Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Επάγγελμα οικιακά


Ο καυγάς για το ωράριο των καταστημάτων συνεχίζεται. Όμως το δικό σου το ωράριο αρχίζει στις 6:30 ή και πιο νωρίς - με βροχή ή λιακάδα, καλοκαίρι ή χειμώνα - και δεν τελειώνει πριν αργά τη νύχτα. Έχεις μυριάδες υποχρεώσεις και μάλιστα κανείς δεν σε είχε εκπαιδεύσει γι’ αυτή τη δουλειά.

Το επάγγελμα σου: ΟΙΚΙΑΚΑ! Μέσα στη λέξη αυτή περιλαμβάνονται αρκετά επαγγέλματα, όπως μαγείρισσα, καθαρίστρια, μοδίστρα, νταντά, νοσοκόμα, σερβιτόρα, για να περιοριστούμε σ’ αυτά, κ.α.π. Καθώς κοπελίτσα την επομένη της επιστροφής από το γαμήλιο ταξίδι σου, φορούσες την ποδίτσα είχες ελάχιστες ή και καθόλου γνώσεις για όλα αυτά, αν δε φρόντισε η μητέρα σου να σου τα μάθει ή σε εμπόδιζαν οι σχολικές απασχολήσεις. Και καθώς τα χρόνια κυλούν, οι υποχρεώσεις σου πολλαπλασιάζονται.


Είσαι 100% μητέρα, 100% γυναίκα και 100% σύζυγος. Κι όμως οι δουλειές δεν σου αφήνουν παρά λίγο χρόνο για το σύζυγο, ελάχιστο για τον εαυτό σου και σχεδόν καθόλου για τον Θεό.

Γνωρίζεις βέβαια ότι η βιβλική μελέτη είναι καλή - πολύ καλή. «Θέλεις μελετά ημέρα και νύκτα» είπε ο Θεός από τα χρόνια της Παλιάς Διαθήκης κι αυτό φαίνεται πως έκαναν με πολλή επιμέλεια, η μητέρα κι η γιαγιά του Τιμόθεου. (Β΄Τιμ.γ:15). Το πρόβλημα είναι που θα βρεις εσύ λίγη ήσυχη ώρα για ν’ απομονωθείς με τον Κύριο; Ίσως σε ωφελήσει να ξέρεις πως δεν είσαι η μοναδική. Πολλές Χριστιανές μητέρες έχουν την ίδια δυσκολία, όμως λίγες πρακτικές συμβουλές ίσως σου φανούν χρήσιμες για να την αντιμετωπίσεις.

Για παράδειγμα, αν έχεις παιδιά προσχολικής ηλικίας, αυτά συνήθως παίρνουν μικρούς υπνάκους ενδιάμεσα στην ημέρα. Εκείνη η ώρα είναι ίσως η πιο κατάλληλη να ξεκλέψεις λίγο χρόνο. Αν πάλι τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο, εκμεταλλεύσου αμέσως τα πρώτα λεπτά μετά την αναχώρησή τους, που θα γίνει ησυχία στο σπίτι. Δεν πειράζει που τα κρεβάτια είναι ξέστρωτα. Εξάλλου χρειάζεται ν’ αφήσεις για λίγο ανοιχτές πόρτες και παράθυρα, να μπει φρέσκος αέρας στο σπίτι. Παράβλεψε για λίγο τις δουλειές και πάρε τη Βίβλο σου, χαρτί και μολύβι και ζήσε την προσωπική σου ώρα με τον Κύριο.

Αν είσαι από εκείνες τις τυχερές που μπορούν να απομονωθούν σ’ ένα ιδιαίτερο δωμάτιο, μην το αμελείς κι αν υπάρχουν μεγαλύτερα παιδιά στο σπίτι, εξήγησέ τους πως τούτη την ώρα θα πρέπει να κάνουν το παν για να μην σε απασχολήσουν. Αποφάσισε πως δε θα παρασυρθείς από τον οποιοδήποτε θόρυβο, εκτός αν πράγματι συμβαίνει κάτι πολύ σοβαρό. Ίσως χρειαστούν μερικές μέρες μέχρι να καταλάβουν τα παιδιά ότι μπορούν να ζήσουν για λίγο χωρίς την άγρυπνη παρουσία σου κοντά τους.

Αλλά είναι και το τηλέφωνο που, ενώ μπορεί να μη χτυπήσει καθόλου στο διάστημα της ημέρας, θ’ αρχίσει να κουδουνίζει διαπεραστικά εκείνη ακριβώς την ώρα. Μην ασχοληθείς μ’ αυτό. Ας το σηκώσουν τα παιδιά και μάθε τους να ζητούν τον αριθμό του προσώπου που σε ζήτησε για να του τηλεφωνήσεις εσύ αργότερα.

Όταν προσεύχεσαι και μελετάς, πρέπει να είσαι ανεπηρέαστη, γι’ αυτό δεν είναι φοβερό αν μια μέρα χρειαστεί ν’ αλλάξεις την ώρα του πνευματικού ανεφοδιασμού. Στη δική σου ζωή, κάθε μέρα έρχεται με το δικό της πρόγραμμα, γι’ αυτό είναι δύσκολο να διατηρείς πάντοτε μια συγκεκριμένη ώρα.

Κι αν κάποια μέρα δεν τα καταφέρεις να βρεθείς μόνη σου με τον Κύριο, δεν είναι λόγος να προσθέσεις ενοχές στον εαυτό σου. Ο ουράνιος Πατέρας χαίρεται και με την αδιάκοπη αφοσίωσή σου στο πρόσωπο και τις υποθέσεις Του. Καθώς κάνεις τις δουλειές, μπορείς να θυμηθείς εδάφια που γνωρίζεις από μνήμης, και να τα σχολιάσεις ξανά στο νου σου. Έχεις τη δυνατότητα να ψάλλεις, αν είσαι χαρούμενη, ή να προσευχηθείς, αν κάποια στενοχώρια σε πιέζει. Αυτό μας προτρέπει ο λόγος του Θεού: «Βρίσκεται κανένας σας σε δύσκολη θέση; Να προσεύχεται. Είναι κάποιος χαρούμενος; Να υμνεί το Θεό» (Ιακ.ε:13).

Οπωσδήποτε οι Χριστιανοί δεν βρισκόμαστε κάτω από νόμο ούτε είμαστε δούλοι των τύπων. Η λατρεία μας είναι πνευματική και πρέπει να έρχεται από μέσα μας. Είναι πηγαία, χωρίς ωράριο, ούτε χρειάζεται να έχουμε ένα κατανυκτικό περιβάλλον.

Είναι σχεδόν βέβαιο, ότι το πρόγραμμα των άλλων μέσα στην οικογένεια, αναμφίβολα και επανειλημμένα, θα επηρεάζει το δικό σου. Αλλά μην αφήνεις να σε κυριεύει απογοήτευση. Είναι την ώρα της δυσκολίας που χρειαζόμαστε περισσότερο να καταφεύγουμε στον Θεό.

Και μια τελευταία συμβουλή: Όταν όλα είναι δύσκολα, μη διστάσεις να εφαρμόσεις ακόμη και ένα ελαστικό ωράριο. Οπωσδήποτε η ώρα σου με τον Θεό θα σε ανταμείψει!