Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Ιστορία της Παλαιάς Διαθήκης

Μάθημα 16

ΗΛΙΑΣ

Α’ Βασ.ιζ, ιη, ιθ

Α. Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ
Ο Ηλίας ήταν ένας απ’ τους πιο αξιοσημείωτους χαρακτήρες της Π.Δ. Ολόκληρη η ιστορία της ζωής του είναι γοητευτικότατη, αν και ξέρουμε λίγα πράγματα για το παρελθόν του, εκτός απ’ ότι είναι γραμμένο στο Α’ Βασ.ιζ:1 «Ηλίας ο Θεσβίτης, ο εκ των κατοίκων της Γαλαάδ».
Γαλαάδ ήταν η χώρα ανατολικά του Ιορδάνη ποταμού, οροπέδιο ύψους 600 μ. Ήταν εδώ στους άγριους λόφους και τα φαράγγια της Γαλαάδ που ο Ηλίας γνώρισε τον αληθινό Θεό του Ισραήλ. Εδώ μορφώθηκε ο μανιώδης ζήλος του για την προφητική διακονία.
Υποστηρίζεται ότι φορούσε μια δερμάτινη ζώνη γύρω απ’ τα πλευρά του καθώς επίσης κι ένα μανδύα από δέρμα προβάτου. Τα μαλλιά του ήταν μακριά κι έπεφταν στην πλάτη του.
Η ξαφνική του εμφάνιση μπροστά στο βασιλιά Αχάβ θα πρέπει να ήταν κάπως τρομακτική. Μ’ ένα δραματικό τρόπο προφήτεψε για την ξηρασία λέγοντας: «Δεν θέλει είσθαι τα έτη ταύτα δρόσος και βροχή ειμή δια του λόγου του στόματός μου» (Α’ Βασ.ιζ:1).  


Β. Η ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΙΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ.
Τον καιρό του Ηλία, ο Ισραήλ ήταν ολοκληρωτικά δοσμένος στην ειδωλολατρία. Ο βασιλιάς Αχάβ είχε παντρευτεί μια γυναίκα απ’ του Φοίνικες, την Ιεζάβελ, η οποία ήταν υπέρμαχος του ξένου πολιτισμού.
Η Ιεζάβελ κατέστρεψε τους βωμούς του Γιάχβε και στη θέση τους έκτισε ειδωλολατρικούς. Ήταν υπεύθυνη για το μίσος και το διωγμό των αληθινών προφητών. Εισήγαγε τη λατρεία του Βάαλ στον Ισραήλ και τα λυσσαλέα όργια της θεάς Αστάρτης. Ήταν μια πολύ σκοτεινή εποχή για το Ισραήλ.

Γ. Ο ΧΕΙΜΑΡΡΟΣ ΧΕΡΙΘ.
Α’ Βασ.ιζ:3-7
Ήταν αναμενόμενο ότι ο Αχάβ θα ζητούσε να σκοτώσει τον Ηλία. Ο Κύριος οδήγησε τον Ηλία να πάει ανατολικά, στο χείμαρρο Χερίθ κι εκεί να κρυφτεί. Κάθε πρωί κι απόγευμα, ο Θεός έστελνε κοράκια με ψωμί και κρέας για να τρέφουν τον Ηλία. Σ’ όλο τον Ισραήλ υπήρχε ξηρασία και πείνα, αλλά ο Ηλίας κατά θαυματουργικό τρόπο τρεφόταν μέχρι που στέρεψε ο χείμαρρος. 

Δ. Η ΧΕΙΡΑ ΤΗΣ ΣΑΡΕΠΤΑ.
Α’ Βασ.ιζ:8-24
Ο Ηλίας είχε κρυφτεί απ’ τον Αχάβ κατά τη διάρκεια των 42 μηνών της ξηρασίας. Ο Αχάβ τον κυνήγησε παντού, ακόμα και σε ξένες χώρες (Α’ Βασ.ιη:10).
Αφού ξεράθηκε ο χείμαρρος Χερίθ, ο Θεός είπε στον Ηλία να πάει στη Σαρεπτά όπου μια χήρα θα τον υποστήριζε και θα τον έτρεφε. Αυτή ήταν μια Φοινικική πόλη ανάμεσα στην Τύρο και τη Σιδώνα. Το τελευταίο μέρος που θα περίμενε ο Ηλίας να βρει ασφάλεια, ήταν η Φοινίκη, η χώρα της Ιεζάβελ απ’ όπου ήρθε η λατρεία του Βάαλ.
Αυτή η χήρα, ήταν προφανώς Ισραηλίτισσα που πίστευε στο Θεό. Ήταν πάρα πολύ φτωχή κι έμενε μόνη με το γιο της. Ο Ηλίας τη βρήκε να μαζεύει λίγα κλαδάκια για ν’ ανάψει φωτιά και να ετοιμάσει το τελευταίο της γεύμα. Στην απαίτηση του Ηλία να δώσει πρώτα σ’ αυτόν φαγητό, αυτή το έκανε και το θαύμα πραγματοποιήθηκε! Ούτε το αλεύρι, ούτε το λάδι τέλειωναν στο πιθάρι! Όσο καιρό ο Ηλίας έμενε εκεί, η χήρα κι ο γιος της είχαν τροφή να τρώνε.
Το διάστημα που ο Ηλίας έμενε στο σπίτι της, άλλο ένα θαύμα έγινε. Ο γιος αρρώστησε και πέθανε. Ο Ηλίας προσευχήθηκε και ξάπλωσε πάνω στο παιδί τρεις φορές. Προσευχήθηκε ξανά και ο γιος αναστήθηκε (Α’ Βασ.ιζ:17-24).

Ε. ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΟΡΟΣ ΚΑΡΜΗΛΟΣ
Α’ Βασ.ιη
Στο τέλος της ξηρασίας υπήρχε ελάχιστη βλάστηση. Ο βασιλιάς Αχάβ μαζί με τον οικονόμο του τον Οβαδία, έψαχναν για χόρτα να ταΐσουν τα ζώα, όταν ξαφνικά εμφανίστηκε στον Οβαδία ο Ηλίας. Ο Οβαδία πίστευε στο Θεό κι είχε βοηθήσει κάποτε να κρυφτούν εκατό νέοι προφήτες. Πείστηκε να πει στον Αχάβ ότι ο Ηλίας είχε φανερωθεί. Ο βασιλιάς κι ο προφήτης συναντήθηκαν κι ο Ηλίας πρότεινε μια αναμέτρηση για να φανερωθεί αν ο Βάαλ ή ο Γιάχβε είναι ο αληθινός Θεός.
Η αναμέτρηση έγινε πάνω στο όρος Κάρμηλος. 450 προφήτες του Βάαλ και 400 απ’ τα άλση ήταν απ’ τη μια μεριά και ο Ηλίας μόνος του απ’ την άλλη. Προκάλεσε το λαό να δεχτεί τον Θεό που θα απαντούσε με φωτιά. Όλη την ημέρα οι λάτρεις του Βάαλ ζητούσαν το Θεό τους, αλλά μάταια.
Όταν ήρθε η σειρά του Ηλία, έκανε κάποια πολύ απλά βήματα προετοιμάζοντας το θυσιαστήριο. Είναι ωφέλιμο να μελετήσουμε αυτά τα βήματα, γιατί είναι τα ίδια που πρέπει να γίνουν σε κάθε γενιά για να έρθει αναζωπύρωση:
1.  Επιδιορθώθηκε το θυσιαστήριο του Θεού...ΠΡΟΣΕΥΧΗ
2.  Το οικοδόμησε ξανά με 12 πέτρες, αγνοώντας τη διαίρεση που υπήρχε στο έθνος...ΕΝΟΤΗΤΑ.
3.  Το έκανε στο όνομα του Κυρίου...ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΒΑΣΙΚΟ
4.  Έσκαψε τάφρο γύρω απ’ το θυσιαστήριο...ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΣ ΑΠ’ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
5.  Εστοίβασε ξύλα...ΓΟΛΓΟΘΑΣ
6.  Ένα μοσχάρι τοποθετήθηκε πάνω στα ξύλα...ΘΥΣΙΑ ΚΑΙ ΕΚΧΥΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ
7.  Δώδεκα βαρέλια νερού χύθηκαν πάνω και γύρω απ’ το θυσιαστήριο....ΒΑΠΤΙΣΜΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ
Χρειάστηκε μόνο μια μικρή μεγαλοπρεπής προσευχή για να πέσει η φωτιά και να κατακάψει τη θυσία. Ο λαός πείστηκε και κραύγασε: «Ο Γιάχβε, αυτός είναι ο Ελοχίμ». Κατά διαταγή του Ηλία, οι προφήτες του Βάαλ μεταφέρθηκαν στους πρόποδες του όρους και σφάχτηκαν.
Μετά ο Ηλίας προσευχήθηκε για βροχή. Έστειλε τον υπηρέτη του να δει αν φαίνονται σύννεφα. Την έβδομη φορά ο υπηρέτης είπε ότι είδε ένα συννεφάκι σαν παλάμη ανθρώπου. Ο Ηλίας έστειλε τον υπηρέτη του να πει στον Αχάβ νια βιαστεί να επιστρέψει στην Ιεζραέλ για να μην τον εμποδίσει η βροχή. Καθώς ο Αχάβ έφευγε με άμαξα, ο Ηλίας περιζώστηκε το ρούχο του κι άρχισε να τρέχει μπροστά απ’ την άμαξα του Αχάβ σ’ όλο το μήκος του δρόμου μέχρι την είσοδο της Ιεζραέλ, μια απόσταση περίπου 26 χλμ.

Ζ. Ο ΗΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ
Α’ Βασ.ιθ:4-8
Η Ιεζάβελ ορκίστηκε εκδίκηση κι ο Ηλίας έφυγε για να σωθεί. Εκεί, στην έρημο, αποθαρρύνθηκε κι απελπίστηκε. Κάθισε κάτω από ένα κυπαρίσσι απελπισμένος απ’ τη ζωή του. Ένας άγγελος τον άγγιξε και του πρόσφερε φαγητό, μια πίτα και μια φιάλη νερό. Δυο φορές διατάχτηκε να φάει και με τη δύναμη αυτής της τροφής θα μπορούσε να οδοιπορήσει 40 μέρες και 40 νύχτες, μέχρι το Χωρήβ.

Η. Ο ΗΛΙΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΗΒ
Α’ Βασ.ιθ:9-21
Στο Χωρήβ ο Ηλίας ζούσε μέσα σε μια σπηλιά. Εκεί γνώρισε ένα δυνατό άνεμο, ένα σεισμό και μια φωτιά, αλλά ο Κύριος δεν ήταν μέσα σ’ όλα αυτά. Μετά, ήχος λεπτού αέρα έφερε τη φωνή του Κυρίου που του έλεγε να πάει να χρίσει τον Αζαήλ βασιλιά της Συρίας, τον Ιηού βασιλιά στον Ισραήλ και τον Ελισσαιέ σαν προφήτη στη θέση του. Μετά ο Κύριος βεβαίωσε τον Ηλία ότι υπήρχαν 7000 άνθρωποι στον Ισραήλ που δεν γονάτισαν μπροστά στον Βάαλ.
Πρώτα βρήκε τον Ελισσαιέ ν’ αροτριά στο χωράφι. Έριξε τον μανδύα του πάνω στον Ελισσαιέ. Αυτός γύρισε σπίτι να φιλήσει τον πατέρα του και τη μητέρα του, σκότωσε τα βόδια κι έδωσε στους ανθρώπους να φάνε κι ακολούθησε τον Ηλία μέχρι που αναλήφθηκε ο Ηλίας.

Θ. ΤΟ ΑΜΠΕΛΙ ΤΟΥ ΝΑΒΟΥΘΑΙ
Α’ Βασ.κα:1-24
Η Ιεζάβελ δολοφόνησε τον Ναβουθαί, πήρε το αμπέλι του και το έδωσε στον Αχάβ. Ο Ηλίας συνάντησε μια μέρα τον Αχάβ στο αμπέλι του Ναβουθαί και τον επέπληξε κατά τον λόγο του Κυρίου λέγοντας ότι τα σκυλιά θα γλείψουν το αίμα του στο ίδιο σημείο που πέθανε ο Ναβουθαί.

Ι. Ο ΗΛΙΑΣ ΑΡΠΑΖΕΤΑΙ (ΜΕΤΑΤΙΘΕΤΑΙ)
Β’ Βασ.β:11
Ο Ηλίας κι ο Ενώχ ήταν οι μόνοι άνθρωποι που μετατέθηκαν στον ουρανό χωρίς να πεθάνουν.
Καθώς ο Ηλίας κι ο Ελισσαιέ περπατούσαν μαζί, ένα πύρινο άρμα που το έσερναν πύρινα άλογα τους χώρισε κι ο Ηλίας ανέβηκε προς τον ουρανό με ανεμοστρόβιλο.
Αργότερα ο Ηλίας εμφανίστηκε στο όρος της μεταμόρφωσης του Ιησού (Ματθ.ιζ:3,4). Μερικοί πιστεύουν ότι ο Ηλίας θα είναι ένας απ’ τους δύο μάρτυρες στην Αποκ.ια.
Σίγουρα αυτός ο προφήτης ήταν απ’ τις μεγαλύτερες μορφές της Παλαιάς Διαθήκης κι ακόμα ήταν άνθρωπος ομοιοπαθής μ’ εμάς (Ιακ.ε:17).