Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Οι «νέοι φτωχοί» είναι η νέα κοινωνική ομάδα της Ελλάδας

Η οικονομική κρίση έχει αφήσει βαθιά τα σημάδια της στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας τα τελευταία δύο με δυόμισι χρόνια, αλλάζοντας δραματικά το τοπίο. 
Μια νέα κοινωνική ομάδα αναδύθηκε μέσα από τη νέα κατάσταση στην Ελλάδα της ανεργίας που καλπάζει, της παιδικής φτώχειας που είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη και των 13,2 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχασαν οι εργαζόμενοι λόγω των περικοπών.
Πρόκειται για τους «νέους φτωχούς», όπως διαπιστώνει το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Μελετών (ΕΚΚΕ) στη μελέτη «Το κοινωνικό πορτρέτο της Ελλάδας 2012». Οι «νέοι φτωχοί» μπορεί να έχουν κάποια εργασιακή σχέση, όμως αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα.

Ο διευθυντής Ερευνών του ΕΚΚΕ, κ. Διονύσης Μπαλούρδος εξήγησε στην εφημερίδα «Τα Νέα»: «Όλοι οι ερευνητές μείναμε έκπληκτοι με το πόσο μεγάλες ήταν οι αλλαγές αυτές σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Εκτός από τους ανέργους, τους μετανάστες και τα νοικοκυριά με πολλά παιδιά που ανήκουν στην κατηγορία των παραδοσιακών φτωχών, φαίνεται ότι πλέον έχουμε και τη νέα αυτή κατηγορία στην οποία μπορούμε να συμπεριλάβουμε τους εργαζόμενους-φτωχούς, ανθρώπους που έχουν κάποια εργασιακή σχέση, ωστόσο δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδά τους».
Το ποσοστό των εργαζόμενων-φτωχών φτάνει το 13,8% στο σύνολο και το 25,4% στους μισθωτούς. Επίσης, στη νέα αυτή ομάδα περιλαμβάνονται οι νέοι έως 24 ετών, το ποσοστό της φτώχειας των οποίων έφτασε τα 27,8% το 2010.

(πηγή : OIKONOMIA)