Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Ήταν πλαστοί

Οι εικόνες της καθημερινής μας ζωής έχουν μεγάλη και σοβαρή σχέση με μια πραγματικότητα πολύ πιο σημαντική για τον άνθρωπο, την αιωνιότητα.

Υπάρχουν μηνύματα και απεικονίσεις στην κάθε μέρα μας που μας θυμίζουν και μας προειδοποιούν για μια πιο σοβαρή αντιμετώπιση του αιώνιου μέλλοντός μας. Φυσικά τα γεγονότα έχουν γλώσσα, όμως χρειάζονται και ανάλογα αυτιά και γνήσια διάθεση για ν’ αξιοποιηθούν τα πολλά ερεθίσματα της αγάπης του Θεού.


Το γεγονός που θ’ αναφέρουμε συνέβη κάποτε σε μια πόλη της κεντρικής Ελλάδας και κλάψανε πολλοί. Ένας γυρολόγος έργων τέχνης εμφανίστηκε στην πόλη κι εγκαταστάθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο, ανακοινώνοντας ότι θα κάνει πλειστηριασμό έργων τέχνης. Είπε ότι έχει έργα των πιο σπουδαίων Ελλήνων ζωγράφων, μάλιστα πήγε και στο Μητροπολίτη και του υποσχέθηκε ότι το 25% των εισπράξεων θα δωριθεί στην ενορία. Έτσι εξασφάλισε την αναγκαία σοβαροφάνεια και ξεκίνησε.

Το βράδυ έγινε ο πλειστηριασμός κι όλα τα έργα πουλήθηκαν. Όταν όμως μαθεύτηκε ότι ο γυρολόγος έφυγε τα μεσάνυχτα απ’ την πόλη, πολλούς τους έζωσαν μαύρα φίδια.  Έτρεξαν στο διευθυντή της Εθνικής Πινακοθήκης, που τους βεβαίωσε ότι τα εκατομμύριά τους έκαναν απλώς φτερά. Τότε άρχισαν όλοι να κλαίνε.

Κάποιοι δίνουν σημασία στα δάκρυα κι ίσως να έχουν δίκιο. Πότε όμως; Πριν ή μετά; Οπωσδήποτε πριν. Πριν έχει αξία και η μετάνοια. Η αναγνώριση, η συντριβή μπροστά στο ζωντανό Θεό του ουρανού. Τα μετά δάκρυα, όσο γνήσια κι αν είναι, όταν η ευκαιρία έχει φύγει και η πόρτα έχει κλείσει, είναι ανώφελα.

Υπάρχει μπόλικο ψέμα και παχυλό. Υπάρχει και η καρδιά του ανθρώπου που το αγαπάει. Αυτά τα δύο πηγαίνουν μαζί και κλείνει ο κύκλος. Υπάρχει ζήτηση ψέματος, υπάρχει και προσφορά, εύκολο, γυαλιστερό, αποτελεσματικό.

Στο σκάκι χρησιμοποιείται η έκφραση «Ρουά ματ». Μόλις ακουστεί αυτό, η παρτίδα έχει τελειώσει. Δεν υπάρχουν περιθώρια. Αγάπησες το ψέμα, έπαιξες μαζί του, το πρόκρινες, το υπηρέτησες. Κάποτε όλα κατασταλάζουν, κλείνει η ιστορία, δεν πρέπει να παραξενεύεσαι.

Αυτό που προσφέρει ο Θεός στον αμαρτωλό δια Ιησού Χριστού είναι η αλήθεια. Όχι πολλά λόγια, αναλύσεις. Η αλήθεια. Αυτή η αλήθεια που ελευθερώνει, που λυτρώνει. Αυτή αποκαλύπτει, φωτίζει, ελέγχει.  Η αλήθεια μπαίνει βαθιά μέσα στην ανθρώπινη ψυχή. Μόνο αυτή μπορεί ν’ αποκαλύψει την πραγματική μας ανάγκη αλλά και τις γνήσιες διαστάσεις της αγάπης του Θεού. Και μπροστά στην αλήθεια καλούμαστε να πάρουμε θέση. Θα μείνουμε ή θα προσπεράσουμε;

Η λύτρωση στην ανθρώπινη ψυχή μπορεί να έρθει μόνο όταν ο άνθρωπος εκτεθεί ταπεινωμένος στην αλήθεια που σώζει και ξεσκεπάζει. Όποιοι προτιμήσουν το ψέμα, θα θερίσουν ανάλογα και θα ‘ναι σκληρός ο θερισμός, αιώνιος. Όταν ανακαλύψουν ότι όσα πίστευαν ήταν πλαστά!