το πρόβλημα αλλάζοντας ιδέες, που θα σας φέρουν πιο κοντά και θα αποκατασταθεί η αρμονία στο σπίτι σας.

Αν δεν καλυτερεύσετε τη σχέση σας, ακόμα κι αν αυτό το πρόβλημα επιλυθεί, θα βρείτε κάτι άλλο να μαλώνετε. Έτσι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αφήσετε τα πείσματα, να ανανεώσετε τη σχέση σας με αγάπη και τρυφερότητα και μαζί να ζητήσετε από τον Θεό να σας βοηθήσει να αγαπιέστε, να είστε ευγενικοί, να σέβεστε ο ένας τον άλλο και να γνωρίσετε το θέλημά Του (και να το κάνετε).

Το επόμενο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να συνειδητοποιήσετε ότι, ενώ εσύ βλέπεις λάθος στη γυναίκα σου κι εκείνη σ’ εσένα, αναμφίβολα και οι δυο σας έχετε πάρει ακραίες θέσεις, αποτυγχάνοντας  να δείτε τι ο λόγος του Θεού διδάσκει με ισορροπία σε αυτό το θέμα. Και οι δύο σας πρέπει να αναθεωρήσετε και να ρυθμίσετε τις σκέψεις σας. Επιτρέψτε μου να εξηγήσω.

Ας εξετάσουμε τα εδάφια στα οποία αναφέρθηκε η γυναίκα σου:

Ματθ.ς:34 Μη μεριμνήσητε λοιπόν περί της αύριον· διότι η αύριον θέλει μεριμνήσει τα εαυτής· αρκετόν είναι εις την ημέραν το κακόν αυτής.
 
Η ιδέα εδώ είναι ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε ή να αγχωνόμαστε για το μέλλον μας. Ο Κύριος που μας βοήθησε πιστά χθες, δεν θα αποτύχει αύριο.

Το άλλο εδάφιο στο οποίο αναφέρθηκε η γυναίκα σου είναι:

Ματθ.ς:19 Μη θησαυρίζετε εις εαυτούς θησαυρούς επί της γης, όπου σκώληξ και σκωρία αφανίζει και όπου κλέπται διατρυπούσι και κλέπτουσιν.

Αυτό το εδάφιο δεν αναφέρεται στο να βάζεις στην άκρη κάποια χρήματα για μια δύσκολη μέρα, ούτε σ’ ένα μικρό λογαριασμό ταμιευτηρίου. Μιλάει για την επιθυμία του πλουτισμού.

Ο στόχος μας δεν είναι να συσσωρεύσουμε χρήματα και να γίνουμε πλούσιοι πάνω στη γη, αλλά όπως το επόμενο εδάφιο λέει, να θησαυρίζουμε θησαυρούς στον ουρανό.

Όλοι πιστεύουμε ότι ο Ιησούς έρχεται σύντομα. Όμως κανείς δεν γνωρίζει ούτε την ημέρα ούτε την ώρα και ο Ιησούς είπε, «Αγρυπνείτε, πραγματευθήτε εωσού έλθω» (Ματθ.κε:13, Λουκ.ιθ:13). Κάποιος σοφά είπε, «Να ζεις σαν ο Ιησούς να ερχόταν σήμερα και να δουλεύεις σαν να έρθει σε 100 χρόνια».

Στην πραγματικότητα, η αρχή της λιτότητας και της αποταμίευσης για μελλοντικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης δεν είναι αντίθετη προς τις Γραφές. Ιωσήφ συμβούλεψε τον Φαραώ να αποθηκεύσει τρόφιμα κατά τη διάρκεια των επτά ετών της αφθονίας ώστε να έχουν επαρκή κατά τα επτά χρόνια της πείνας που επρόκειτο να επακολουθήσει (Γέν.μα:34-36). Ο σοφός Σολομώντας μας λέει να πάμε στο μυρμήγκι και να εξετάσουμε τους τρόπους του, δουλεύει σκληρά το καλοκαίρι και αποθηκεύει αρκετή τροφή για τον χειμώνα που δεν θα υπάρχει τίποτα, και μας συμβουλεύει να είμαστε τόσο σοφοί (Παρ.ς:6-8).

Η εξισορρόπηση αυτής της έννοιας με τις διδασκαλίες του Χριστού στο Ματθ.ς είναι σημαντική. Ο Ιησούς μας δίδαξε να μην ανησυχούμε, να μην εκνευριζόμαστε, να μην περνάμε άγρυπνες νύχτες γεμάτες άγχος, για το μέλλον, αλλά με πίστη να έχουμε το χέρι μας μέσα στο χέρι Του. Ωστόσο, εάν ο Θεός σε ευλογεί οικονομικά τώρα, είναι μέρος της σοφίας να βάλεις κάτι στην άκρη για μελλοντικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Στην πραγματικότητα, ίσως ο Θεός επιτρέπει να ευημερείτε τώρα, γιατί ξέρει ότι πολύ δύσκολες ώρες είναι μπροστά για εσάς. Αυτό ίσχυε στην περίπτωση του Ιωσήφ, και με τη σοφία που ο Θεός του έδωσε, ο Ιωσήφ συνέστησε αποταμίευση πλεονάσματος για μελλοντικές ανάγκες.

Το πως διαχειρίζεται κάποιος τα χρήματα που ο Θεός επιτρέπει να έχει, είναι πολύ σημαντικό για τον Θεό. Στο Λουκ.ις:11 λέει, «Εάν λοιπόν εις τον άδικον μαμωνά δεν εφάνητε πιστοί, τον αληθινόν πλούτον τις θέλει σας εμπιστευθή;». Ο Θεός θα παρακρατήσει τον αληθινό πνευματικό πλούτο από εσένα, εκτός και αν είσαι προσεκτικός και χρησιμοποιείς τα χρήματά σου με σύνεση και με τρόπο που δίνει δόξα στο Θεό. Ο  ανόητος πλούσιος στο Λουκ.ιβ καταδικάστηκε όχι γιατί ήταν πλούσιος, αλλά γιατί δεν έδωσε την πρώτη θέση στον Θεό, στη ζωή του. Ο Ιησούς έκλεισε αυτή την ιστορία λέγοντας, «Ούτω θέλει είσθαι όστις θησαυρίζει εις εαυτόν και δεν πλουτεί εις Θεόν» (Λουκ.ιβ:21).

Παρενθετικά θα ήθελα να προσθέσω ότι η Α’ Τιμ.β:9 συμβουλεύει τις γυναίκες «με στολήν σεμνήν, με αιδώ και σωφροσύνην να στολίζωσιν εαυτάς, ουχί με πλέγματα ή χρυσόν ή μαργαρίτας ή ενδυμασίαν πολυτελή». Η λέξη «σεμνήν» σημαίνει όχι μόνο αξιοπρεπή και απέριττη αλλά επίσης λιτή, απλή και όχι υπερβολική. Οι αληθινοί Χριστιανοί δεν πρέπει να ντύνονται με επιδεικτικό τρόπο, δεν πρέπει να είναι «κρεμάστρα ρούχων» ή να «γίνονται καρναβάλι».

Α’ Πέτρ.γ:3,4 Των οποίων ο στολισμός ας ήναι ουχί ο εξωτερικός, ο του πλέγματος των τριχών και της περιθέσεως των χρυσίων ή της ενδύσεως των ιματίων, αλλ' ο κρυπτός άνθρωπος της καρδίας, κεκοσμημένος με την αφθαρσίαν του πράου και ησυχίου πνεύματος, το οποίον ενώπιον του Θεού είναι πολύτιμον.

Το να θησαυρίζεις για τον εαυτό σου και να ξοδεύεις υπερβολικά είναι στην ουσία δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Και τα δύο είναι συμπτώματα ότι ο Μαμμωνάς είναι κύριός σου και όχι ο Θεός.

Στο φως αυτών των βιβλικών διδασκαλιών, μπορείτε να ανακαλύψετε ότι και οι δύο αγαπάτε πάρα πολύ τα χρήματα — εσύ για να τα αυξάνεις και η γυναίκα σου για να τα ξοδεύει. Για να κάνετε το θέλημα του Θεού, αυτή δεν πρέπει να είναι υπερβολική αγοράζοντας ακριβά ρούχα, και εσύ δεν πρέπει να είσαι φιλάργυρος συσσωρεύοντας πλούτο σ’ αυτή τη γη. Και οι δύο θέσεις είναι αντίθετες με το λόγο του Θεού. Και οι δύο πρέπει να επανεκτιμήσετε τις προτεραιότητές σας.

Ένα πράγμα είναι σίγουρο ότι θα πρέπει να «πλουτίζουμε εις Θεόν» (Λουκ.ιβ:21). Εάν ο Θεός πάρει την πρώτη θέση στις ζωές σας και παραχωρηθείτε σε υπηρεσία με ταπείνωση και προσευχή, δεν θα καμαρώνετε αλαζονικά σαν παγώνια, αλλά «θέλετε αναβή με πτέρυγας ως αετοί» και κάποια μέρα νθ πετάξετε ψηλά στον ουρανό για να είστε μαζί Του για πάντα. Αυτό δεν είναι που δίνει αξία σε όλα;