Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Η ευτυχία κάνει καλό στα κόκκαλα

Καθόλου αμελητέος ο ψυχολογικός παράγοντας στη σωματική υγεία των γυναικών.

Οι γυναίκες που βρίσκονται στη μέση ηλικία (μετά τα 60) και είναι ευχαριστημένες από τη ζωή τους υποφέρουν λιγότερο από οστεοπόρωση, σε σχέση με τις συνομήλικές τους που δεν είναι ικανοποιημένες από τη ζωή τους.

Οι τελευταίες εμφανίζουν μικρότερη οστική πυκνότητα, με συνέπεια να κινδυνεύουν περισσότερο από οστεοπόρωση, όπως διαπίστωσε μια νέα φινλανδική επιστημονική έρευνα. Πρόκειται για άλλη μια μελέτη που δείχνει ότι ο ψυχολογικός παράγοντας παίζει έναν όχι αμελητέο ρόλο στη σωματική υγεία.

Πολλές προηγούμενες έρευνες έχουν συσχετίσει την ψυχική με τη σωματική υγεία και έχουν δείξει ότι το αίσθημα της δυστυχίας αποτελεί παράγοντα κινδύνου για διάφορες ασθένειες και για πρόωρο θάνατο. Η νέα μελέτη έρχεται να προσθέσει σε αυτό τον κατάλογο και την οστεοπόρωση.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας, με επικεφαλής τον Ρίστο Χονκάνεν μελέτησαν στοιχεία για 2.167 γυναίκες ηλικίας 60 έως 70 ετών, που είχαν κάνει ελέγχους για οστεοπόρωση, ενώ παράλληλα απάντησαν σε ερωτηματολόγια σχετικά με τον βαθμό ευτυχίας στη ζωή τους. Ανάλογα με τις απαντήσεις, οι γυναίκες χωρίστηκαν σε τρεις κατηγορίες: ικανοποιημένες, μεσαία ομάδα και ανικανοποίητες.


Στη διάρκεια μιας δεκαετίας, η οστική πυκνότητα στις γυναίκες συνολικά μειώθηκε 4% κατά μέσο όρο, όμως η διαφορά ανάμεσα στις ικανοποιημένες και στις ανικανοποίητες ήταν της τάξης του 52%. Οι αλλαγές που συνέβησαν στον βαθμό ικανοποίησης από τη ζωή στη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, επηρέασαν την υγεία των οστών: στις γυναίκες που (για διάφορους λόγους, όπως ένας θάνατος συγγενούς) η ευτυχία τους μειώθηκε, η οστική πυκνότητα εξασθένησε κατά 85%, σε σχέση με τις γυναίκες που συνέβη το αντίστροφο, δηλαδή βελτιώθηκε η ψυχική κατάστασή τους.


Η οστεοπόρωση είναι μια συχνή πάθηση μετά την μέση ηλικία, κάνοντας έναν άνθρωπο πιο ευάλωτο σε κατάγματα, τα οποία μπορεί να έχουν σοβαρές, ακόμη και μοιραίες, συνέπειες. Η οστική πυκνότητα μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου σε άνδρες και γυναίκες, όμως οι τελευταίες κινδυνεύουν περισσότερο, επειδή η εμμηνόπαυση συνιστά σημαντικό παράγοντα κινδύνου για οστεοπόρωση. Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, ο εκ φύσεως αδύναμος σκελετός, το κάπνισμα, η έλλειψη ασβεστίου και βιταμίνης D, καθώς επίσης ορισμένες άλλες ασθένειες και φάρμακα που έχουν παρενέργειες στα κόκαλα.


Στο ψυχικό πεδίο, το χρόνιο στρες που σχετίζεται με την κατάθλιψη, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον μεταβολισμό, πράγμα που, με τη σειρά του, αυξάνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης. Επίσης, η συμπεριφορά ενός καταθλιπτικού ατόμου μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση, επειδή αυτοί οι άνθρωποι συχνά καπνίζουν, δεν ασκούνται κ.λπ.


Η ικανοποίηση από τη ζωή, όπως δηλώνεται μέσα από ερωτηματολόγια, αποτελεί βασικό δείκτη για την έκφραση της υποκειμενικής ψυχικής υγείας. Όσο πιο ικανοποιημένος δηλώνει κανείς, τόσο πιο ευτυχισμένος και υγιής θεωρείται.


rethemnosnews.gr