Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Καταδίκη της Ελλάδας για απάνθρωπη μεταχείριση μεταναστών

Tο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα, για απάνθρωπη μεταχείριση 14 παράτυπων μεταναστών από το Ιράν, την Ακτή Ελεφαντοστού, την Αίγυπτο, την Νιγηρία και την Κίνα.

Εκδικάζοντας στις 16/1/15, την προσφυγή Mahammad και άλλων κατά Ελλάδος, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του άρθρου 3 της Σύμβασης που απαγορεύει την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση κρατουμένων καθώς και για παραβίαση του δικαιώματος, σε ταχεία επανεξέταση της νομιμότητας της κράτησης.

 Η υπόθεση αφορούσε την προσφυγή δεκατεσσάρων υπηκόων από το Ιράν, την Ακτή Ελεφαντοστού, την Αίγυπτο, την Νιγηρία και την Κίνα, οι οποίοι εισήλθαν παράνομα στο ελληνικό έδαφος από την περιοχή του Έβρου, χωρίς να έχουν ταξιδιωτικά έγγραφα.

Οι προσφεύγοντες υπέβαλαν αίτηση παροχής ασύλου στις αρχές, οι οποίες δεν έγιναν δεκτές και στις 22 Φεβρουαρίου 2012, υπέβαλαν καταγγελίες, τόσον για τις συνθήκες κράτησης τους, όσο και για την συνέχιση της κράτησης τους, εν αναμονή της απέλασης τους.

Στις 2 Μαρτίου 2012, η πρόεδρος του διοικητικού δικαστηρίου της Αλεξανδρούπολης, απέρριψε τις καταγγελίες ως αβάσιμες και ακολούθως προσέφυγαν στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που δικαίωσε τους προσφεύγοντες, καταδικάζοντας την Ελλάδα για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση κρατουμένων και για παραβίαση του δικαιώματος ταχείας επανεξέτασης της νομιμότητας κράτησης.

Με την απόφασή του, το Δικαστήριο υποχρεώνει την Ελλάδα να καταβάλει, ως δίκαιη ικανοποίηση, από 8.000 ευρώ σε 11 από τους προσφεύγοντες και από 5.000 ευρώ, για ηθική βλάβη, σε δύο ακόμη από τους προσφεύγοντες, καθώς και να πληρώσει 2.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα και δαπάνες.

Πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ


Κέρδος online