Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

Η τριαδικότητα μέσα στον προτεσταντισμό

Σύμφωνα με την Αποκάλυψη στον απόστολο Ιωάννη, η ρωμαιοκαθολική εκκλησία χαρακτηρίζεται ως «Μυστήριο, η μεγάλη Βαβυλώνα, η μητέρα των πορνών και των βδελυγμάτων τής γης» Ιωαν.ιζ:5

Ως μητέρα, θα περιμέναμε και οι κόρες της να έχουν παρόμοιες διδασκαλίες και πράγματι έχουν διότι τόσο η μητέρα όσο και οι κόρες προσκυνούν τον ίδιο τριαδικό θεό. 

Η μεγάλη πλειονότητα των προτεσταντικών εκκλησιών δέχονται κι αυτές το πιστεύω που προήλθε από τη σύνοδο της Νίκαιας.


Ένας εκπρόσωπος της Πρεσβυτεριανής εκκλησίας αναφέρει:

«Είμαστε ορθόδοξοι και πάντοτε ήμασταν. 5ος αιώνας σύνοδος της Χαλκηδόνας. Είμαστε μια από τις εκκλησίες της Μεταρρύθμισης και βασιζόμαστε στη Νίκαια.»

Όταν επήλθε η ένωση των τριών εκκλησιών, Μεθοδιστών, Congregational και Πρεσβυτεριανοί δεν υπήρξε καμία διαφωνία σε σχέση με το δόγμα της τριαδικότητας διότι τα πιστεύω τους ήταν παρόμοια.

Η Ουεσλιανική εκκλησία μένει στις απόψεις του Τζον Ουέσλει και στην παράδοση των Μεθοδιστών, πιστεύοντας σε έναν Θεό, τον Πατέρα, Υιό και Άγιο Πνεύμα.

Η εκκλησία Assemblies of God δέχεται τα ίδια με τους Καθολικούς, Βαπτιστές και Λουθηρανούς. Από την ίδρυση της εκκλησίας το 1906 δέχονται την τριαδικότητα.

Η Αγγλικανική εκκλησία πιστεύει στην τριαδικότητα και στις λειτουργίες της «διαβάζεται το Πιστεύω του Αγίου Αθανασίου».

Οι προτεσταντικές εκκλησίες, οι οποίες διαχωρίστηκαν από τη ρωμαιοκαθολική κατά τη διάρκεια της Μεταρρύθμισης τον 16ο αιώνα, ακόμα πιστεύουν σε αρκετούς από τους τύπους και τις αιρέσεις του παπισμού. Το δόγμα της τριαδικότητας αποδεικνύει ότι ακόμα βρίσκονται κάτω από την επιρροή και εξουσία της Ρώμης.

Οι καθολικοί παραδέχονται ότι τα δόγματα αυτά δεν διδάσκονται ευθέως στις Γραφές. Η καθολική Εγκυκλοπαίδεια (p.49) αναφέρει: «Οι αντίπαλοί μας μερικές φορές υποστηρίζουν ότι κανένα δόγμα δεν πρέπει να γίνεται αποδεκτό αν αυτό δεν αναφέρεται ρητώς μέσα στις Γραφές (αγνοώντας ότι με την εξουσία της Εκκλησίας αναγνωρίζουμε ως αληθινά κάποια Ευαγγέλια και κάποια άλλα όχι). Παρά ταύτα οι Προτεσταντικές εκκλησίες έχουν υιοθετήσει δόγματα όπως η Τριαδικότητα, για τα οποία δεν υπάρχει σαφής δικαιοδοσία μέσα από τα Ευαγγέλια».

Ένας λέκτορας στο πανεπιστήμιο Andrews στο Μίσιγκαν αναφέρει: «κάποιοι θα τείνουν στο να αρνηθούν αυτό το δόγμα (της τριαδικότητας) επειδή δεν βρίσκεται ρητά μέσα στις Γραφές» Adventist Review, 20 Αυγ.1993.

Σε ένα γράμμα του προς τον επίσκοπο του Λονδίνου, το 1719, ο σερ William Whinston αναφέρει: «Οι μαθητές του Αθανάσιου, έκαναν έναν μεγάλο αριθμό από παρεμβολές και αλλοιώσεις μέσα στις Γραφές σχετικά με το δόγμα της τριαδικότητας, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περίπτωση». 

(αποσπάσματα μελέτης απο ekklisia.heliohost.org)