Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024

Η αποκεκαλυμμένη αλήθεια του Θεού είναι κάτι που ανακαλύπτουμε, δεν το επινοούμε


«Η αλήθεια είναι αλήθεια ακόμα κι αν κανείς δεν την πιστεύει. Ένα ψέμα είναι ψέμα ακόμα κι αν όλοι το πιστεύουν».

 

Αποκ.γ:10 Επειδή εφύλαξας τον λόγον της υπομονής μου, και εγώ θέλω σε φυλάξει εκ της ώρας του πειρασμού, ήτις μέλλει να έλθη επί της οικουμένης όλης, διά να δοκιμάση τους κατοικούντας επί της γης.

 

Ιωάν.ι:27 Τα πρόβατα τα εμά ακούουσι την φωνήν μου, και εγώ γνωρίζω αυτά, και με ακολουθούσι.

 

Ξέρω κάποιους, συμπεριλαμβανομένων μερικών παλιών φίλων, που λένε ότι εξακολουθούν να ακολουθούν τον Ιησού, αλλά έχουν απομακρυνθεί από την αλήθεια του Θεού.

Δεν πιστεύουν πλέον ότι οι άνθρωποι πρέπει να εμπιστεύονται τον Ιησού για να σωθούν και να γλυτώσουν την κόλαση (μερικοί δεν πιστεύουν καθόλου στην κόλαση) και δεν υποστηρίζουν πλέον ότι η Βίβλος είναι απόλυτα αληθινή ή ότι ο Ιησούς είναι ο μόνος δρόμος για τον ουρανό:

Ιωάν.ιδ:6 Λέγει προς αυτόν ο Ιησούς· Εγώ είμαι η οδός και η αλήθεια και η ζωή· ουδείς έρχεται προς τον Πατέρα, ειμή δι' εμού.

Δηλαδή, θέλεις να πεις, ότι όλοι οι άλλοι θα χαθούνε; Λένε.

Ακολουθούν τις τελευταίες παρεκκλίσεις του πολιτισμού μας και προσπαθούν να ταιριάζουν με τα κοινωνικά και ηθικά ζητήματα, αντί να κρατούν την αποκεκαλυμμένη αλήθεια του Θεού στις Γραφές.

Έχω βαρύνει με όλους αυτούς. Είναι εύκολο για όλους μας να αποστασιοποιηθούμε από κάποιες αλήθειες, ειδικά όταν αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να πετάξουμε κάτω από το ραντάρ του πολιτισμού και να αποφύγουμε να γίνουμε στόχος.

Ο Ιησούς είπε μερικά σημαντικά λόγια:

Ματθ.ι:32,33 Πας λοιπόν όστις με ομολογήση έμπροσθεν των ανθρώπων, θέλω ομολογήσει και εγώ αυτόν έμπροσθεν του Πατρός μου του εν ουρανοίς. Όστις δε με αρνηθή έμπροσθεν των ανθρώπων, θέλω αρνηθή αυτόν και εγώ έμπροσθεν του Πατρός μου του εν ουρανοίς.

Ο Παύλος είπε:

Ρωμ.α:16,17 Διότι δεν αισχύνομαι το ευαγγέλιον του Χριστού· επειδή είναι δύναμις Θεού προς σωτηρίαν εις πάντα τον πιστεύοντα Ιουδαίόν τε, πρώτον και Έλληνα. Διότι δι' αυτού αποκαλύπτεται η δικαιοσύνη του Θεού εκ πίστεως εις πίστιν, καθώς είναι γεγραμμένον· Ο δε δίκαιος θέλει ζήσει εκ πίστεως.

Ίσως έχετε δει αυτό να συμβαίνει γύρω σας, ή μερικές φορές στην καρδιά σας.

Το να «ελέγχεις και να συγκρατείς τα πόδια σου» σε αυτόν τον κόσμο, απαιτεί να ρίχνουμε όλο το βάρος μόνο σε ό,τι είναι αληθινό.

Τίποτα στον κόσμο δεν μπορεί να πάρει τη θέση της αλήθειας. Ωστόσο, βομβαρδιζόμαστε συνεχώς με ψέματα που προσπαθούν να κάνουν ακριβώς αυτό.

Η αλήθεια δεν είναι κάτι που επινοούμε, αλλά κάτι που μπορούμε μόνο να ανακαλύψουμε. Ο Θεός μας την αποκαλύπτει στο λόγο Του.

Η αλήθεια έχει τις ρίζες της στον αιώνιο, παντοδύναμο και αμετάβλητο Θεό. Επομένως, οι υποσχέσεις Του δεν μπορούν να αποτύχουν:

Παρ.λ:5 Πας λόγος Θεού είναι δεδοκιμασμένος· είναι ασπίς εις τους πεποιθότας επ' αυτόν.

Το Άγιο Πνεύμα μας οδηγεί στην αλήθεια:

Ιωάν.ις:13  Όταν δε έλθη εκείνος, το Πνεύμα της αληθείας, θέλει σας οδηγήσει εις πάσαν την αλήθειαν· διότι δεν θέλει λαλήσει αφ' εαυτού, αλλ' όσα αν ακούση θέλει λαλήσει, και θέλει σας αναγγείλει τα μέλλοντα.

Έχουμε προσταχτεί να γνωρίζουμε την αλήθεια:

Α’ Τιμ.δ:3 εμποδιζόντων τον γάμον, προσταζόντων αποχήν βρωμάτων, τα οποία ο Θεός έκτισε διά να μεταλαμβάνωσι μετά ευχαριστίας οι πιστοί και οι γνωρίσαντες την αλήθειαν.

Να ορθοτομούμε την αλήθεια:

Β’ Τιμ.β:15 Σπούδασον να παραστήσης σεαυτόν δόκιμον εις τον Θεόν, εργάτην ανεπαίσχυντον, ορθοτομούντα τον λόγον της αληθείας.

Να αποφεύγουμε δογματικές αναλήθειες:

Β’ Τιμ.β:18 οίτινες απεπλανήθησαν από της αληθείας, λέγοντες ότι έγεινεν ήδη η ανάστασις, και ανατρέπουσι την πίστιν τινών.

Οι μαθητές του Χριστού πράττουν την αλήθεια:

Ιωάν.γ:21 όστις όμως πράττει την αλήθειαν, έρχεται εις το φως, διά να φανερωθώσι τα έργα αυτού ότι επράχθησαν κατά Θεόν.

και μένουν στην αλήθεια:

Ιωάν.η:31-32 Έλεγε λοιπόν ο Ιησούς προς τους Ιουδαίους τους πιστεύσαντας εις αυτόν· Εάν σεις μείνητε εν τω λόγω τω εμώ, είσθε αληθώς μαθηταί μου, και θέλετε γνωρίσει την αλήθειαν, και η αλήθεια θέλει σας ελευθερώσει.

Η «ζώνη της αλήθειας» συγκρατεί την πνευματική μας πανοπλία:

Εφες.ς:14  Σταθήτε λοιπόν περιεζωσμένοι την οσφύν σας με αλήθειαν και ενδεδυμένοι τον θώρακα της δικαιοσύνης

Ο Θεός «δεν λέει ψέματα»:

Τίτ.α:2  επ' ελπίδι ζωής αιωνίου, την οποίαν υπεσχέθη ο αψευδής Θεός προ χρόνων αιωνίων,

Είναι «ο Θεός της αλήθειας»:

Ης.ξε:16 διά να μακαρίζη εαυτόν εις τον Θεόν της αληθείας ο μακαρίζων εαυτόν επί της γής· και να ομνύη εις τον Θεόν της αληθείας ο ομνύων επί της γής· διότι αι πρότεραι θλίψεις ελησμονήθησαν και διότι εκρύφθησαν από των οφθαλμών μου.

Αριθ.κγ:19 ο Θεός δεν είναι άνθρωπος να ψευσθή, ούτε υιός ανθρώπου να μεταμεληθή· αυτός είπε και δεν θέλει εκτελέσει; ή ελάλησε και δεν θέλει εμμείνει;

Ο Χριστός, σαν ο ζωντανός λόγος του Θεού, είναι αχώριστος από την αλήθεια. Δεν είναι μόνο η Αλήθεια (Ιωάν.ιδ:6), είναι η πηγή όλης της αλήθειας, η ενσάρκωση της αλήθειας και το απόλυτο σημείο αναφοράς, για την αξιολόγηση όλων των ισχυρισμών αλήθειας.

Άνθρωποι που ζουν σε χώρες με «δημοκρατικά ιδεώδη» μπορεί να έχουν την ψευδαίσθηση ότι πρέπει να έχουν φωνή όταν πρόκειται για την αλήθεια. Αλλά το σύμπαν δεν είναι δημοκρατία.

Η αλήθεια δεν μετριέται με ψήφους.

Ο Θεός δεν μας συμβουλεύεται για να καθορίσει το σωστό και το λάθος.

Εμείς πρέπει να πάμε στον αποκεκαλυμμένο λόγο του Θεού για να μάθουμε τι πρέπει να πιστεύουμε, τι είναι σωστό και τι λάθος.

Η κουλτούρα μας απευθύνεται σε ό, τι είναι τώρα. Ο Θεός απευθύνεται στις προθέσεις και το σχέδιό Του, σε αυτό που θα έπρεπε να είναι.

Όταν αναρωτιόμαστε τι είναι σωστό, πρέπει να στραφούμε στο λόγο του Θεού:

Ψαλμ.λγ:4 Διότι ευθύς είναι ο λόγος του Κυρίου, και πάντα τα έργα αυτού μετά αληθείας.

Όπως δείχνει ο Ψαλμός ριθ σε κάθε ένα από τα 176 εδάφιά του, η αλήθεια του Θεού βρίσκεται στην καρδιά της πνευματικής ζωής.

Ο Χριστός είναι η αλήθεια, ο Σατανάς είναι ο ψεύτης

Σε αντίθεση με τον Θεό, ο διάβολος υπόσχεται χωρίς να ελευθερώνει. Πάντα αρνείται, αναθεωρεί ή διαστρεβλώνει την αλήθεια, αλλάζοντας τις ετικέτες τιμών.

Ο Ιησούς τον αποκάλεσε «ψεύτη και πατέρα του ψεύδους»:

Ιωάν.η:44 Σεις είσθε εκ πατρός του διαβόλου και τας επιθυμίας του πατρός σας θέλετε να πράττητε. Εκείνος ήτο απ' αρχής ανθρωποκτόνος και δεν μένει εν τη αληθεία, διότι αλήθεια δεν υπάρχει εν αυτώ· όταν λαλή το ψεύδος, εκ των ιδίων λαλεί, διότι είναι ψεύστης και ο πατήρ αυτού του ψεύδους.

Όλοι μιλούν άπταιστα τη μητρική τους γλώσσα. Έχετε γνωρίσει ποτέ ανθρώπους που λένε ψέματα τόσο πειστικά που είναι δύσκολο να μην τους πιστέψετε;

Ο Σατανάς είναι ο καλύτερος ψεύτης στο σύμπαν:

«Προχώρα, το αξίζεις. Αυτό δεν θα βλάψει κανέναν».

Είναι εύγλωττος, γλυκομίλητος και πειστικός. Δολοφονεί ανθρώπους και λέει ψέματα για να καλύψει τις δολοφονίες του.

Όταν λέμε την αλήθεια, μιλάμε τη γλώσσα του Χριστού. Όταν λέμε ψέματα, μιλάμε τη γλώσσα του Σατανά.

Ο Ιησούς είπε, «Τα πρόβατά μου ακούνε τη φωνή μου» (Ιωάν.ι:27).

Ιωάν.ι:5 Ξένον όμως δεν θέλουσιν ακολουθήσει, αλλά θέλουσι φύγει απ' αυτού, διότι δεν γνωρίζουσι την φωνήν των ξένων.

Πρέπει να εξοικειωθούμε αρκετά με το λόγο του Θεού ώστε να μάθουμε τον ήχο της φωνής του Κυρίου μας και να μπορούμε να διακρίνουμε τη διαφορά μεταξύ της φωνής Του και της μίμησης του διαβόλου.

Σε μια εποχή ατελείωτου κουτσομπολιού στο διαδίκτυο, περιοδικά ψευδών διαφημίσεων, ψευδών πολιτικών και «κατασκευασμένης πραγματικότητας», πόσο σημαντική είναι η αλήθεια;

Η δουλειά της αλήθειας δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί, ακόμη και αν μας κοστίσει τη ζωή μας.

Ο Λουκάς κάνει μια βαθιά παρατήρηση:

Πράξ.ιζ:11 Ούτοι δε ήσαν ευγενέστεροι παρά τους εν Θεσσαλονίκη, καθότι εδέχθησαν τον λόγον μετά πάσης προθυμίας, εξετάζοντες καθ' ημέραν τας γραφάς αν ούτως έχωσι ταύτα.

Εξέταζαν τις Γραφές—ψάχνοντας, όχι απλά ξεφυλλίζοντας.

Η Αγία Γραφή πρέπει να είναι πρωταρχική, όλοι οι άλλοι ισχυρισμοί αλήθειας δευτερεύοντες. Χρειαζόμαστε μια κοσμοθεωρία ενημερωμένη και διορθωμένη από το λόγο του Θεού

Ερευνούσαν τις Γραφές καθημερινά. (Άνθρωποι πέθαναν για να έχουμε τη Βίβλο στα χέρια μας. Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τη διαβάσουμε!)

Αν δεν δημιουργήσουμε ένα ισχυρό βιβλικό πλέγμα, ένα βιβλικό φίλτρο με το οποίο θα εξετάσουμε και θα ερμηνεύσουμε τον κόσμο, θα καταλήξουμε να σκεφτόμαστε όπως ο κόσμος.

Χρειαζόμαστε απεγνωσμένα όχι μόνο τη διδασκαλία της Αγίας Γραφής, αλλά και την εφαρμογή στην καθημερινή ζωή.

Η δοκιμασία για το αν η Γραφή είναι η αυθεντία μου είναι η εξής:

  •    Επιτρέπω στο λόγο του Θεού να με πείσει να πιστέψω αυτό που δεν μου αρέσει, αυτό που είναι αντίθετο με αυτό που πάντα πίστευα ή ήθελα να πιστέψω;
  •     Το πιστεύω ακόμα και όταν με προσβάλλει;
  •     Είμαι πρόθυμος να γονατίσω ενώπιον του Θεού και να δεχτώ την αλήθεια του, ακόμη και όταν η ζωή μου θα ήταν ευκολότερη, προς το παρόν, αν δεν το έκανα;