Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Ζώντας άσωτα




Είναι μερικά θέματα που τα θεωρούμε απλά, φυσικά και αυτονόητα,  που δεν κάνουμε τον κόπο ν’ ασχοληθούμε μαζί τους. Αν κάποιος αμφισβητήσει και θίξει αυτά τα θέματα, που νομίζουμε ότι τα ξέρουμε, θα τον κοιτάξουμε περίεργα.

Αλήθεια, ξέρουμε να ζούμε;

Νομίζουμε πως ξέρουμε μα κάθε μέρα αποδεικνύεται το αντίθετο. 


Στο φαγητό. Πόσα και πόσα δεν έχουμε ακούσει και δεν έχουμε διαβάσει για σωστή διατροφή. Μα εμείς όμως κάνουμε το αντίθετο.  Κοιτάζουμε να κάνουμε εκείνο που μας αρέσει, που συνήθως δεν έχει καμιά σχέση με το σωστό.

Στη σωματική άσκηση. Πόσα δεν έχουμε πάλι διαβάσει, ότι πρέπει να βαδίζουμε, να κινούμαστε, να γυμναζόμαστε. Όμως προτιμάμε, οι περισσότεροι, να περνάμε τη μέρα μας με καθιστική και ξαπλωτική ζωή.

Στο ντύσιμο. Είναι γνωστό πως με απλά και φτηνά ρούχα εξυπηρετούνται οι ανάγκες μας. Παρόλα αυτά βλέπεις τον κόσμο να ντύνεται με πανάκριβα ρούχα, πολλές φορές ανθυγιεινά που προκαλούν αλλεργίες και παραμορφώσεις.

Όποια περιοχή κι αν πιάσουμε, τα ίδια θα συναντήσουμε. Γεγονός είναι πως δεν ξέρουμε να ζήσουμε κι ας κάνουμε πως τα ξέρουμε όλα. Ξέρω ανθρώπους, που με τη ζωή που κάνουν αυτοκτονούν. Γνωρίζω ανθρώπους που μεγαλώνουν τα παιδιά τους λες και θέλουν να τα κάνουν δυστυχισμένα σε όλη τους τη ζωή.

Ο άσωτος νέος της παραβολής του Κυρίου μας δεν ήξερε να ζήσει σωστά. Νόμιζε ότι ήξερε, μα μόνο ένα πράγμα ήθελε: να ζήσει σύμφωνα με τις αμαρτωλές του επιθυμίες, κάτι που δεν μπορούσε να κάνει στο πατρικό του σπίτι. Ζώντας «ασώτως», μέσα στη βρωμιά, έφτασε εκεί που έφτασε. Χωρίς το Θεό δεν ξέρουμε να ζήσουμε. Μακριά απ’ το Χριστό, η ζωή που κάνουμε δεν είναι ζωή μα ένα ατέλειωτο δράμα.

Εγώ είμαι η οδός, η αλήθεια και η ζωή, είπε ο Ιησούς Χριστός και το απέδειξε. Μόνο όσοι καταφεύγουν σ’ Αυτόν ζούνε σωστά και όμορφα, επειδή η αγάπη Του σφραγίζει τη ζωή τους. Η σωτηρία του Χριστού που προσφέρεται δωρεάν στους μετανοημένους αμαρτωλούς που επιστρέφουν σ’ Αυτόν, τους χαρίζει μια πραγματικά ευτυχισμένη κι αξιοζήλευτη ζωή. ‘Ο,τι και να είναι, πλούσιοι, φτωχοί, μορφωμένοι, αμόρφωτοι, υγιείς, άρρωστοι, ζούνε τη ζωή του Χριστού. Ξέρουν να ζήσουν όπως ξέρουν και να πεθάνουν.