Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Πέμπτη 5 Απριλίου 2018

Το μυστικό



Μην ψάχνεις, να βρεις κρυμμένα μυστικά και κρυφά κουμπιά, στην πνευματική σου ζωή. Όταν όλα είναι γραμμένα μέσα στο Ευαγγέλιο, και το Ευαγγέλιο το έχεις πάντα μαζί σου, κοντά σου, στη δουλειά, στο σπίτι, στο κομοδίνο, εκεί μέσα είναι όλα γραμμένα και προσιτά για όλους και για σένα.

Ο Πέτρος περπάτησε πάνω στη θάλασσα. Μπορεί μετά να βούλιαξε. Μα περπάτησε σαν τον Κύριό του. Κανένας άλλος δεν το τόλμησε. Και συ μπορείς να περπατήσεις πάνω στα κύματα της ζωής, με τον ίδιο τρόπο που περπάτησε ο Πέτρος. Ρώτησέ τον και θα σου πει το μυστικό. . . που δεν είναι μυστικό.

Μα κοίταξε τον Κύριο. Το μάτι του είχε ένα μόνο οπτικό πεδίο. Τον Κύριο. «Ας τρέχουμε μεθ' υπομονής τον προκείμενο εις ημάς αγώνα αποβλέποντες εις τον αρχηγό και τελειωτήν της πίστεως ημών». Αποβλέποντες. Με τα μάτια, με την σκέψη, με την καρδιά, με τους σκοπούς, με τα όνειρα, με.... τα πάντα.

Ο κόσμος όλος μαζεύεται, ζαρώνει, συρρικνώνεται, εξαφανίζεται, παύει να υπάρχει και μένει μόνον Εκείνος, ο Κύριος. Κυριαρχεί απόλυτα πάνω σου. Είναι πραγματικά Κύριος σου. Και Τον βλέπεις αδιάκοπα. Και δεν έχεις καιρό και διάθεση να δεις άλλον. Τότε προχώρα πάνω στα κύματα.

Αλίμονο σου αν κοιτάξεις γύρω σου τον άνεμο, τα κύματα και κάνεις κάποιους συλλογισμούς, που στα ανθρώπινα μέτρα φαίνονται σωστοί, ίσως και απαραίτητοι. Μα στη σχέση σου με τον Κύριο είναι εμπόδιο. Είναι μολύβι στα φτερά σου, που δεν σ' αφήνει να πετάξεις. Είναι βαρίδια στα πόδια σου, που σε τραβούν στον βυθό.

Όλη σου η ύπαρξη θα μεταβληθεί σε μια συγκέντρωση στα μάτια σου, και αυτά πάλι, πάνω στον Χριστό. Τότε θα προχωράς και θα χαμογελάς και θα λες αδιάκοπα. «Ναι Κύριε σ' ευχαριστώ». Και μπορεί τα κύματα να περνούν από πάνω σου και κάποια στιγμή, να σου κόβεται η ανάσα. Και πάλι. «Κύριε σ’ ευχαριστώ».

Αυτή είναι φίλε μου και αδελφέ μου η τεχνική των θαυμάτων. Ο Κύριος, που σ' Αυτόν ατενίζεις και γι’ Αυτόν υπάρχεις, και προς Αυτόν προχωρείς, ταυτίζεται με σένα και σου δίνει ό,τι χρειάζεται, τις δικές Του δυνατότητες, να ανασταλεί η βαρύτητα και ό,τι άλλο υπάρχει σαν εμπόδιο και να προχωρήσεις προς Αυτόν.

Τότε, καμιά ανάγκη δεν θα έχεις, να τρέχεις πίσω από φανταχτερά ονόματα, μήπως και αγρέψεις το μεγάλο μυστικό, που θα αλλάξει τη ζωή σου, που είναι γεμάτη αδυναμίες, φόβους και άγχη. Καλοί και άγιοι αυτοί οι ξένοι για τον εαυτό τους. Για σένα είναι ο Χριστός και μόνον Αυτός.

Και δεν θα είναι ανάγκη να σηκώνεις το χεράκι σου για να πάρεις Πνεύμα που έχεις πάρει, για να ζήσεις μια ζωή πληρότητας, που σου δόθηκε για να πάρεις δύναμη, που βρίσκεται στη διάθεσή σου από τον Χριστό. Αυτό το έκανες τόσες φορές και τίποτα δεν βγήκε. Μάθε να ατενίζεις μόνο στον Κύριο.