Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Ο καθαρισμός του ναού

Ματθ.κα:12-16 "Και εισήλθεν ο Ιησούς εις το ιερόν του Θεού, και εξέβαλε πάντας τους πωλώντας και αγοράζοντας εν τω ιερώ, και τας τραπέζας των αργυραμοιβών ανέτρεψε, και τα καθίσματα των πωλούντων τας περιστεράς, και λέγει προς αυτούς, Είναι γεγραμμένον, "Ο οίκος Μου οίκος προσευχής θέλει ονομάζεσθαι." Σεις δε εκάμετε αυτόν "σπήλαιον ληστών". Και προσήλθον προς Αυτόν τυφλοί και χωλοί εν τω ιερώ, και εθεράπευσεν αυτούς. Ειδόντες δε οι αρχιερείς και οι γραμματείς τα θαυμάσια τα οποία έκαμε, και τους παίδας κράζοντας εν τω ιερώ και λέγοντας, Ωσαννά τω Υιώ Δαβίδ, ηγανάκτησαν και είπον προς Αυτόν, Ακούεις τι λέγουσιν ούτοι; Ο δε Ιησούς λέγει προς αυτούς, Ναι. Ποτέ δεν ανεγνώσατε, "ότι εκ στόματος νηπίων και θηλαζόντων ητοίμασας αίνεσιν."



Μας έδειξε πώς πρέπει να καθαριστεί ο ναός και πώς πρέπει να λειτουργεί. Άρχισε να εκβάλλει με τη σειρά σπουδαιότητας, θα λέγαμε, πρώτα, τους πωλητές και αγοραστές, έπειτα τους αργυραμοιβούς, οι οποίοι έπαιρναν φόρους και εκτελούσαν τραπεζικές εργασίες και στο τέλος έβγαλε έξω αυτούς που πουλούσαν τα περιστέρια. Ο Ιησούς διώχνει όλα τα πνευματικά εμπόδια και τις περιττές θρησκευτικές δομές.


Κυριαρχούσαν η φιλαργυρία και οι ανθρώπινες διατάξεις, εικόνα που ζούμε έντονα κι εμείς σήμερα. Ο τρόπος που πρέπει να αντιδράσουμε και να χειριστούμε αυτή τη διαφθορά είναι ακριβώς ο τρόπος που υιοθέτησε ο Ιησούς για να καθαρίσει τον υλικό ναό. Με οργή και ζήλο ζητάει ο Κύριος σήμερα να αρνηθούμε, να αντισταθούμε και να πολεμήσουμε κάθε τέτοιο πνεύμα και σκοταδισμό που μεταβάλλει τον οίκο του Κυρίου σε μαγαζί και επιχείρηση.

Ματθ.κα:12  "Και εισήλθεν ο Ιησούς εις το ιερόν του Θεού, και εξέβαλε πάντας τους πωλούντας και αγοράζοντας εν τω ιερώ, και τας τράπεζας των αργυραμοιβών ανέτρεψεν, και τα καθίσματα των πωλούντων τας περιστεράς."

Αυτή η αντίδραση του Ιησού δεν ήταν μια στιγμιαία παρόρμηση, αλλά μία σκόπιμη και αναγκαία κίνηση για να καθαριστεί ο Ναός του Θεού. Είναι η επιθυμία και το θέλημα του Θεού ο οίκος Του, η εκκλησία Του να μην έχει καμία σχέση με τη εμπορευματοποίηση και την κερδοσκοπία. Αυτή την αλήθεια εκπλήρωσε ο Ιησούς, καθώς ενέργησε κατ' αυτό τον τρόπο. Διακήρυξε έμπρακτα ποιος είναι ο σκοπός του οίκου Του και μας έδωσε να καταλάβουμε πώς νιώθει και πώς αισθάνεται ο Θεός, όταν τον οίκο Του τον έχουν μετατρέψει σε μαγαζί.

Σήμερα η κερδοσκοπία είναι συχνό φαινόμενο στις διάφορες εκκλησίες. Στο όνομα του έργου και των αναγκών της εκκλησίας την μετέτρεψαν σε επιχείρηση. Είναι το τελειότερο πρόσχημα που χρησιμοποιείται για να αυξάνονται οι εισπράξεις. Έχει χαθεί το αγνό κίνητρο και η καρδιά υπηρεσίας που πρέπει να διακρίνει πρωτίστως τους υπεύθυνους και αυτούς που διαχειρίζονται αυτά τα θέματα. Δεν είναι πλέον στόχος το να μοχθήσεις και να κάνεις "αδάπανον το Ευαγγέλιον του Χριστού διά της κηρύξεώς μου, ώστε να μη κάμνω κατάχρησιν της εξουσίας μου εν τω ευαγγελίω." - Α' Κορ.θ:18

Τα χρήματα έχουν υποκλέψει πολλές καρδιές εργατών και όπως μας λέει ο απόστολος Παύλος, γίνεται κατάχρηση της εξουσίας όταν στρέφεται η προσοχή σου στην είσπραξη του χρήματος. Μαζεύονται τα χρήματα ώστε να χρησιμοποιούνται από λίγους, όπως εκείνοι νομίζουν. Τελικά οι ποιμένες και οι ηγέτες απολαμβάνουν την ευημερία, μετά από μία τέτοια διαδικασία και η υπόλοιπη εκκλησία, πολλές φορές, στενάζει από οικονομικά προβλήματα και άνθρωποι στερούνται ακόμα και τα βασικά. Το "κερασάκι στην τούρτα" σ' όλη την υπόθεση είναι ότι αυτοί οι εργάτες αυτοαποκαλούνται "υπηρέτες".

Όμως ο Κύριος έρχεται! Έρχεται για να καθαρίσει για μία ακόμη φορά τον οίκο Του. Θα ανατρέψει ξανά όλους αυτούς που εκμεταλλεύονται το Ευαγγέλιο και θα καθαριστεί ο ναός Του για να ευλογηθεί ο δικός Του άγιος λαός.

Ματθ.κα:13  "Και λέγει προς αυτούς, Είναι γεγραμμένον, 'Ο οίκος Μου, οίκος προσευχής θέλει ονομάζεσθαι' Σεις δε εκάμετε αυτόν 'σπήλαιον ληστών'."

Η διακήρυξη αυτή είναι μία καθαρότατη διατύπωση για το πως πρέπει να είναι μία εκκλησία. Το θέλημα του Θεού είναι να εξέρχεται λατρεία και προσευχή από τον οίκο Του. Είναι το πρώτο πράγμα που ζητάει. Προσέξτε, και δείτε, πόσο λαμπρά και ένδοξα λειτούργησε ο καθαρισμένος ναός ΑΜΕΣΩΣ μετά:

Ματθ.κα:14  "Και προσήλθον προς αυτόν τυφλοί και χωλοί εν τω ιερώ, και εθεράπευσεν αυτούς" !!

Αμέσως ο Κύριος μπορούσε και θεράπευε, υπηρετούσε και ευλογούσε μέσα στον οίκο Του τους ανθρώπους, οι οποίοι έρχονταν μόνοι τους προς Αυτόν. Αν εμείς σήμερα αφήσουμε τον Κύριο να μας καθαρίσει από όλα αυτά τα ενοχλητικά στοιχεία που κυριαρχούν στην καρδιά μας, θα είμαστε έτοιμοι όλοι να γίνουμε ένας οίκος για τον Κύριο.

Όμως η δόξα του καθαρισμένου ναού δεν περιορίστηκε μόνο σε θεραπείες, αλλά απλώθηκε σε κάτι πολύ όμορφο και ανώτερο.

Ματθ.κα:15,16  "Ιδόντες δε οι αρχιερείς και οι γραμματείς τα θαυμάσια τα οποία έκαμε, και τους παίδας κράζοντας εν τω ιερώ και λέγοντας, Ωσαννά τω υιώ Δαβίδ, ηγανάκτησαν και είπον προς Αυτόν, Ακούεις τί λέγουσιν ούτοι; Ο δε Ιησούς λέγει προς αυτούς, Ναι, ποτέ δεν ανεγνώσατε,΄ότι εκ στόματος νηπίων και θηλαζόντων ητοίμασας αίνεσιν';"

Ο Κύριος μέσα από μία καθαρή και άγια εκκλησία εκχέει τη δοξολογία, τη λατρεία πλούσια και δυναμικά. Τα παιδιά δεν σταματούσαν να ψάλλουν και να υμνούν. Αλληλούια! Είναι η ασταμάτητη και ασυγκράτητη ένδοξη λατρεία μέσα από απλές παιδικές καρδιές. Εκεί κατοικεί ο Θεός! Πολλές φορές ζητάμε από τον Κύριο να μας δώσει λατρεία και δοξολογία, ζητάμε από τον Κύριο να μας δώσει μαλακές καρδιές.

Όμως για να αποκτήσουμε αυτά τα χαρακτηριστικά, πρέπει να είμαστε διατεθειμένοι να καθαρίσουμε το "ναό" του σώματος μας. Αν αποβάλλουμε τα κοσμικά κατάλοιπα, που είναι εστίες μόλυνσης και μεταφέρουν θανατηφόρα μικρόβια, θα είναι σε θέση η καρδιά μας να συλλάβει και να ζήσει μέσα σ' αυτό το πνεύμα της δοξολογίας και της χαράς. Δεν θα μας ενδιαφέρει τίποτα, ούτε θα φοβόμαστε τι λέει ο ένας ή ο άλλος, αλλά θα χαιρόμαστε και θα ευφραινόμαστε και θα γινόμαστε μία μαρτυρία για τον Κύριο.

Ο Ευαγγελιστής Μάρκος περιγράφει αυτή τη σκηνή του καθαρισμού, παραθέτοντας ένα εδάφιο, που είναι πολύ σημαδιακό για μας:

Μάρκ.ια:16 - "Και δεν άφηνε να περάση τις σκεύος διά του ιερού."

Δεν τους άφηνε να περάσουν από το πιο σύντομο δρόμο μέσω του ιερού, αλλά έπρεπε να κάνουν το γύρο του ιερού για να φύγουν με τα εμπορεύματά τους. Τέτοια σπουδή και ζήλο θέλει ο Κύριος να επιδείξουμε τον αγιασμό και την καθαρότητα. Τίποτα δεν πρέπει ν' αφήσουμε, όσο ασήμαντο και μικρό κι αν μας φαίνεται ότι είναι, να σκιάσει ή να παρεμβληθεί σ' αυτό που είναι η παρουσία του Θεού σε σχέση με μας! Το να κρατήσεις άγιο και καθαρό το ιερό σου, είναι θέμα αυστηρότητας, αποφασιστικότητας και πειθαρχίας που εσύ πρέπει να ενεργήσεις στη ζωή σου.

Ο Κύριος λοιπόν ήρθε στον οίκο Του και έφερε τη ζωή και το φως. Έφερε την αναζωπύρωση μέσα στο σκοτάδι. Ας δούμε τι έγινε αμέσως μετά, όπως μας το περιγράφει ο Μάρκος :

ια:18 - "Και ήκουσαν οι γραμματείς και οι αρχιερείς, και εζήτουν πώς να απολέσωσι Αυτόν, διότι εφοβούντο Αυτόν, επειδή πας ο όχλος εξεπλήττετο εις την διδαχήν Αυτού."

Αυτή ήταν η αντίδραση των ανθρώπων που έλεγαν και δίδασκαν το λαό και διακήρυτταν πόσο πολύ περίμεναν το Μεσσία! Πόσο πολύ ήθελαν να Τον αντικρύσουν! Πολλοί ηγέτες διακηρύττουν, φωνάζουν και ζητούν την αναζωπύρωση, όμως στην ουσία αυτό που θέλουν είναι να γίνει το δικό τους και όπως νομίζουν αυτοί.

Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε ένα παράδειγμα. Όπως πηγαίνουμε σε ένα εστιατόριο που γνωρίζει τις προτιμήσεις μας, τις ιδιαιτερότητές μας, γνωρίζει τι ζητάμε και τις μας αρέσει. Εμείς πηγαίνουμε εκεί με ευχαρίστηση, διότι όλα γίνονται όπως ΕΜΕΙΣ θέλουμε. Είναι εύκολο να λάβει η χριστιανική ζωή μας την ίδια νοοτροπία και να πηγαίνουμε στην τάδε εκκλησία, επειδή γίνονται πράγματα κατά τον δικό μας τρόπο. Πολλές λατρείες αρχίζουν και σταματάνε, βάσει των προσωπικών μας προτιμήσεων και σχεδίων. Με άλλα λόγια, πληρώνουμε για να τρώμε εδώ.

Στο τέλος, μετά από ένα χρονικό διάστημα παγιώνεται η αντίληψη αυτή στη ζωή μας, διαμορφώνουμε μια στερεότυπη εικόνα για τον χριστιανισμό και έχουμε γίνει δύσκαμπτοι, όπως οι αρχιερείς τον καιρό του Χριστού. Πολλοί ηγέτες καταλήγουν δε να γίνουν πολέμιοι μιας αληθινής κίνησης του Θεού. Η καρδιά τους είναι καλυμμένη με σκοτάδι. Από έξω καταφέρνουν να την παρουσιάζουν φωτεινή. Δεν είναι διατεθειμένοι να παραδώσουν τα εγωιστικά τους πιστεύω και νοοτροπίες, στον Κύριο, αλλά κατά κάποιον τρόπο θέλουν να εκβιάσουν το Θεό, να κάνει την αναζωπύρωση με τα δικά τους μέτρα και σταθμά.

Το πρόβλημα είναι πως δεν μπορούν να δουν σε τι σκάνδαλο προσκόπτει η καρδιά τους! Πόσοι από εμάς θα θυσιάζαμε διδασκαλίες, συνήθειες και νοοτροπίες που έχουμε υιοθετήσει και ζούμε μέσα σ' αυτά πολλά χριστιανικά χρόνια, προκειμένου να έρθει η αναζωπύρωση; Όταν έρθει η αναζωπύρωση, πολλές ονομαστικά χριστιανικές εκκλησίες θα πρέπει να ακολουθήσουν μία ριζική αλλαγή, ώστε να προσαρμοστούν και να προσκολληθούν και να ταιριάξουν στην αυθόρμητη φύση και στο δυνατό ρεύμα του Πνεύματος του Θεού, που θα πνέει πάνω στη γη. Αν δεν το κάνουν θα πεθάνουν πνευματικά και θα κομματιαστούν.

Ματθ.θ:16-17 - "Και ουδείς βάλλει επίρραμμα αγνάφου πανίου επί ιμάτιον παλαιόν, διότι αφαιρεί το αναπλήρωμα αυτού από του ιματίου και γίνεται σχίσμα χειρότερον. Ουδέ βάλλουσιν οίνον νέον εις ασκούς παλαιούς, ει δε μή, σχίζονται οι ασκοί, και ο οίνος εκχέεται, και οι ασκοί φθείρονται, αλλά βάλλουσιν οίνον νέον εις ασκούς νέους και αμφότερα διατηρούνται."

Το Πνεύμα του Θεού μας καλεί να προετοιμαστούμε ώστε ν' αποκτήσουμε μία βαθειά αποκάλυψη του προσώπου του Ιησού. Αυτή η αποκάλυψη είναι αναγκαία, ώστε όλοι μας αν χρειαστεί ν' αλλάξουμε στο βαθμό που απαιτείται. Ή μήπως λες, ότι μέσα από τη δική σου εκκλησία μόνο θα φέρει ο Θεός το φως και την αναζωπύρωση στον υπόλοιπο κόσμο; Ας προσέξουμε μη γίνουμε δύσκαμπτοι και ανυποχώρητοι, όπως οι Ιουδαίοι που είδαν τον Κύριο δίπλα τους, αλλά άφησαν την ημέρα της επισκέψεώς Του να περάσει.