Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018

Το εσωτερικό σου ταιριάζει με το εξωτερικό σου;




Ματθ.ε:8 Μακάριοι οι καθαροί την καρδίαν, διότι αυτοί θέλουσιν ιδεί τον Θεόν.

Κάποτε ένας πατέρας είπε στο παιδί του να καθίσει. Το παιδί αρνήθηκε. Και πάλι ο πατέρας είπε στο παιδί να καθίσει, και πάλι το παιδί πεισματικά αρνήθηκε. Τέλος, ο πατέρας του είπε, «αν δεν καθίσεις θα σε δείρω». Το παιδί κάθισε και είπε, «κάθομαι εξωτερικά, αλλά είμαι ακόμα όρθιος εσωτερικά!». Μου θυμίζει αυτό που είπε ο Ιησούς στους Εβραίους ηγέτες:


Ματθ.ιε:7,8 Υποκριταί, καλώς προεφήτευσε περί υμών ο Ησαΐας, λέγων· Ο λαός ούτος με πλησιάζει με το στόμα αυτών και με τα χείλη με τιμά, η δε καρδία αυτών μακράν απέχει απ' εμού.

Εξωτερικά τιμούσαν τον Θεό. Έψαλαν, προσεύχονταν, αποδεκάτιζαν. Αλλά δεν είχαν αγάπη για το Θεό. Οι καρδιές τους – ο εσωτερικός τους άνθρωπος - ήταν ακάθαρτες – ενεργούσαν θρησκευτικά για να βλέπονται από τους ανθρώπους, όχι για να ευχαριστήσουν το Θεό.  Ήταν υποκριτές.

Η λέξη υποκριτής προέρχεται από μια λέξη που σημαίνει ηθοποιός. Ο υποκριτής είναι ηθοποιός, ένας που προσποιείται. Ομολογεί κάποιες αξίες ή πίστη, αλλά η ιδιωτική ζωή του δεν ταιριάζει με τα λόγια του. Δεν είναι καθαρός στην καρδιά.

Καθαρός στην καρδιά σημαίνει τα λόγια σου να ταιριάζουν με τις σκέψεις σου. Η εξωτερική σου ζωή να ταιριάζει με την εσωτερική σου ζωή.

Όταν ο Θεός μας σώζει, μας δίνει νέες καρδιές:

Ιεζ.λς:26,27 Και θέλω δώσει εις εσάς καρδίαν νέαν, και πνεύμα νέον θέλω εμβάλει εν υμίν, και αποσπάσας την λιθίνην καρδίαν από της σαρκός σας θέλω δώσει εις εσάς καρδίαν σαρκίνην. Και θέλω εμβάλει εν υμίν το Πνεύμα μου και σας κάμει να περιπατήτε εν τοις διατάγμασί μου και να φυλάττητε τας κρίσεις μου και να εκτελήτε αυτάς.

Ο Θεός μας δίνει νέες καρδιές που θέλουν να ακολουθήσουν και να υπακούσουν Αυτόν και εκχέει το Άγιο Πνεύμα Του πάνω μας, ώστε να μας παρακινεί σε ειλικρινή υπακοή.

Αγνός στην καρδιά δεν σημαίνει ότι δεν θα αμαρτήσουμε ποτέ. Σημαίνει ότι τώρα δεν θέλουμε να αμαρτάνουμε. Το μισούμε όταν το κάνουμε και είμαστε ευγνώμονες στον Ιησού που μας καθαρίζει συνεχώς.

Α’ Ιωάν.α:9 Εάν ομολογώμεν τας αμαρτίας ημών, είναι πιστός και δίκαιος, ώστε να συγχωρήση εις ημάς τας αμαρτίας και καθαρίση ημάς από πάσης αδικίας.

Μερικοί τρόποι για να καλλιεργήσεις την καθαρότητα της καρδιάς:

   · Διάβαζε  τακτικά τη Γραφή σου, γιατί «Όλη η γραφή είναι θεόπνευστος και ωφέλιμος προς διδασκαλίαν, προς έλεγχον, προς επανόρθωσιν, προς εκπαίδευσιν την μετά της δικαιοσύνης».

   · Ζήτα από τον Θεό εσωτερική καθαρότητα. Ο Δαβίδ προσευχήθηκε, «Καρδίαν καθαράν κτίσον εν εμοί». Σε τακτά διαστήματα ζήτα από τον Θεό να σε ελευθερώνει από το κακό και τον πειρασμό.

    · Να είσαι προσεκτικός τι αφήνεις να περνάει μέσα από τα μάτια και τα αυτιά σου. Απομακρύνσου από τον πειρασμό.

    · Κοινωνία – Ομολόγησε τις μάχες και τους πειρασμούς σου και ζήτησε προσευχή από κάποιον ή κάποιους σοφούς και αξιόπιστους αδελφούς.

Η ανταμοιβή για την επιδίωξη της αγνότητας; «Θα δουν τον Θεό».

Α’ Ιωάν.γ:2,3 Αγαπητοί, τώρα είμεθα τέκνα Θεού, και έτι δεν εφανερώθη τι θέλομεν είσθαι· εξεύρομεν όμως ότι όταν φανερωθή, θέλομεν είσθαι όμοιοι με αυτόν, διότι θέλομεν ιδεί αυτόν καθώς είναι. Και πας όστις έχει την ελπίδα ταύτην επ' αυτόν καθαρίζει εαυτόν, καθώς εκείνος είναι καθαρός.

Εξαιτίας της ένδοξης ελπίδας μας να δούμε τον απόλυτα αγνό Ιησού  πρόσωπο με πρόσωπο, καθαριζόμαστε τώρα, με τη δύναμη του Πνεύματος.