Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Οι υψηλοί τόποι



Μπορεί ένας άνθρωπος να είναι χριστιανός, και να είναι ταυτόχρονα και ειδωλολάτρης;

Μπορεί ένας άνθρωπος να είναι αναγνώστης και μελετητής της Βίβλου και ταυτόχρονα να είναι ειδωλολάτρης;

Μπορεί να ομολογεί κάποιος πως πιστεύει στον Θεόν και πραγματικά να πιστεύει, και ταυτόχρονα να έχει και κάποια είδωλα, που κρυφά ή φανερά τα λατρεύει;


Μπορεί αυτό να γίνεται συνειδητά ή ασυνείδητα και τα δύο μαζί; Πρώτα συνειδητά και μετά ασυνείδητα. Η πραγματικότητα είναι μία. Λατρεύεις κάποιο είδωλο.

Λατρεύω θα πει αγαπώ. Λατρεύω θα πει ξεχωρίζω. Λατρεύω θα πει σκέπτομαι αδιάκοπα. Λατρεύω θα πει υπηρετώ. Λατρεύω θα πει αποκλειστικότητα.

Είναι καρπός της καρδίας. Βγαίνει από μέσα μας. Αυθόρμητα. Σαν σιντριβάνι.

Ο άνθρωπος είναι όν λατρευτικό. Πάρα πολλοί το είπανε. Και σύ το ξέρεις αυτό. Μα μήπως παράλληλα με τον Θεόν λατρεύεις και κάτι άλλο;

Ο Ισραήλ λάτρευε τον Θεόν τον αληθινό. Μα ποτέ δεν έλειψαν τα θυσιαστήρια που σέ κάποια άλση εκεί κρυφά θυσίαζαν και στους θεούς της Ανατολής. Είναι ένα μυστήριο. Μυστήριο είναι και ο άνθρωπος. Γιατί το κάνουν αυτό; Δεν ξέρω- Γιατί σήμερα και μείς διατηρούμε τα κάποια είδωλά μας, δεν ξέρω. Μα είναι πραγματικότητα.

Είναι κάποιο παιδί, που γύρω του έχεις πλέξει χρυσορόδινες γιρλάντες από όνειρα. Αχ αυτά τα όνειρα. Τί μεγάλη κατάρα. Και το λατρεύεις μαζί με τον Χριστό. Ποιόν από τους δύο πιο πολύ; Εσύ ξέρεις.

Τρομερό. Δεν αποκλείεται να θέλεις τον Χριστό για το είδωλό σου, για το παιδί σου. Αυτό φαίνεται από τις προσευχές σου.

Είναι η εργασία σου. Είσαι τόσο μπλεγμένος μέσα σ' αυτήν. Τα όνειρά σου. Η σκέψη σου. Η μεριμνά σου. Αδιάκοπα συζητάς γι’ αυτήν, είναι μέσα στο αίμα σου. Στο μεδούλι σου. Ας μην παίζουμε με τις λέξεις.

Είναι... μη τρομάξεις, το έργο σου. Το προσωπικό σου έργο για τον Κύριο. Και αυτό πάρα είναι τρομερό. Άλλο ο Θεός και άλλο το έργο που κάνουμε, που πολλές φορές είναι δικής μας εκλογής και προσφοράς και θέλουμε να το επιβάλουμε στον Κύριο.

Ψάξε μέσα στην καρδιά σου και θα βρεις τους υψηλούς τόπους που προσφέρεις τις θυσίες σου. Θα σέ βοηθήσει το Πνεύμα του Θεού να δεις καθαρά. Φυσικά αν το θελήσεις να δεις αν το ποθήσεις να δεις.

Ο Θεός γκρεμίζει τα είδωλα. Καθαρίζει τους «υψηλούς τόπους». Αγιάζει τις καρδιές. Φυσικά όχι με χαϊδολογήματα. Μα με το τσεκούρι στο χέρι. Τα είδωλα συντρίβονται μπροστά στα πόδια μας. Μα και η καρδιά μας αν είναι προσκολλημένη σ' αυτά.

Υπάρχει άφθονη ειδωλολατρία μεταξύ των χριστιανών. Και τα βλέπει ο Θεός. Μόνο που εμείς καμωνόμαστε πως δεν τα βλέπουμε.