Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τρίτη 11 Απριλίου 2017

Τα πλησίον



Μη τα χάνεις και πελαγοδρομείς. Μη ρωτάς και ξαναρωτάς τί να κάνεις. Το πράγμα είναι πολύ απλό. Δεν είσαι εσύ που θα διαλέξεις. Αν διαλέξεις εσύ την προσφορά σου δεν θα την δεχτεί ο Θεός.

Ξέρεις τί θέλει από σένα ο Θεός; Να, αυτά που είναι δίπλα σου, κοντά σου, σιμά σου. Να το ξέρεις. Δεν είναι τυχαίο αυτό. Κάποιος το έβαλε. Το έβαλε ο Θεός και το έβαλε για σένα και περιμένει.


Μη κοιτάζεις μακριά, στον κάμπο, στο μέλλον. Δεν είναι δικά σου. Για σένα είναι αυτά που είναι δίπλα σου. Εκεί που φτάνει το χέρι σου.

Είναι ένας άρρωστος, που μπορείς να επισκεφθείς και να κάνεις μια προσευχή. Να πεις ένα καλό λόγο.

Είναι μια ψυχή που μπορείς να της δώσεις ένα έντυπο, που λέει πράγματα που εσύ δεν μπορείς να τα πεις.

Είναι κάποιος που μπορείς να βοηθήσεις. Να ξεπεράσει το πρόβλημά του. Να γλυκάνεις τον πόνο του.

Είναι μια δυστυχισμένη και αφημένη ψυχή που θα θεωρήσει θησαυρό αν της κάνεις ένα τηλεφώνημα. Τα νεύρα της είναι τσακισμένα. Και θέλει κάποιον να μιλήσει. Κάποιον μάλλον που θα την ακούει. Όχι συμβουλές, πολύ περισσότερο ελέγχους.

Είναι κάποιος, που θα το θεωρούσε μεγάλο δώρο να του έγραφες ένα γράμμα. Βάλε μέσα ό,τι θέλεις. Ο άνθρωπος σε έχει σε μεγαλύτερη εκτίμηση απ' ό,τι εσύ τον εαυτό σου. Δώσε του αυτή τη χαρά.

Και κάτι άλλο. Πρόσεξε μη πέσεις μέσα στην παγίδα.

Μην κάνεις μεγάλα σχέδια, που τώρα δεν γίνονται και που ο Θεός δεν τα υπαγορεύει, μα μόνος σου τα χάραζες. Για ποιο λόγο; Αν έχεις όρεξη για δουλειά, κοίταζε λίγο δίπλα σου. Κοντά σου. Είναι το πλησίον σου. Αυτό που είναι από τον Κύριο.

Είναι αλήθεια, πως εσύ προορίζεις τον εαυτό σου για πολύ μεγαλύτερα πράγματα. Δεν πειράζει. Αν αγαπάς τον Κύριο, κάνε αυτό που σου έβαλε δίπλα σου. Ας είναι μικρό. Να τυλίγεις και να κουβαλάς πακέτα στο ταχυδρομείο. Εγώ την κάνω κάθε μέρα την δουλειά αυτή. Και την έχω αγαπήσει τόσο πολύ.

Κάθομαι και φαντάζομαι που το δέμα αυτό θα ταξιδέψει και θα πάει να βρει πεινασμένες ψυχούλες να τους πει για τον Χριστό και για την αγάπη Του. Και είναι μικρό αυτό; Μερικές φορές φιλάω και το πακέτο. Και προσεύχομαι παραδίνοντάς το στον Κύριο, ενώ το παραδίνω στα ΕΛΤΑ.

Και είναι τόσα πολλά τα πλησίον σου. Όλοι μπορεί να μείνουν χωρίς δουλειά. Εσύ ποτέ. Πάντα θα υπάρχουν τα πέντε ψωμάκια και τα δυο ψάρια και θα φροντίζει κάθε πρωί στο καλαθάκι σου να υπάρξει η υπηρεσία της ημέρας σου, που την αγαπάς.

Δεν είναι ανάγκη να συμπλέκεσαι με τους άλλους. Να τους σπρώχνεις θέλοντας να πάρεις την δουλειά τους. Μεγάλο λάθος.

Κάποτε ζήλεψα κάποιες γυναίκες που σφουγγάριζαν την εκκλησία. Αυτές, είπα, κάνουν πιο θετική δουλειά. Ενώ για την δική μου είχα και έχω αμφιβολία.

Λοιπόν. Όχι μόνο ο πλησίον μας, μα και τα πλησίον μας, που βρίσκονται στην ακτίνα του χεριού μας.