Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

Δεν ήταν ποτέ δημοφιλής, αλλά ήταν πάντα υπέροχος



Οι διδασκαλίες του Ιησού δεν είναι δημοφιλείς, ούτε ο Ιησούς ήταν δημοφιλής. Όποιος λέει το αντίθετο είναι απληροφόρητος. Αλλά δεν έχει σημασία και θα δούμε γιατί.

Οι πιστοί του Ιησού (και χαίρομαι να είμαι ένας από αυτούς) αγαπάνε βαθιά τον Ιησού.


Ωστόσο, υπάρχει μια δημοφιλής παρεξήγηση που πρέπει να διορθωθεί: ο Ιησούς δεν είναι δημοφιλής.

Όταν τα αδέρφια Του Τον κορόιδευαν, ο Ιησούς είπε, «Δεν δύναται ο κόσμος να μισή εσάς· εμέ όμως μισεί, διότι εγώ μαρτυρώ περί αυτού ότι τα έργα αυτού είναι πονηρά..» (Ιωάν.ζ:7).

Το εδάφιο αυτό, όπως και τα παρακάτω, αντικρούουν την «απαλή» άποψη περί του Ιησού: Ματθ.ζ:21, ι:33-38, ιβ:50, ιη:3, Λουκ.ς:46, Ιωάν.β:15-16.

Οι άνθρωποι μερικές φορές ισχυρίζονται ότι ο Ιησούς συνήθως αναστατωνόταν με τους υποκριτές. Δεν είναι αλήθεια. Ο Ιησούς επιπλήττει την αμαρτία όπου και να την βρει.
Ο Ιησούς μισεί την υποκρισία, ιδιαίτερα επειδή οι υποκριτές θρησκευτικοί ηγέτες είναι «οδηγοί τυφλοί» που παραπλανούν άλλους (Ματθ.ιε:14). Αλλά είναι λάθος να νομίζεις ότι ο Ιησούς μισεί την υποκρισία περισσότερο από όλες τις άλλες αμαρτίες. Είναι επίσης λάθος να ισχυρίζεσαι ότι ο Ιησούς «έκανε παρέα» με αμαρτωλούς. Ο Ιησούς ξόδευε χρόνο με τους αμαρτωλούς, αλλά πάντα μοιραζόταν το Ευαγγέλιο και τους καλούσε σε μετάνοια, όταν το έκανε. «Έκανε παρέα» με τους δώδεκα μαθητές Του. Ο Ιησούς δεν είναι ποτέ «μαλακός» με την αμαρτία. Στην πραγματικότητα, επιπλήττει ακόμη και τους μαθητές Του όταν αμαρτάνουν (Αποκ.γ:19).

Ο πραγματικός Ιησούς απαιτεί μετάνοια, αυταπάρνηση και υπακοή.

Αν είμαστε γνήσιοι μαθητές, έχουμε υπολογίσει το κόστος, ξέρουμε ότι θα μας μισούν, και υποσχεθήκαμε να εγκαταλείψουμε τις αμαρτίες μας (Λουκ.ιδ:25-33, Ματθ.ι:22, Ιωάν.ιε:18, Α’ Ιωάν.γ:6).

Ακολουθούμε με χαρά τον Ιησού, γιατί είναι η μόνη οδός, η αλήθεια και η ζωή. Είναι η απόλυτη χαρά μας, ο καλός μας ποιμένας, ο λυτρωτής μας, Αυτός που μας δίνει ειρήνη και άφθονη ζωή (Ιωάν.ιδ:6, Ιωάν.ι:10-11, Εφες.β:14).

Ο Ιησούς ποτέ δεν ήταν και ποτέ δεν θα είναι δημοφιλής στον κόσμο.

Αλλά πάντα ήταν και πάντα θα είναι υπέροχος!