Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Κυριακή 12 Απριλίου 2015

ΠΗΓΗ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ


Στην εποχή της εξοργιστικής διαφήμισης των απορρυπαντικών, κρίμα που δεν υπάρχει χώρος στα μαζικά μέσα ενημέρωσης, για τη γνωστοποίηση του μόνου αποτελεσματικού μέσου για την κάθαρση του πνευματικού ρύπου του ανθρώπου! Όμως, τούτη τη γνωστοποίηση την κάνει η Βίβλος και οι κήρυκές της. Στο Ζαχ.ιγ:1, διαβάζουμε για την «πηγή ανεωγμένην διά την αμαρτίαν και την ακαθαρσίαν».  

   1. Τι άνοιξε;

«Πηγή». Τέτοιες είναι οι χειρονομίες κι οι προσφορές του Θεού. Οι άνθρωποι στα δικά τους απορρυπαντικά, μπορεί να γράφουν μικτ. βάρ. γραμ. τόσα, καθαρό λιγότερα. Όμως του Θεού η προσφορά είναι πηγή. Έτσι που κι αν «πάντες» ανταποκριθούν στην πρόσκληση «έλθετε πά- ντες» (Mατθ.ια:28) και πάλι η πηγή να μένει πλούσια και ακένωτη. Πλούσια σαν την πατρική καρδιά του Θεού.

   2. Πότε άνοιξε;

«Εν τη ημέρα εκείνη». Την ημέρα που «εξεκέντησαν» τον Υιόν του Θεού (Ζαχ.ιβ:10). Κείνη τη ημέρα του ένδοξου «τετέλεσται» και του ταυτόχρονου σχισίματος του «καταπετάσματος» (Ιωάν.ιθ:30, Ματθ.κζ:51). Πριν απ' αυτή κι έξω από το Σταυρό του Χριστού, σωτηρία δεν υπάρχει. Η πηγή αναβρύζει από τη λογχισμένη πλευρά του Χριστού. Η πρόσκληση «εάν τις διψά» (Ιωάν.ζ:37), δίνει ραντεβού στην ψυχή με τον Εσταυρωμένο του Γολγοθά.

   3. Γιατί άνοιξε;

«Διά την άμαρτίαν και την άκαθαρσίαν». Ο αμαρτωλός υποφέρει όχι μόνο από την ενοχή, αλλά και από το ρύπο της αμαρτίας. Το αίμα του Χριστού, είναι η απάντηση και για τα δυο. Αφαιρεί την ενοχή, καθαρίζει τη βρωμιά της αμαρτίας. Μας κάνει αντίστοιχα «παιδιά τού Θεού» (Ιωάν.α:12) και «άγιους» (Κολ.γ:12). Ή σε μια συνοπτική έκφραση «τέκνα Θεού άμωμα» (Φιλιπ.β:15).

Πρόσκληση:

Ο Θεός στο σταυρό του Γολγοθά, άνοιξε μια «πηγή σωτηρίας» (Ης.ιβ:3). «Άντλησε» με πίστη κι ευχαριστία. Σ’ αυτή την πηγή αποπλένεται η ενοχή κι η ακαθαρσία της αμαρτίας σου. Μόνο σ' αυτή.