Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Η ζωή του Χριστού στα 4 ευαγγέλια (45)

2ος πειρασμός

Ματθ.δ:5-7

Ο Λουκάς αντιστρέφει τους δύο τελευταίους πειρασμούς - πιθανόν τονίζει την τελική μορφή του πειρασμού στην Ιερουσαλήμ (από την έρημο στο όρος και μετά στην Ιερουσαλήμ).

Και αυτός ο πειρασμός έγινε σε όραση (όπως και οι άλλοι δύο). Ο Χριστός ήταν πολύ αδύνατος. Ο θόρυβος της Ιερουσαλήμ, ο κόσμος την ένταση του πειρασμού.


Εκτός αυτού, το να ανεβεί κανείς στο πτερύγιο του ναού ήταν απαγορευμένο σε κάθε Ισραηλίτη εκτός από τους ιερείς. Αν το έκανε ο Χριστός θα παράκουε στο νόμο.

πτερύγιο: Πολλές γνώμες για το τί μπορεί να είναι - ορισμένοι λένε ότι ήταν το εξωτερικό τείχος που περιέβαλε το ναό του Σολωμόντα και ήταν περίπου 150 μ. ύψος. Άλλοι λένε ότι ήταν η κορυφή του ναού κοντά στο θυσιαστήριο περίπου 30 μ.

Γιατί τον πήρε στο ναό; θα υπήρχαν πολύ καλύτερα και μεγαλύτερα ύψη εκεί κοντά στη Νεκρά θάλασσα.
Πιθανόν:
· Να Τον έριχνε μπροστά στον κόσμο.
· Για να αποδείκνυε ότι Αυτός ήταν ο Μεσσίας αλλά με σαρκικό τρόπο.
· Αν ήταν το υψηλότερο μέρος του ναού, να Τον ρίξει μπροστά στους ιερείς, μπορεί να ήταν και η εορτή της Σκηνοπηγίας τον Οκτώβριο ή τα εγκαίνια το Δεκέμβριο.
· Ο σύντομος δρόμος της βασιλείας (χωρίς, πόνους, θλίψεις, απόρριψη, καταφρόνηση, χωρίς την πίστη τους, κι έτσι ΧΩΡΙΣ ΘΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΜΝΟΥ).
· Ήταν απόρριψη του σχεδίου του Θεού.
· Να αμφιβάλει την προσοχή του Θεού, και να απαιτήσει αυτό που υποσχέθηκε όταν το καλεί η ανάγκη (ανασφάλεια).
· Να κάνει υπηρέτη το Θεό.
· Να αμφιβάλει την παρουσία του Θεού με το να απαιτεί απόδειξη.
Ο Σατανάς χρησιμοποίησε τη Γραφή - το ίδιο κάνει και σήμερα.

Αλλά δεν έχει πνευματικό νου γιατί είναι δεμένος με σκοτάδι (Ιούδ.6)

Ακόμη και οι άγγελοι ποθούν να παρακύψουν μέσα στο σχέδιο του Θεού (Α’ Πέτρ.α:12).

Γνώριζε όμως ότι ήταν για τον Μεσσία όπως και την αγάπη και προστασία του Πατέρα προς τον Υιό Του.
Ακόμη όμως τον ονόμαζε «Υιό» για να κρύψει τη θέση του Χριστού και το κάλεσμά Του.

Ο Σατανάς όμως το διαστρέβλωσε (για καταστροφή του) Ψαλμ.91:11-12

1) Αυτά τα εδάφια είναι μια υπόσχεση. Ο Σατανάς τα χρησιμοποίησε πιο πολύ σαν απειλή, ώστε ο Χριστός να κάνει κακή χρήση των δικαιωμάτων του.

Μετάτρεψε μια υπόσχεση σε αμοιβή που την κέρδισε επειδή δούλεψε. (πολλοί κάνουν το ίδιο σήμερα. Παίρνουν μια υπόσχεση, ένα δικαίωμα του Θεού και εξ αιτίας της υπερηφάνειας τους και της επιθυμίας τους το στρέφουν για ικανοποίηση δικών τους αναγκών. Ξεχνούν γιατί ο Θεός έδωσε την υπόσχεση).

2) Ο Σατανάς έκανε κακή αποστήθιση, άφησε το υπόλοιπο (εν πάσαις ταις οδοίς σου).

Αυτό αναφέρεται στο βάδισμα ΜΕΣΑ στο θέλημα του Θεού.
Αναφέρεται σε οδούς υπακοής τάξης και δικαιοσύνης.

Το είπε αυτό ο Σατανάς για να κάνει το Χριστό να ξεχάσει την αφιέρωση που είχε στο Θεό και τις αποφάσεις που έκανε στο παρελθόν (Ψαλμ.ριθ:168 & λζ:23).

3) Τοποθέτησε το εδάφιο έξω από το περιεχόμενο και το πνεύμα κάτω από το οποίο γράφτηκε. Το Ψαλμ.91:9 φανερώνει τις σκέψεις και το σκοπό του Χριστού, την καρδιά Του και το σκοπό αυτής της υπόσχεσης.

Το εδ.13 ήταν η παγίδα, το δίχτυ, ο λάκκος και η καταστροφή που ο Σατανάς προσπαθούσε να ρίξει το Χριστό (έγινε, αλλά στο τέλος!) Ψαλμ.ζ:15,16

Ο Σατανάς πιθανόν να ήθελε να κάνει το Χριστό να απογοητευθεί από το να κερδίσει τον Ισραήλ με τον ταπεινό τρόπο και θέση Του και θα χρειαζόταν να πιέσει Αυτός την κατάσταση με τη δική Του δύναμη, αλλιώς δεν θα πίστευαν.

Ο Χριστός και πάλι απάντησε με το λόγο του Θεού. Τον ερμήνευσε σωστά, χωρίς σαρκικές σκέψεις. Ο Χριστός έκανε τις σκέψεις του Θεού δικές Του (Δευτ.ς:16).

Ο Χριστός κατάλαβε τις πλοκές μιας τέτοιας πράξης.

Πώς θα πείραζε το Θεό; Έξοδ.ιζ:7 - Με την απιστία τους!

Δηλαδή σαν να κάνουμε το Θεό να κάνει αυτό που υποσχέθηκε επειδή δεν πιστεύουμε ότι είναι πραγματικά παρών. (Είναι πράγματι εδώ, θα δοκιμάσω να δω).

Ο Θεός μπορεί να κάνει «τα στραβά μάτια» σε κάποιον νέο συγχυσμένο στην πίστη χριστιανό και να τιμήσει την πίστη του. Αλλά ο Θεός δεν ευαρεστείται σ’ αυτούς που είχαν πάμπολλες αποδείξεις όταν ακόμη αμφιβάλουν και βαδίζουν με σημεία & συγκρίσεις.