Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Αύξηση 325% σημείωσαν οι «επιθέσεις» σε συσκευές με λειτουργικό "Android"

Αύξηση 325% σημείωσαν το 2014 οι οικονομικές επιθέσεις με κακόβουλο λογισμικό σε «έξυπνες» συσκευές του  λειτουργικού συστήματος Android σε σχέση με το 2013, σύμφωνα με  την  έρευνα «Financial Cyberthreats in 2014» της Kaspersky Lab. 

Αναλυτικότερα, το Android  είναι ένα από τα πιο δημοφιλή λειτουργικά συστήματα φορητών συσκευών σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ως εκ τούτου, προσελκύει ψηφιακούς εγκληματίες που στοχεύουν στις προσωπικές πληροφορίες και  στα χρήματα των χρηστών.
Μέσα στο 2014, τα προϊόντα της Kaspersky Lab για συσκευές Android απέτρεψαν συνολικά 2.317.194 οικονομικές επιθέσεις εναντίον 775.887 χρηστών παγκοσμίως.

Οι περισσότερες από αυτές (2.217.979 επιθέσεις εναντίον 750.327 χρηστών) χρησιμοποιούσαν κακόβουλο λογισμικό Trojan-SMS, ενώ οι υπόλοιπες (99.215 επιθέσεις εναντίον 59.200 χρηστών) χρησιμοποιούσαν Trojan-Banker malware.

Οι  ερευνητές  λοιπόν  της Kaspersky Lab παρατήρησαν σημαντική αύξηση στον αριθμό των επιθέσεων μέσω κακόβουλου λογισμικού Trojan-SMS κατά την διάρκεια του  δεύτερου εξαμήνου του έτους.
Αξιοσημείωτο είναι δε ότι το 48,15% των επιθέσεων κατά των χρηστών  Android, εμποδίστηκε από τα προϊόντα της Kaspersky Lab, επειδή χρησιμοποιούσε κακόβουλο λογισμικό με στόχο  τα οικονομικά στοιχεία (Trojan-SMS και Trojan-Banker).

Μεταξύ άλλων τα αποτελέσματα της  έρευνας έδειξαν ότι: το 98,02% του συνόλου των επιθέσεων με Android τραπεζικό κακόβουλο λογισμικό αντιστοιχούσε σε τρεις μόνο «οικογένειες» κακόβουλου λογισμικού.

Κατά τη διάρκεια του έτους, τα προϊόντα της Kaspersky Lab εντόπισαν 20 διαφορετικά κακόβουλα προγράμματα Trojan-Banker. Ανάμεσά τους υπήρχαν μόνο τρεις βασικοί «πρωταγωνιστές»: τα Faketoken, Svpeng και Marcher.
Αυτές οι τρεις «οικογένειες» αντιπροσώπευαν το 98,02% του συνόλου των επιθέσεων με Trojan-Banker.

Μάλιστα το Faketoken έχει κατασκευαστεί με στόχο την υποκλοπή κωδικών mTAN, ενώ  τα Svpeng και Marcher κλέβουν  τα στοιχεία της πιστωτικής κάρτας των χρηστών και στην συνέχεια  αντικαθιστούν τα πεδία ταυτοποίησης τραπεζικών λογαριασμών  με μια «μολυσμένη» συσκευή.

Τέλος ο επικεφαλής αναλυτής του  κακόβουλου λογισμικού της Kaspersky Lab, Ρόμαν Ούνουτσεκ  ανέφερε ότι:

«Κατά τη διάρκεια του 2014, η αθροιστική βάση δεδομένων μας με χρήστες Android αυξήθηκε σημαντικά, γεγονός που οδήγησε και σε αύξηση του αριθμού των εντοπισμών κακόβουλου οικονομικού λογισμικού και των χρηστών που έχουν πέσει θύματα».

«Ωστόσο, ο συνολικός ρυθμός αύξησης των επιθέσεων με οικονομικό malware ήταν ταχύτερος και μεγαλύτερος από ότι θα μπορούσε να εξηγηθεί μόνο από την αύξηση του αριθμού των συσκευών Android», σημείωσε. Και συνέχισε λέγοντας ότι: « αυτός ο ρυθμός αύξησης οφείλεται κυρίως στα Trojan-SMS».
Διευκρινίζοντας: «πιστεύουμε ότι ο κύριος λόγος της επιστροφής των Trojan-SMS είναι η εμφάνιση κακόβουλου λογισμικού που είναι ικανό και για "μόλυνση" και για κλοπή, ακόμη και όταν εφαρμόζεται η υπηρεσία "Πληροφορίες Χρέωσης" στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας».

«Για παράδειγμα, ανακαλύψαμε τέτοια λειτουργικότητα στις κακόβουλες τροποποιήσεις των κακόβουλων προγραμμάτων Opfake.a και Fakeinst. Και τα δύο αποτελούν πολύ ενεργούς εκπρόσωπους των Trojan-SMS», δήλωσε χαρακτηριστικά.

enikonomia.gr