Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

αληθεύοντες εν αγάπη



Εφεσ.δ:15 αλλά αληθεύοντες εις την αγάπην να αυξήσωμεν εις αυτόν κατά πάντα, όστις είναι η κεφαλή, ο Χριστός,

Εμείς οι Χριστιανοί πρέπει να προσεγγίσουμε τα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα με χάρη και ευγένεια.

Πρέπει να θυμόμαστε ότι το πώς λέμε κάτι, είναι εξίσου σημαντικό όσο αυτό που λέμε.

Πρόσφατα ξέχασα αυτήν την αρχή σ’ ένα προσωπικό θέμα και έκανα περισσότερο κακό παρά καλό. Επιτρέψτε μου λοιπόν να προτείνω κάποιες κατευθυντήριες γραμμές:

     1. Την αλήθεια, όχι τη γνώμη σου

Στον πολιτικό στίβο, θα πρέπει να προσδιορίσουμε ποια ζητήματα εμπλέκονται σαφώς και απόλυτα με το λόγο του Θεού (π.χ. έκτρωση, φυλετική ισότητα) και ποια είναι πιο «ευέλικτα» (π.χ. θέματα υγείας, οικονομικές στρατηγικές).

Στα πνευματικά, θα πρέπει να είμαστε ανεκτικοί σε διαφορές που δεν παραβιάζουν τη Γραφή (π.χ. μη βασικές διδασκαλίες, στυλ μουσικής, επιλογές εκπαίδευσης).

    2. Τα κατάλληλα θέματα

Όταν μιλάμε με ανθρώπους που δεν έχουν σωθεί, δεν θα πρέπει να περιμένουμε να κατανοήσουν βαθιές πνευματικές αλήθειες.

    3. Τα πραγματικά γεγονότα, όχι φήμες

Οι Χριστιανοί συχνά μοιράζονται ανεπιβεβαίωτα γεγονότα στο διαδίκτυο ή παίρνουν σαν αλήθεια αυτά που λένε άνθρωποι που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η ακροαματικότητα και η επισκεψιμότητα. Γίνονται καυστικοί, σαρκαστικοί, αλλά ουσιαστικά είναι αναξιόπιστοι.

Τελικά: το να μοιράζομαι την αλήθεια του Θεού εν αγάπη σημαίνει να την μοιράζομαι ακριβολογώντας, με σύνεση και με σεβασμό (Εφες.δ:15, Κολ.δ:6).