Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

Η αιτία



Ανοίγεις τη συνταγή και διαβάζεις «δυο ώρες ψήσιμο και θα φουσκώσει, θα ροδίσει». 
Στραβομουριάζεις παραξενευμένος. 

Συμπληρώνει τέσσερεις ώρες στο φούρνο και ακόμα χαμπάρι δεν πήρε το γλυκό σου. Κάτι δεν πάει καλά. 

Κάτι δεν λειτούργησε σωστά. Δεν ήρθε το αποτέλεσμα που περίμενες. Κλείνεις τον φούρνο, πετάς στα σκουπίδια την αποτυχία σου και ξαναρχίζεις από την αρχή.

Κάπως έτσι λειτουργούν και τα πνευματικά πράγματα. Νόμοι, μηχανισμοί, διαδοχικά βήματα. Κοιτάς τα αποτελέσματα. Συγκρίνεις με τη συνταγή. Και σηκώνεις τα μάτια στον ουρανό. Που άλλου; Γιατί Κύριε;

Παραδείγματα πολλά. Λέει, «δεν θέλει στερήσει ουδενός αγαθού τούς περιπατούντας έν άκακία» (Ψαλμ.πδ:11). Γιατί όμως υπάρχουν στερημένοι αδελφοί; Γιατί υπάρχουν στερημένα παιδιά του Θεού;

Δεν είναι γρίφος. Ούτε σταυρόλεξο. Άρχισε από την αρχή. Ποιος «δεν θέλει στερήσει; Ο Θεός. Ωραία. Μπορεί να αλλάξει ο Θεός; Από ένα καπρίτσιο να αρνηθεί τον εαυτό Του, τις υποσχέσεις Του. Όχι φυσικά. Να λοιπόν ένα σημείο σταθερό. Από την άλλη μεριά το αποτέλεσμα. Δεν έχεις. Νιώθεις στερημένος. Έχεις προσευχές αναπάντητες. Υποφέρεις και συνθλίβεσαι.

Το σημείο που ίσως σκοντάφτεις είναι εκείνο το «τούς περιπατούντας έν ακακία». Οι νόμοι του Κυρίου λειτουργούν με απόλυτη ακρίβεια. Με μαθηματικό τρόπο. Δεν ξέρει αλλιώς να δουλεύει ο Θεός.

Εντόπισε την αποτυχία σου, το σημείο που έχασες τη μάχη, που έμεινες πίσω. Κάνε το αυτό μόνος, έχοντας ελεύθερη ώρα μπροστά σου, ήρε- μία, καθαρό μυαλό.

Παραδέξου με ταπείνωση πως αν η υπόσχεση του Κυρίου δεν λειτούργησε στη ζωή σου, στην περίπτωσή σου αυτό μόνο σε σένα οφείλεται. Αποκλειστικά. Έχεις Πατέρα έναν Θεό όλο αγάπη και λαχτάρα για σένα.

Και το πιο σπουδαίο απ' όλα. Μην προσπεράσεις. Μην αδιαφορήσεις με ελαφρότητα. Και μάθε από δω και μπρος έτσι να σε βασανίζουν οι απραγματοποίητες στη ζωή σου υποσχέσεις του Θεού. Μάθε να πηγαίνεις με τα παράπονά σου, τις ερωτήσεις σου στον Ιησού. Και αν είσαι ειλικρινής και ταπεινός θα λάβεις απάντηση.

Ζητάμε να μην στερηθούμε ουδενός αγαθού σ' αυτή τη ζωή, ενώ το μόνο που θ’ άπρεπε να μάς απασχολεί είναι το περπάτημα «έν ακακία».

Κοίταξε να τα ξεχωρίσεις. Το μέρος του Θεού μην σε απασχολεί. Θα το κάνει. Τον έχουμε δοκιμάσει. Όλο σου το βάρος ρίξε το στον εαυτό σου. Όταν το δικό σου μέρος τακτοποιηθεί θα παρουσιαστεί μπροστά σου αυτόματα αυτό που υπόσχεται να σου χαρίσει. Αν υπάρχουν αναπάντητες προσευχές, ασκούπιστα δάκρυα, στενοχώρια και βογγητό, προβλήματα άλυτα, αδιέξοδα πιεστικά, μην κοιτάς γύρω σου. Ούτε πάνω. Κοίταξε μέσα σου. Η αίτια είσαι σύ. Η ζωή σου που εμποδίζει, η αμφίβολη καθαρότητά σου που αναστέλλει, ή ζωντανή σάρκα που κρατά το χέρι Του Θεού και τα δώρα της αγάπης Του έξω την τον ορίζοντά σου.