Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΟΛΑΣΗ;

Είναι αλήθεια ότι οι άνθρωποι πηγαίνουν στην Κόλαση; Κανένας από μας δεν έχει πάει ποτέ εκεί. Δόξα στο Θεό όμως που κάποιος που μας αγαπά, μας τα έχει πει όλα σχετικά με αυτό το τρομερό μέρος και μας έχει προειδοποιήσει να μην πάμε εκεί!

«Και ο θάνατος και ο άδης ρίχτηκαν στη λίμνη της φωτιάς.  Αυτός είναι ο δεύτερος ο θάνατος.  Και όποιος δεν βρέθηκε γραμμένος στο βίβλο της ζωής, ρίχτηκε στη λίμνη της φωτιάς».  (Αποκ.κ:14,15).

Ναι, η Κόλαση είναι ένας πραγματικός τόπος!


Η Κόλαση δεν είναι ο τάφος. Μερικοί όπως οι Μάρτυρες του Ιεχωβά ή η Εκκλησία των Μορμόνων, διδάσκουν ότι η Κόλαση είναι ο τάφος.  Αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα του Σατανά! Η Βίβλος διδάσκει καθαρά ότι ο Θάνατος και ο Άδης θα παραδοθούν στην κρίση από τον Ιησού Χριστό.  «Και ο θάνατος και ο Άδης ρίχτηκαν στη λίμνη της φωτιάς». 

Η Βίβλος λέει ότι η Κόλαση είναι ένας ΤΟΠΟΣ βασανιστηρίων. Ο Διάβολος θα ριχτεί εκεί, αλλά μαζί με αυτόν και «όποιος δεν βρέθηκε γραμμένος στο βίβλο της ζωής, ρίχτηκε στη λίμνη της φωτιάς».  Δεν είναι όμως αυτό το χειρότερο πράγμα σχετικά με την Κόλαση. Το χειρότερο σχετικά με την Κόλαση είναι ότι είναι μια αιώνια τιμωρία και βάσανα.  «...και θα βασανίζονται ημέρα και νύχτα, και στους αιώνες των αιώνων» (Αποκ.κ:10). 

Μερικοί προτιμούν να πιστεύουν ότι όταν πεθαίνουμε παύουμε να υποφέρουμε. Όταν πεθαίνουμε, παύουμε να υπάρχουμε. Εγώ όμως πιστεύω αυτό που λέει ο λόγος του Θεού, εσύ; Ποτέ μου δεν έχω πάει στην Κόλαση, αλλά ξέρω ότι ο Ιησούς Χριστός κήρυττε και προειδοποιούσε συνεχώς για την Κόλαση!  «Και αν το δεξί σου μάτι σε σκανδαλίζει, βγάλ' το, και πέταξέ το από εσένα.  Επειδή σε συμφέρει να χαθεί ένα από τα μέλη σου, και να μη ριχτεί ολόκληρο το σώμα σου στη Γέενα»  Ματθ.ε:29.

Ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός καθώς δίδασκε τους μαθητές Του, τους μίλησε για κάποιον πλούσιο άνθρωπο και κάποιον φτωχό ζητιάνο που τον έλεγαν Λάζαρο. Ο πλούσιος δεν είχε κανένα ενδιαφέρον για τα πράγματα του Θεού, απολάμβανε τα επίγεια αγαθά του όταν ξαφνικά πέθανε. «Και μέσα στον Άδη σήκωσε τα μάτια του, ενώ βρισκόταν σε βάσανα...» Λουκ.ις:23.  Πού είπε ο λόγος του Θεού ότι βρισκόταν ο άνθρωπος αυτός;  Ναι, ο Ιησούς Χριστός μας προειδοποιούσε γι' αυτό το φοβερό τόπο, την Κόλαση, τον τόπο των αιώνιων βασάνων!

Η Κόλαση είναι ο λόγος για τον οποίον ο Χριστός πέθανε για τις αμαρτίες μας.

Ο απόστολος Παύλος είπε, «ο Ιησούς Χριστός ήρθε στον κόσμο να σώσει αμαρτωλούς, από τους οποίους πρώτος είμαι εγώ» (Α' Τιμ.α:15).  Να μας σώσει από τι; Στο βιβλίο των Πράξεων στο κεφάλαιο ις, ο δεσμοφύλακας από τους Φιλίππους ρώτησε, «Κύριοι, τι πρέπει να κάνω για να σωθώ;» (Πράξ.ις:30).  Και πάλι σας ρωτώ, να ΣΩΘΕΙ από τι;
Η απάντηση διδάσκεται πολύ καθαρά στην Αγία Γραφή. Σωζόμαστε από την αιώνια καταδίκη, σωζόμαστε από την αιώνια φωτιά!  Ο Ιησούς Χριστός είπε, «Τότε, θα πει και σ' εκείνους που θα είναι από τα αριστερά:  Πηγαίνετε από μένα, οι καταραμένοι, στη αιώνια φωτιά, που είναι  ετοιμασμένη για το διάβολο και για τους αγγέλους του» (Ματθ.κε:41).  Εγώ πιστεύω στα λόγια του Ιησού Χριστού!

Ο μισθός της αμαρτίας είναι θάνατος. Όλοι μας γεννιόμαστε αμαρτωλοί.  Δεν είναι ανάγκη να διδάξεις το ψάρι να κολυμπά.  Κολυμπάει από τη φύση του.  Δεν είναι ανάγκη να διδάξεις τον άνθρωπο να αμαρτάνει.  Γεννιόμαστε αμαρτωλοί. 

«Αν πούμε ότι δεν έχουμε αμαρτία, εξαπατούμε τον εαυτό μας και η αλήθεια δεν υπάρχει μέσα μας.  Αν ομολογούμε τις αμαρτίες μας, ο Θεός είναι πιστός και δίκαιος ώστε να συγχωρήσει τις αμαρτίες μας και να μας καθαρίσει από κάθε αδικία.  Αν πούμε ότι δεν έχουμε αμαρτήσει, κάνουμε αυτόν ψεύτη και ο λόγος Του δεν υπάρχει μέσα μας» (Α' Ιωάν.α:8-10).  Ο Ιησούς πέθανε στο Σταυρό για να σώσει αμαρτωλούς!

Η Κόλαση είναι το μέρος που πάνε οι περισσότεροι άνθρωποι όταν πεθαίνουν.

«...ΠΛΑΤΙΑ είναι η πύλη και ευρύχωρος ο ΔΡΟΜΟΣ που φέρνει στην απώλεια, και είναι ΠΟΛΛΟΙ αυτοί που μπαίνουν απ' αυτή». Ο καθένας μας προσωπικά θα πρέπει να εξετάσει την καρδιά του για να δει αν είναι «ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ» ή όχι. Ο Ιησούς τους είπε να, «Μπείτε από τη στενή πύλη... Επειδή, είναι στενή η πύλη και θλιμμένη η δρόμος που φέρνει στη ζωή, και είναι λίγοι αυτοί που τον βρίσκουν» (Ματθ.ζ:13,14).  Το να πιστέψει κανείς στο Χριστό είναι ο μόνος ΔΡΟΜΟΣ. 

Ο Ιησούς είπε, «Εγώ είμαι Ο ΔΡΟΜΟΣ, και η αλήθεια και η ζωή...»  Δεν είπε, «Εγώ είμαι μία οδός για τη σωτηρία...»  Ο Κύριός μας δεν είπε, «Να πιστεύεις στις δικές σου απόψεις και γνώμες...»  Δεν είπε, «Πίστεψε στην Εκκλησία σου και θα έχεις αιώνια ζωή!»  Δεν είπε, «να πιστέψεις στον Καθολικό Πάπα ή στον Αρχιεπίσκοπο και θα σωθείς...»  Είπε «ΠΙΣΤΕΨΕ σε ΜΕΝΑ και θα σωθείς!»

Ο σοφός Σολομών είπε, «Υπάρχει ένας ΔΡΟΜΟΣ που φαίνεται στον άνθρωπο σωστός, αλλά τα τέλη του φέρνουν σε θάνατο». Ίσως μου πεις, «Ναι, αλλά πολλοί άνθρωποι είναι «βαπτισμένοι», κι επομένως είναι Χριστιανοί.  Έχουν κάνει πολλά καλά για την Εκκλησία... Η Βίβλος μας λέει, «ΠΟΛΛΟΙ θα μου πουν κατά την ημέρα εκείνη: «Κύριε, Κύριε, δεν προφητεύσαμε στο όνομά Σου και στο όνομά Σου εκβάλαμε δαιμόνια, και στο όνομά Σου κάναμε πολλά θαύματα;  Και τότε, θα ομολογήσω σ' αυτούς: Ότι ποτέ δε σας γνώρισα, φεύγετε από Μένα...» (Ματθ.ζ:22,23). 

ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΟΜΕΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΘΑ ΠΑΝΕ ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ, ΚΑΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΛΗΘΗ!  Προσοχή, κι όμως Τον ονομάζουν Κύριο, κάνουν θαύματα...

Τέλος, και οι φίλοι και οι συγγενείς μας πηγαίνουν στην Κόλαση!

Κάθε μέρα εκατομμύρια ανθρώπων πηγαίνουν στην Κόλαση!  Η Κόλαση είναι ένα πραγματικό μέρος. Ενώ είχαν ευκαιρία, αρνήθηκαν να πιστέψουν στον αντικαταστατικό θάνατο του Σωτήρα. Ίσως εμπιστεύθηκαν στα δικά τους έργα. Ίσως εμπιστεύθηκαν στη δική τους «Χριστιανική» κληρονομιά. Δεν ξέρω. Πιστεύω όμως στο λόγο του Θεού, που λέει:  «...όποιος δεν πιστεύει έχει ήδη κριθεί». Θα πρέπει να πάμε στον Θεό με προσευχή. «Όποιος πιστεύει σ' Αυτόν δεν κρίνεται» (Ιωάν.γ:18).

Ίσως πεις: Θα ήθελα κι εγώ να ζητήσω από το Χριστό να έρθει στην καρδιά μου, αλλά φοβάμαι μήπως με περιγελάσουν οι άλλοι. Υπάρχει  Κόλαση; 

Ίσως πεις: Θα ήθελα να εξομολογηθώ τις αμαρτίες μου στον Ιησού Χριστό, τον Μεγάλο μας Αρχιερέα, αλλά μετά θα πρέπει να αλλάξω τρόπο ζωής.  Υπάρχει  Κόλαση; 

Ίσως ακόμα πεις: Θα ήθελα να προειδοποιήσω τους φίλους και τους συγγενείς μου για την αιωνιότητα, αλλά φοβάμαι μήπως θυμώσουν μαζί μου... Υπάρχει, Κόλαση;  

Υπάρχει Κόλαση;  Πίστεψε στον Ιησού Χριστό σήμερα!  Σκύψε το κεφάλι σου σε προσευχή και ομολόγησε την ανάγκη σου στον Σωτήρα τώρα! 

«Γιατί, οποιοσδήποτε επικαλεσθεί το όνομα του Κυρίου θα σωθεί» (Ρωμ.ι:13).

Η Γραφή καθαρά μας λέει ότι η κόλαση δεν φτιάχτηκε για τον άνθρωπο, αλλά για το διάβολο και τους αγγέλους του (Ματθ.κε:41).

Ο Θεός κάνει τα πάντα προκειμένου να ελευθερώσει τους ανθρώπους απ' το Σατανά και την κόλαση, μέχρι που θυσίασε πάνω στο σταυρό το μονογενή Του Γιο, τον Ιησού Χριστό γι' αυτούς.

Για να πάει κάποιος στην κόλαση, πρέπει να φτύσει το πρόσωπο του Ιησού Χριστού που πέθανε γι' αυτόν. Αν κάποιος δεν θέλει να ακολουθήσει τον Ιησού, τότε μόνος του διαλέγει να είναι δούλος του Σατανά και θα πάει όπου πάει ο κύριός του, στη λίμνη του πυρός.

Πρόσεξε τώρα αυτό που θα σου πω: ο Θεός μας, μόνο Αυτός, μπορεί ν΄ αποδώσει απόλυτα δίκαιη κρίση στον καθένα. Η Βίβλος μας λέει ότι αυτοί που θα ριχτούν στη λίμνη του πυρός κρίνονται «κατά τα έργα αυτών» (Αποκ.κ:11-15).

Αυτό σημαίνει ότι θα ζυγιστούν τα πάντα, ότι τελικά απόλυτη και τέλεια δικαιοσύνη θ' αποδοθεί στον καθένα. Ό,τι δεν κρίθηκε στη γη, όσο ο άνθρωπος ζούσε, θα κριθεί μετά το θάνατο.

Ας θυμηθούμε για παράδειγμα τον Αδόλφο Χίτλερ. Ήταν ένας απ' τους πιο θηριώδεις, κακούς, ανθρώπους χωρίς αρχές, που υπήρξαν ποτέ πάνω στη γη. Ενώ ήταν στην εξουσία, κυριολεκτικά εκατομμύρια άνθρωποι βασανίστηκαν και σκοτώθηκαν. Οικογένειες χωρίστηκαν, γυναίκες και παιδιά σφάχτηκαν. Συνετέλεσε ώστε να έρθει ανυπολόγιστος ψυχικός πόνος και θλίψη στις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων πάνω σ' όλο τον κόσμο. Παρέμεινε στην εξουσία μέχρι τη μέρα του θανάτου του, όταν με μια σφαίρα τίναξε τα μυαλά του στον αέρα. Ποτέ δεν υπέφερε ούτε μία στιγμή τιμωρίας σαν δίκαιη ανταπόδοση της αγωνίας και του πόνου που έφερε σε έθνη ολόκληρα πάνω στη γη.

Μπορεί να πεις, «Έφυγε, αφού έζησε σαν βασιλιάς, μέσα στην πολυτέλεια, φέρνοντας στον κόσμο τα μεγαλύτερα δεινά που πέρασε ποτέ και μετά, ΠΟΥΦ! Λήθη! Τα θύματά του μέχρι σήμερα υποφέρουν κι αυτός έφυγε ατιμώρητος! Που είναι η δικαιοσύνη σ' όλα αυτά;»

Αν δεν υπήρχε κόλαση, αν δεν υπήρχε η λίμνη του πυρός, αν δεν υπήρχε κρίση μετά το θάνατο, θα είχες δίκιο. Οι άνθρωποι μπορεί να ζουν και να πετάνε στα σύννεφα, να συντρίβουν τον καθένα που θα σταθεί εμπόδιο στα σχέδιά τους, ν' αρπάζουν ότι μπορούν και συγχρόνως να είναι οι καλοί, επειδή νομίζουν ότι αυτή είναι η ζωή και τίποτα περισσότερο, άρα δεν έχουν να πληρώσουν για τις αμαρτίες τους.

Όμως η αλήθεια είναι ότι μια μέρα ο Θεός θα βάλει τα πάντα στη ζυγαριά. Ο Χίτλερ θα κληθεί να πληρώσει όπως κι ο καθένας. Γεγονός είναι ότι πρέπει να υπάρχει κόλαση για να μπορεί ν' αποδοθεί δικαιοσύνη στους ανθρώπους για τις αποτρόπαιες αμαρτίες τους. Ο Χίτλερ είναι ένα παράδειγμα, δεν θα ξεφύγει!

Ο Ιησούς επιβεβαίωσε αυτή την αλήθεια της τελικής κρίσης, στην ιστορία που είπε με τον πλούσιο και το Λάζαρο. Διάβασέ το στο Λουκ.ις:19-31. Ο πλούσιος το μόνο που μπορούσε να κάνει για το φτωχό Λάζαρο ήταν να τον αφήνει να τρώει τα ψίχουλα που έπεφταν απ' το τραπέζι του. Πέθαναν και οι δύο κι ο πλούσιος είδε το Λάζαρο μαζί με τον Αβραάμ στον παράδεισο. Φώναξε στον Αβραάμ να στείλει το Λάζαρο να φέρει λίγο νερό για να δροσίσει τη γλώσσα του εκεί που βρισκόταν, στην κόλαση. Ο Αβραάμ απάντησε: «Τέκνον, ενθυμήθητι ότι απέλαβες σύ τα αγαθά σου εν τη ζωή σου, και ο Λάζαρος ομοίως τα κακά. Τώρα ούτος μεν παρηγορείται, συ δε βασανίζεσαι» Ο πλούσιος απλά πήρε δίκαιη ανταπόδοση. Τα τραπέζια αναποδογυρίστηκαν. Μόνο αν υπάρχει κρίση, μπορεί ν' αποδοθεί δικαιοσύνη. Διάβασε Εκκλ.ιβ:14  Εβρ.β:2, θ:27.



Η κόλαση δεν τρομάζει την καρδιά των δίκαιων θεοσεβών ανθρώπων. Αυτοί ξέρουν ότι ο Θεός θα κρίνει τους κακούς και άθεους κι ότι θα αποδώσει δικαιοσύνη σύμφωνα με τα έργα του καθένα.

Στην Α' Τιμ.α:9-10 λέει: «Γνωρίζων τούτο, ότι ο νόμος δεν ετέθη διά τον δίκαιον, αλλά διά τους ανόμους και ανυποτάκτους, τους ασεβείς και αμαρτωλούς, τους ανοσίους και βεβήλους, τους πατροκτόνους και μητροκτόνους, τους ανδροφόνους, πόρνους, αρσενοκοίτας, ανδραποδιστάς, ψεύστας, επιόρκους, και εί τι άλλο αντιβαίνει εις την υγιαίνουσαν διδασκαλίαν».

Απέχει λοιπόν πολύ απ' την αλήθεια ότι ο Θεός είναι ιδιότροπος ή εκδικητικός, όπως πολλοί ισχυρίζονται. Ο Θεός είναι ευγενικός, γεμάτος έλεος και αγάπη. Είναι Θεός απόλυτης δικαιοσύνης, αδέκαστος κριτής.

Ίσως είναι κάποια πράγματα σχετικά με το Θεό που δεν μπορείς να τα καταλάβεις, αλλά μπορείς να είσαι απόλυτα σίγουρος γι' αυτό: Σε αγαπάει! Μπορείς να εμπιστευθείς τον άνθρωπο που πέθανε για σένα. Ποτέ δεν θα κάνεις λάθος ανταποκρινόμενος στην αγάπη Του.