Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Κυριακή 1 Ιουλίου 2018

Γένεση (047)


ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΚΤΟ

Γέν.ς:1,2 Και ότε ήρχισαν οι άνθρωποι να πληθύνωνται επί του προσώπου της γης, και θυγατέρες εγεννήθησαν εις αυτούς, ιδόντες οι υιοί του Θεού τας θυγατέρας των ανθρώπων, ότι ήσαν ώραίαι, έλαβον εις εαυτούς γυναίκας εκ πασών όσας έκλεξαν.

Μετά το θάνατο του Άβελ είδαμε ότι ο Θεός έδωσε σε αντικατάσταση τον Σηθ, και από τότε άρχισαν να αυξάνουν δυο διαφορετικές γενιές ανθρώπων. Η γενιά του Σηθ που ήταν οι υιοί του Θεού και η γενιά του Κάιν που ήταν ακόλουθοι των οδών του Κάιν. Ο Ενώχ δεν είναι πια στη γη. Η ζωή του σαν ξένου και οδοιπόρου πάνω σ’ αυτήν έκλεισε με τη μετάθεσή του στον ουρανό. Αρπάχθηκε πριν ξεχειλίσει το κακό και η κρίση του Θεού πέσει πάνω στους ανθρώπους.


Τα δυο πρώτα εδάφια του κεφαλαίου που εξετάζουμε μας φανερώνουν πόσο λίγο επέδρασε στους ανθρώπους η ζωή και η μετάθεση του Ενώχ.

οι υιοί του Θεού: Οι “Μάρτυρες του Ιεχωβά” λένε ότι πρόκειται για αγγέλους που είδαν τις θυγατέρες των ανθρώπων και τους άρεσαν, είχαν σεξουαλικές σχέσεις μαζί τους κι έτσι γεννήθηκαν οι γίγαντες. Αυτό όμως είναι αδύνατον, γιατί αν οι άγγελοι που είναι πνεύματα είχαν τέτοια εξουσία, θα είχαν και οι άγγελοι του σκότους τα δαιμόνια. Μπορεί κανείς να φανταστεί ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα μιας τέτοιας σχέσης!! Οι άγγελοι είναι ουδέτεροι (πνεύματα) και δεν μπορούν να αναπαραχθούν (Ματθ.κβ:23-30 & Μαρκ.ιβ:25). Ο λόγος του Θεού μας λέει ότι τα ουράνια σώματα είναι διαφορετικά από τα γήινα (Α’ Κορ.ιε:40).

Ο όρος «υιοί Θεού» (Εβραϊκά “Βενέ Ελοχίμ”) αναφέρεται περισσότερο σε ανθρώπους παρά σε αγγέλους: Λουκ.γ:38  Ματθ.α:1  Ιωάν.α:12. Υιοί του Θεού είναι αυτοί που μένουν πιστοί στο Θεό, το αληθινό σπέρμα όπως ο Ενώχ και ο Νώε.

Το τέταρτο κεφάλαιο περιγράφει τη γραμμή των απογόνων του Κάιν, ενώ το πέμπτο μας δίνει τη γενεαλογία των απογόνων του Σηθ, από τον οποίο θα προερχόταν ο Μεσσίας. Το έκτο κεφάλαιο μας περιγράφει πώς αυτές οι δύο γραμμές άρχισαν να μπερδεύονται. Το θέλημα του Θεού ήταν να μείνουν αυτές χωριστά. Στο τέταρτο κεφάλαιο είδαμε πώς ο Σατανάς προσπάθησε να σταματήσει το εκλεκτό σπέρμα σκοτώνοντας τον Άβελ. Επειδή όμως απέτυχε εξαιτίας του Σηθ που γεννήθηκε στη θέση του Άβελ, ο Σατανάς προσπάθησε να μολύνει το άγιο σπέρμα του Σηθ (Γέν.δ:26) με το να το ανακατέψει με το άθεο σπέρμα του Κάιν.

θυγατέρες των ανθρώπων: Εδώ έχουμε το σπέρμα του Κάιν, άνθρωποι σαρκικοί, μακριά απ’ το Θεό, κάτοικοι πόλεων (χαλάρωση ηθών, αμαρτία, ανταγωνισμός).

ωραίαι: Αυτό δεν σημαίνει ότι οι Σηθίτες δεν είχαν ωραίες κοπέλες! Απλά στη γενιά του Σηθ - σαν ποιμενικός λαός - οι κοπέλες θα ήταν πιο απλά ντυμένες. Οι Καϊνίτισες όμως σαν άνθρωποι των πόλεων, που δεν γνώριζαν το Θεό, θα ξόδευαν αρκετό χρόνο για την ομορφιά για να προκαλέσουν και να διεγείρουν. Το ίδιο έγινε με τους Ισραηλίτες όταν είδαν τις Μωαβίτισες (Β’ Κορ.ς:14).

γυναίκας εκ πασών όσας έκλεξαν: Φανερώνει την επιθυμία τους ενάντια στο θέλημα του Θεού. Ίσως εδώ να είναι η αρχή της πολυγαμίας και για τη γενιά του Σηθ. Απ’ εδώ ο κόσμος αρχίζει να φθείρεται πριν τον κατακλυσμό.

Η ανάμειξη εκείνου που είναι απ’ το Θεό μ’ εκείνο που είναι απ’ τον άνθρωπο είναι ένα ξεχωριστό είδος κακού, κι ένα δυνατό όπλο στα χέρια του εχθρού για να βλάψει τη μαρτυρία του Χριστού στη γη. Όποτε βλέπουμε παιδιά του Θεού να ομοζυγούν με γυναίκες του κόσμου, τα αποτελέσματα είναι ολέθρια. Η αρχή του Θεού είναι ο χωρισμός από το κακό. Κανείς δεν μπορεί να παραβεί αυτή την αρχή χωρίς να ζημιώσει σοβαρά την αλήθεια (Β’ Κορ.ς:14).

Γέν.ς:3 Και είπε Κύριος, Δεν θέλει καταμείνει πάντοτε το πνεύμά μου μετά του ανθρώπου, διότι είναι σάρξ· αι ημέραι αυτού θέλουσιν είσθαι ακόμη εκατόν είκοσι έτη.

Ο Θεός περιμένει, μακροθυμεί, καλεί και εργάζεται στον άνθρωπο, αλλά όχι για πάντα γιατί ο άνθρωπος είναι και σάρκα.

διότι είναι σάρξ: Γιατί μέσα στον άνθρωπο υπάρχει το ελεύθερο θέλω που όταν πει “όχι” και επιμένει, ο Θεός δεν μπορεί να ενεργήσει σεβόμενος το ελεύθερο του ανθρώπου που έχει δημιουργηθεί κατά την εικόνα Του. Και ακριβώς αυτό έγινε εδώ. Έτσι, ο Θεός ορίζει ότι οι μέρες του ανθρώπινου γένους θα είναι ακόμα 120 χρόνια, μέχρι τον κατακλυσμό.

Β’ Κορ.β:12 Μόνο με το Πνεύμα του Θεού μπορούμε να αναγνωρίσουμε τη χάρη Του στη ζωή μας, τί ο Θεός μας έδωσε. Δίχως αυτό, γινόμαστε σαν τα ζώα του αγρού τα φθειρόμενα.

Γαλ.ε:17  Η σάρκα πάει κόντρα στο Πνεύμα του Θεού.

120 χρόνια: πιθανόν γιατί τόσο χρειαζόταν για να τελειώσει η κιβωτός. Όταν άρχισε ο Νώε να τη φτιάχνει ήταν 480 χρονών γιατί ήταν 600 όταν άρχισε ο κατακλυσμός. Αυτό το χρονικό διάστημα είναι άλλη μια περίοδος χάρης και μακροθυμίας του Θεού προς τον άνθρωπο μήπως μετανοήσει.