Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Η φάρσα με το ανύπαρκτο θαύμα και η οργανωμένη θρησκεμπορία

Ο 27χρονος που συνελήφθη με την κατηγορία της βασφημίας ως διαχειριστής της σελίδας "γέρων παστίτσιος" στο facebook, είχε καταφέρει να «ξεγελάσει» δεκάδες μπλογκ, ακόμη και έντυπα, τα οποία χρησιμοποιούσαν το όνομα του καλόγερου Παΐσιου για να «πουλήσουν» θαύματα και προφητείες, που τους έφερναν κλικ και φύλλα από την εκμετάλλευση της πίστης (ή της ευπιστίας) ενός κομματιού της κοινωνίας. Αυτός, άλλωστε, φαίνεται να ήταν και ο στόχος του, να δείξει, δηλαδή, ότι κάτι σάπιο υπήρχε στο βασίλειο της αποκάλυψης δήθεν "προφητειών" και "θαυμάτων". 

Ετσι πριν από λίγους μήνες εμφανίστηκε στην σατυρική σελίδα του, η οποία αυτή τη στιγμή είναι ανενεργή, μία αναφορά σε «θαύμα του Γέροντα Παΐσιου που το περιέγραψε στον υποδιάκονο Αμφιλόχιο». Στο συγκεκριμένο «θαύμα», πάντα σύμφωνα με όσα ανέφερε η ιστοσελίδα, ο γέρων Παΐσιος θεράπευσε έναν 18χρονο χρήστη ναρκωτικών, ο οποίος νοσηλευόταν στην εντατική μετά από τροχαίο ατύχημα.

Η συγκεκριμένη «είδηση» αναδημοσιεύτηκε σε δεκάδες μπλογκ και ιστοσελίδες θρησκευτικού περιεχομένου και στο τέλος και σε εφημερίδα πανελλήνιας κυκλοφορίας στις αρχές Αυγούστου. Μόνο που το θαύμα ουδέποτε συνέβη πέρα από το μυαλό του 27χρονου Παστίτσιου που το εφεύρε για να το δει να αναπαράγεται ερήμην του και δια της επαναλήψεως να γίνεται είδηση, κανονική χωρίς εισαγωγικά αυτή τη φορά!

Ολα αυτά ήταν γνωστά εδώ και καιρό στην κοινότητα του διαδικτύου με αποτέλεσμα η αναπάντεχη σύλληψη του 27χρονου να ενεργοποιήσει σε χρόνο μηδέν τους χρήστες των social media. Ήδη στο facebook δημιουργήθηκε σελίδα συμπαράστασης στον 27χρονο με τίτλο «Αρση κατηγοριών στον Γέροντα Παστίτσιο» και motto «Οχι στην επιστροφή στο Μεσαίωνα» και ομάδες με το όνομά του.

Αμέσως άνοιξαν επίσης και άλλες σατυρικές σελίδες, με τίτλους όπως «Γέροντας Παρίσιος ο Πολεοδόμος», «Γέροντας Παστίτσιος» και άλλα, όπου καταγράφονται διάφορες ιστορίες με δήθεν περιστατικά και σοβαροφανείς αφηγήσεις, που δείχνουν την εκμετάλλευση που έχει υποστεί μετά θάνατον το όνομα του μοναχού, ο οποίος εμφανίζεται να χρησιμοποιείται σήμερα ως σύμβουλος ακόμα και για ζητήματα μακροζωίας και διατροφής.

(η είδηση από το tovima.gr)