Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τρίτη 28 Απριλίου 2015

ΑΥΤΟΔΙΚΑΙΩΣΗ - ΑΥΤΟΕΞΕΤΑΣΗ



Ο Θεός έχει προικίσει τον άνθρωπο με λογική και κρίση. Ο άνθρωπος έχει την ικανότητα να σκέπτεται και να κρίνει. Να κρίνει όχι μόνο τους άλλους, αλλά και τον εαυτό του.

Πολλές φορές μας αρέσει να κρίνουμε και να κατακρίνουμε τους άλλους. Κάνοντας όμως αυτό δεν βλάπτουμε κανέναν άλλο παρά τον εαυτό μας.


Οι άνθρωποι πάντα αρέσκονται στο να δικαιώνουν τον εαυτό τους και να κατακρίνουν τους άλλους. Η καρδιά τους είναι γεμάτη μίσος και κατάκριση.

Αν όμως ο καθένας από μας εξετάσει τον εαυτό του με ειλικρίνεια ενώπιον του Θεού, θα μπορέσει να δει την καρδιά του ότι είναι απατηλή και να αφήσει τη ματιά του να πέσει μέσα στη δική του την ψυχή. Θα αντιληφθεί ότι του λείπει ο Χριστός, ο Οποίος δίδαξε «μην κρίνετε για να μην κριθείτε» και ότι πρέπει να δεχτεί το Χριστό σαν Σωτήρα και Λυτρωτή Του με ταπείνωση και πίστη για να αλλάξει η ζωή του και να αγαπάει τους άλλους. Πρέπει να δοκιμάσει την αγάπη και τη δύναμη του Χριστού στη ζωή του για να μπορέσει να την δείξει και στους άλλους.


Ας αποκτήσουμε την ευλογημένη συνήθεια και ικανότητα της αυτοεξέτασης για να αλλάξει η ζωή μας και να μην δικαιώνουμε τους εαυτούς μας κρίνοντας τους άλλους, αλλά «ο δικαιώνων» να είναι ο Κύριος.
SAK