Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ α:2

όστις εμαρτύρησε τον λόγον του Θεού και την μαρτυρίαν του Ιησού Χριστού και όσα είδε.

Ο Ιωάννης μαρτύρησε το λόγο του Θεού μέσα στο βιβλίο της Αποκάλυψης. Σαν προφήτης έλαβε το λόγο του Θεού σε όραση και σε σύμβολα και εν συνεχεία κάτω από το χρίσμα του ίδιου Πνεύματος τα έγραψε σ’ αυτό το βιβλίο. Αυτό λοιπόν είναι η μαρτυρία του Ιωάννη.

Δεν εννοεί ότι μαρτύρησε ο Ιωάννης για την προσωπική επαφή που είχε με το Χριστό όταν ήταν εδώ στη γη, γιατί γι’ αυτό μαρτύρησε στο ευαγγέλιό του. Ακόμα δεν μαρτυρεί για δικά του αισθήματα όσον αφορά αυτές τις συμβολικές οράσεις. Ο Ιωάννης μαρτύρησε για τον Ιησού Χριστό σ’ αυτή την όραση.

Ήταν πνευματικά αυτόπτης μάρτυρας της μαρτυρίας του Ιησού Χριστού, για τα τέλη των αιώνων. Ο Ιησούς είναι μάρτυς και ονομάζεται “ο μάρτυς ο πιστός και ο αληθινός”. Είναι μάρτυρας του λόγου του Θεού στη γη και τώρα ο Ιωάννης φέρνει αυτή τη μαρτυρία του Ιησού και την καταγράφει σε βιβλίο για μας.

όσα είδεν

Αυτά που είδε ο Ιωάννης δεν τα είδε με τα φυσικά του μάτια, αλλά μάλλον σε όραση μέσα στο νου του δια του Πνεύματος του Θεού. Τα φυσικά του μάτια δεν είχαν να κάνουν τίποτα με τις οράσεις αυτές γιατί το Πνεύμα του Θεού έχρισε το νου του ώστε να δει με τα μάτια του πνεύματος.

Κάθε άνθρωπος έχει την ιδιότητα να βλέπει ή μάλλον να οραματίζεται αντικείμενα ενώ κλείνει τα μάτια του. Αυτό είναι που λέμε οφθαλμός του νου.

Έτσι ο Θεός έχει την ικανότητα χωρίς να χρησιμοποιεί εξωτερικούς ερεθισμούς, να βάζει πράγματα στο νου και την καρδιά που μπορείς να τα δεις τόσο καθαρά, σαν να τα έβλεπες με τα φυσικά σου μάτια.