Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Επένδυση με πραγματικά μεγάλες αποδόσεις

Έχω αδυναμία στους έξυπνους ανθρώπους. Πάντα είχα. Όχι γιατί είναι κάτι το σπάνιο στις μέρες μας. Αλλά γιατί αξίζουν και είναι όμορφο να τους παρακολουθείς και να ωφελείσαι από τη ζωή τους όσο μπορείς. Τώρα θα μου πείτε τι είναι έξυπνος και ποιος είναι έξυπνος άνθρωπος. Να μια καλή ερώτηση, που δεν απαντιέται εύκολα. Συχνά μπερδεύουμε τους έξυπνους με τους διαβασμένους, τους μορφωμένους, τους καλλιεργημένους. Κάποτε με τους πλούσιους, τους ευκατάστατους, όπως τους λέμε. Το δύσκολο σε όλη αυτή την ιστορία είναι ότι πολλοί από εμάς έχουμε ήδη χαρακτηρίσει τους εαυτούς μας έξυπνους και πιστεύουμε ότι ανήκουμε στην κατηγορία αυτή, χωρίς να το αμφισβητούμε καθόλου.

Θα μπορούσα να πω απλά, ίσως απλοϊκά, ότι έξυπνος άνθρωπος είναι αυτός που κάνει έξυπνες κινήσεις στη ζωή του, παίρνει έξυπνες αποφάσεις, κάνει έξυπνους συνδυασμούς, βλέπει μακριά και σε πολλά επίπεδα συγχρόνως. Ίσως είναι κάτι από αυτά, ίσως είναι όλα αυτά και μερικά ακόμα. Εγώ πάντως αυτά, που μόλις τώρα σας είπα, όπου τα βρω τα ζηλεύω, τα θαυμάζω και τα σέβομαι. Ίσως γιατί αναγνωρίζω ότι δεν τα έχω, ενώ θα το ’θελα πολύ.
Γιατί τα λέμε όλα αυτά. Το αν είναι έξυπνος ένας άνθρωπος, ανάμεσα στα άλλα φαίνεται ιδιαίτερα ξεκάθαρα και από μία ειδική πτυχή στη ζωή του. Και αυτή είναι το κεφάλαιο που λέγεται χρήματα. Τα δικά μας χρήματα, της ζωής μας τα χρήματα. Όχι τα χρήματα των άλλων, ή τα χρήματα που θα θέλαμε να έχουμε, που ονειρευόμαστε ή που πιστεύουμε ότι μας ανήκουν. Τα δικά μας χρήματα, όσα κι αν είναι αυτά. Τι κάνουμε με τα χρήματά μας; Πώς τα διαθέτουμε, πώς τα χειριζόμαστε;
Όλος ο κόσμος ξέρει ότι τα χρήματά μας κάτι τα κάνουμε. Γι’ αυτό τα έχουμε, γι αυτό τα αποκτούμε. Ένα μέρος το ξοδεύουμε για να ζήσουμε, να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Τα υπόλοιπα, όταν υπάρχουν υπόλοιπα, κάπου τα τοποθετούμε για να έχουμε κάποιο εισόδημα. Είναι πέρα για πέρα φυσικό να προσπαθούμε να χειριστούμε τα χρήματα μας με τον καλύτερο, ασφαλέστερο και πιο αποδοτικό τρόπο. Προσφορές υπάρχουν πολλές, το χρηματιστήριο, τα ομόλογα, οι αποταμιεύσεις, τα ακίνητα κλπ κλπ. Η εξυπνάδα ενός ανθρώπου δοκιμάζεται χαρακτηριστικά στο σημείο αυτό. Πόσο έξυπνα θα κινηθεί σ’ αυτόν το χώρο και κυρίως τι αποτελέσματα θα έχουν οι επιλογές του.
Το ζητούμενο είναι πάντα το ίδιο, παγκόσμια το ίδιο και σε όλες τις εποχές ήταν πάντα το ίδιο. Η επένδυση με τη μεγαλύτερη απόδοση! Δεν πηγαίνει το μυαλό μας  εύκολα, ή καθόλου ίσως, ότι η επένδυση των χρημάτων μας με τη μεγαλύτερη απόδοση είναι η Βασιλεία των Ουρανών! Δεν μιλάμε ούτε για κάποια θρησκεία, ούτε για κάποια ή κάποιες εκκλησίες, ούτε οργανώσεις, ούτε κινήσεις, ούτε δόγματα. Καμία άλλη τοποθέτηση χρημάτων δεν μπορεί να συγκριθεί σε απόδοση με αυτήν. Υψηλότατες εγγυημένες αποδόσεις σε βάθος χρόνου αιωνιότητας, και μάλιστα αποδόσεις όχι σε χρήματα, που πρέπει να τα ξαναεπενδύσεις για να μην εξανεμιστούν, αλλά σε ζωή χαράς, αιώνιας δόξας, ευλογίας, που αρχίζει από τώρα, από αυτή τη ζωή, και συνεχίζει αιώνια στη Βασιλεία των Ουρανών. Πραγματικά έξυπνη, ζηλευτή κίνηση, με αποδόσεις θεϊκά δώρα, που αρχίζουν από εμάς τους ίδιους, τη ζωή μας, την οικογένειά μας, το περιβάλλον μας, την υπηρεσία μας, και συνεχίζουν αιώνια.
Πραγματικά έξυπνη κίνηση, διορατική. Να ξοδέψεις τα χρήματά σου στην υπηρεσία της Αλήθειας, για τη διάδοση της δωρεάν σωτηρίας του Ιησού Χριστού στον αμαρτωλό κόσμο μας, να τα τοποθετήσεις στην υπηρεσία των σχεδίων του Θεού, να τα ξοδέψεις ώστε η Αλήθεια Του να τρέχει, να διαδίδεται, και πολύτιμες ψυχές αμαρτωλών να βρίσκουν τη σωτηρία τους στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού. Δεν υπάρχει πιο έξυπνη κίνηση, δεν υπάρχει καλύτερη, υψηλότερη, ασφαλέστερη και πιο εγγυημένη απόδοση, τόσο μακροχρόνια, που θα εισπράττουμε αιώνια κέρδη χαράς και δόξας στη Βασιλεία των Ουρανών.
Ο Κύριος βλέπει, σημειώνει, καταγράφει τις κινήσεις μας. Γνωρίζει πολύ καλά ποιος «στάθηκε πιστός εις τα ολίγα» (Ματθ.κε:21,23), σε τούτη τη ζωή. Εκείνος αναλαμβάνει την «απόδοση του κεφαλαίου μας» στην αιωνιότητα. Όλες οι τοποθετήσεις και επενδύσεις  είναι μόνο για εδώ κάτω και δεν παίρνεις τίποτα μαζί σου όταν φύγεις από τη ζωή αυτή. Συχνά οι κινήσεις που κάνουμε επιστρέφουν σε μας ή στους … κληρονόμους, σαν πηγή αγωνίας και δυστυχίας. Ένας πραγματικά έξυπνος άνθρωπος παρακολουθεί, συγκρίνει, διακρίνει, με σκοπό να βρει την τοποθέτηση με το μέγιστο όφελος  για τον ίδιο και για τα χρήματά του. Και πάντα κοιτάζει η επιλογή του να έχει τις περισσότερες εγγυήσεις και διασφαλίσεις, γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι και επικίνδυνοι. Το Πρόσωπο του Θεού, που είναι ζωντανός Θεός, Άγιος, Πιστός, Παντοδύναμος Κύριος, είναι η πιο συμφέρουσα και εγγυημένη τοποθέτηση των χρημάτων μας. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη διασφάλιση από αυτό το Πρόσωπο. Είναι επένδυση για πραγματικά έξυπνους «επενδυτές»!
Γιατί τα σκέφτομαι και τα γράφω όλα αυτά. Βλέπω πώς κατασπαταλάμε χωρίς νόημα και χωρίς απόδοση τα χρήματά μας, που έχουν τόσο κόπο και αγώνα για να τα αποκτήσουμε. Οι κινήσεις μας είναι επισφαλείς και αβέβαιες, ανθρώπινες. Εμείς τίποτα δεν κερδίζουμε τις περισσότερες φορές από τις τοποθετήσεις που επιλέγουμε, που εξυπηρετούν μόνο την επίγεια ζωή μας και δεν έχουν μέλλον. Θα μείνουν πίσω, θα μείνουν στους άλλους, που τις περισσότερες φορές δεν τα εκτιμούν όπως πρέπει. Συνήθως κάνουμε ό,τι κάνουν όλοι οι άλλοι γύρω μας.
Υπάρχουν όμως τόσα θαυμαστά και μεγάλα που μπορεί να κάνει κάποιος, πραγματικά έξυπνος άνθρωπος στη ζωή του με τα χρήματά του. Θα μπορούσε να αγοράσει μικρές Καινές Διαθήκες και να τις μοιράσει με προσοχή και διάκριση σε ψυχές που έχουν δίψα. Μία αγγελία να βάλει στο Internet ή σε κάποια εφημερίδα για δωρεάν διάθεση Καινών Διαθηκών, δεν θα προλαβαίνει να δένει πακέτα και να στέλνει. Μπορεί επίσης κάποιος να ενισχύσει κάποιον άλλον που κάνει αυτή τη δουλειά ήδη ή και να ενώσουν τα ταμεία τους και να προσπαθήσουν μαζί. Να κινηθούν στα νοσοκομεία, να επισκεφτούν τις πονεμένες ψυχές στα νεκροταφεία, που καθαρίζουν τους τάφους των αγαπημένων τους, να ανοίξουν ένα τραπεζάκι στον πεζόδρομο της γειτονιάς τους που έχει μαγαζιά και να κρεμάσουν μια ταμπέλα ΔΩΡΕΑΝ. Δωρεάν βέβαια δεν υπάρχει τίποτα σ’ αυτόν τον κόσμο, αλλά αυτό το δωρεάν είναι η επένδυσή μας, τα κεφάλαιό μας. Να πω και κάτι που ούτε το φανταζόμαστε. Από αυτές τις δωρεάν Καινές Διαθήκες κάποιος νέος άνθρωπος πίστεψε στον Ιησού Χριστό. Άλλαξε η ζωή του, μεταμορφώθηκε, αναγεννήθηκε, έγινε υπηρέτης της χάριτος, της δόξας του Θεού, αφιέρωσε τη ζωή του στα σχέδια του Κυρίου, έγινε ιεραπόστολος, πήγε και υπηρέτησε σε ορφανοτροφείο, στις φυλακές, σε λεπροκομείο, στην Αφρική. Ο Κύριος τον χρησιμοποίησε για να σωθούν δεκάδες, εκατοντάδες πολύτιμες ψυχές αμαρτωλών ανθρώπων… Και πίσω απ’ όλα αυτά, βρίσκεται η μικρή Καινή Διαθήκη που μια μέρα του δώσαμε, χωρίς κανένας να το ξέρει, ούτε εμείς οι ίδιοι, αλλά το γνωρίζει πολύ καλά ο πιστός «εργοδότης μας», ο Κύριός μας, και το καταχωρεί «στα βιβλία» του Ουρανού. Ασύλληπτη απόδοση κεφαλαίου στην αιωνιότητα. Από μία μικρή, απλή κίνηση πίστης και αγάπης στο Πρόσωπο και το θέλημα του Κυρίου.
Κάποιος απλός ταπεινός συνταξιούχος διέθετε ένα μέρος της σύνταξής του για να αγοράζει Καινές Διαθήκες, φυλλάδια, ημερολόγια και να τα μοιράζει στα τρένα. Ευγενικά, γλυκομίλητος και με διάκριση. Κάποιος ενοχλημένος επιβάτης του ζήτησε ένα, άνοιξε το παράθυρο του τρένου και μπροστά του, φανερά οργισμένος, το πέταξε στο δρόμο καθώς έτρεχε το τρένο. Το περιστατικό τελείωσε, ξεχάστηκε. Έτσι νόμιζαν όλοι. Μεγάλο λάθος. Εκεί πεταμένο το βρήκε ένας περαστικός, το διάβασε, ενδιαφέρθηκε, ο λόγος του Θεού άγγιξε την πονεμένη αμαρτωλή καρδιά του και ταπεινώθηκε με μετάνοια και πίστη στον Ιησού Χριστό. Αργότερα έγινε και μία μικρή συνάθροιση σπίτι του που κάποτε προόδευσε σε μία ζωντανή εκκλησία. Ο άγνωστος και ασήμαντος εκείνος «αγαθός και πιστός» υπηρέτης του Θεού, που με τη μικρή του σύνταξη υπηρετούσε τη χάρη Του, θα εισπράττει αιώνια δόξα και τιμή, ανείπωτη χαρά στη Βασιλεία του Θεού. Και όλα αυτά μπροστά στα έκπληκτα μάτια πλουσίων ή εκατομμυριούχων, που όλη τους τη ζωή έψαχναν επενδύσεις με υψηλότερη απόδοση. Δεν βρέθηκαν ακόμα ομόλογα ή μετοχές με τέτοιες αποδόσεις, ούτε πρόκειται να κυκλοφορήσουν ποτέ στη Γη μας.
Μπορώ να προβλέψω κάποιες αντιδράσεις, που τις συναντούμε συχνά. «…Εγώ δεν μπορώ να κάνω ομιλίες, κηρύγματα, μαθήματα, … εγώ δεν μπορώ να οργανώσω κάτι, …δεν είναι του τύπου μου, …εγώ δεν έχω το χάρισμα να γράφω άρθρα και να εκδίδω περιοδικά, να γράφω βιβλία…».
Πολύ καλά, πέρα για πέρα κατανοητό και σεβαστό αυτό που λες. Έχεις όμως κάποια χρήματα. Στήριξε κάποιον που μπορεί να το κάνει, αλλά έχει ανάγκη από βοήθεια για να μπορέσει να προχωρήσει. Ζήτησε από τον Κύριο να σου φανερώσει κάποιον, να σου δώσει ειρήνη και ανάπαυση για το έργο που κάνει και στήριξέ τον με αγάπη, με ταπείνωση, με καθαρότητα. Αυτά είναι τα μόνο χρήματα που σου ανήκουν, που είναι πραγματικά δικά σου και θα τα έχεις να σου αποδίδουν αιώνια. Σας κάνω μία απλή ερώτηση: έχετε χίλια ευρώ και από αυτά δίνετε εκατό στον Κύριο για το έργο Του. Μετά από αυτήν την κίνηση που κάνατε, πόσα ευρώ θα έχετε; Μη μου πείτε 800, 900 ή 1000 ή άλλα νούμερα. Αυτά τα εκατό που δώσατε στον Κύριο είναι τα μόνα πραγματικά δικά σας με κέρδος και απόδοση αιώνια!
Όλα αυτά που λέμε είναι για τους έξυπνους ανθρώπους. Αποδεικνύεται πέρα για πέρα σωστό αυτό που είπε κάποτε κάποιος: «Ο Ιησούς Χριστός είναι για τους έξυπνους ανθρώπους. Ο Ιησούς Χριστός είναι η πιο έξυπνη κίνηση της ζωής μου».
Ψάχνεις κάπου να επενδύσεις τα χρήματά σου. Πολύ σωστά κάνεις, ώριμα και μυαλωμένα. Υπάρχουν υποχρεώσεις, υπάρχουν απρόβλεπτα της ζωής, υπάρχουν παιδιά… Το λάθος αρχίζει από εδώ. Σκέφτεσαι με τον τρόπο που σκέφτονται όλοι γύρω σου. Ετοιμάζεσαι να αποφασίσεις με τον τρόπο που κάνουν όλοι οι άνθρωποι. Δοκίμασε εναλλακτικά, κάνε υπέρβαση, αποφάσισε μία πράξη πίστης στον Κύριο. Να αγοράσεις φυλλάδια, ημερολόγια, να πλησιάσεις αμαρτωλούς, να τους μιλήσεις για την αγάπη του Θεού, τη σωτηρία του Ιησού Χριστού. Έχουμε αρκετή ελευθερία στη χώρα μας. Να ενισχύσεις κάποιον που το κάνει. Να βοηθήσεις στην έκδοση ενός βιβλίου, που θα δουλεύει και όταν θα φύγεις από τον κόσμο αυτό. Θα το διαβάσει ένας παππούς, ένα εγγονάκι, θα γνωρίσει τον Ιησού Χριστό, θα σωθεί η ψυχή του, ενώ εσύ  θα έχεις φύγει από αυτή τη ζωή…. Είναι σα να πηγαίνεις στα ταμεία του Ουρανού να κάνεις κατάθεση. Όσο πιο πολλά, τόσο μεγαλύτερη η απόδοση στην αιωνιότητα. Όσο πιο στριμωχτά περνάμε εδώ κάτω για χάρη των σχεδίων του Θεού, τόσο μεγαλύτερη τιμή και δόξα μας περιμένει αιώνια.
Εκείνη την ημέρα μπροστά στο βήμα του Κυρίου θα καταλάβουμε αμέσως το λάθος που κάναμε στη Γη. Κάναμε λογαριασμούς, συγκρίναμε πληροφορίες για αποδόσεις, αλλά ήταν λάθος, ήταν για εμάς, για τον εαυτό μας, για εδώ κάτω. Μαζεύαμε λεφτά για να περνάμε παχυλά και ευχάριστα, για να εξασφαλιστούμε, να μη φοβόμαστε τις απειλές, τα σκαμπανεβάσματα της οικονομίας, τις κρίσεις. Ακριβώς δηλαδή ό,τι κάνει ο κόσμος γύρω μας, ο χωρίς φως και ελπίδα Ουρανού. Πώς θα δικαιολογήσουμε τη στάση μας αυτή εκείνη την ημέρα; Με τι απόδοση κεφαλαίου θα εμφανιστούμε μπροστά στο βήμα του Κυρίου; Το κεφάλαιό Του ο Κύριος που μας εμπιστεύτηκε, δεν το θέλει πίσω. Δεν Τον ενδιαφέρει το αρχικό κεφάλαιο, Τον ενδιαφέρει ο καρπός, η απόδοση, το «κέρδος» από τη σωστή και επιμελή χρήση (Ματθαίος κε΄24-30).
Το μόνο βέβαιο είναι ότι ή ώρα που τα «ηχεία» του Ουρανού θα μεταδίδουν το «Εύγε δούλε αγαθέ και πιστέ, εις τα ολίγα εστάθης πιστός, είσελθε εις την χαράν του Κυρίου σου», (Ματθ.κε:21,23), ή ώρα της επιβράβευσης των μεγάλων, των ζηλευτών αποδόσεων από επενδύσεις πίστης που έγιναν επάνω εδώ στη Γη, θα είναι ώρα ανείπωτης χαράς και δόξας, πρωτόγνωρης για τους ανθρώπους, αλλά δεν θα είναι για όλους. Θα είναι μόνο για τους «έξυπνους επενδυτές», τους έξυπνους επενδυτές της πίστης.