Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Σύζυγοι



Ο άντρας και η γυναίκα, στη χριστιανική οικογένεια, έχουν όχι ίσα δικαιώματα άλλα ίσες υποχρεώσεις και μάλλον είναι εδώ ακριβώς η διαφορά ανάμεσα στο κλίμα που επικρατεί με τους «εκτός». Eκείνοι, σχεδόν πάντα, ενδιαφέρονται για τα δικαιώματα.

Να τι λέει ο λόγος του Θεού: «Ούτω χρεωστούσιν οι άνδρες να αγαπώσι τας εαυτών γυναίκας, ως τα εαυτών σώματα.  Όστις αγαπά την εαυτού γυναίκα, εαυτόν αγαπά, διότι ουδείς εμίσησε ποτέ την εαυτού σάρκα, αλλ’ εκτρέφει και περιθάλπει αυτήν, καθώς και ο Κύριος την εκκλησίας.» Εφ.ε:28-29.   


Επίσης, «Αι γυναίκες, υποτάσσεσθε εις τους άνδρας σας ως εις τον Κύριον.» (ε:22)

Τι διακρίνουμε στα εδάφια αυτά; δικαιώματα ή υποχρεώσεις; Μάλλον το δεύτερο.   
Ίσως η λέξη υποχρέωση μας φαίνεται λιγάκι βαριά. Στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου.

Φαντασθείτε έναν άντρα που αγαπά τη γυναίκα του σαν τον εαυτό του και που θυσιάζεται γι’ αυτήν, όπως ο Χριστός έκανε για την Εκκλησία Του. Είναι δύσκολο γι’ αυτή τη γυναίκα να υποταχθεί σ’ έναν τέτοιο σύζυγο; Θα ήταν δύσκολο αν μου ζητούσαν να υποταχθώ σ’ έναν σκληρό νόμο, σ’ έναν αυταρχικό άρχοντα.  Να υποταχθώ όμως στην αγάπη. Αυτή η υποταγή έρχεται με θυσία. Η αγάπη λιώνει πάγους, συνηθίζουν να λένε.  Από την άλλη πλευρά, όταν ο άντρας έχει μια γυναίκα πρόθυμη να υποταχθεί, πως μπορεί να μην την αγαπά; Όταν η σύζυγος του δε μοιάζει με «Ακατάπαυστο στάξιμο εν ημέρα βροχερά» όπως περιγράφει ο Παροιμιαστής τη φίλερη γυναίκα (Παρ.κς:15) αλλά τα λόγια της είναι με μέτρο και σοφία, γιατί να μη θέλει και να θυσιάζεται γι’ αυτήν; Εξάλλου, και πάλι κατά το Λόγο του Θεού, δεν είναι πια δύο άλλα μια σάρκα, και στη μια σάρκα δε σηκώνεται το χέρι να βγάλει το μάτι ούτε το πόδι να κλωτσήσει το κεφάλι. Η κεφαλή ορίζει και τα μέλη εκτελούν αλλά ούτε το κεφάλι μπορεί να υπάρξει χωρίς το υπόλοιπο σώμα, ούτε τα μέλη χωρίς το κεφάλι;

Απαραίτητη προϋπόθεση ωστόσο είναι για τον άντρα να έχει και εκείνος κεφαλή του το Χριστό, γι’ αυτό όσα λέμε μόνο σε χριστιανικά ζευγάρια εφαρμόζονται.

Πρέπει όμως να υπογραμμίσουμε πως όσα σημειώθηκαν πιο πάνω δεν τα αναφέραμε για να γνωρίζουμε εμείς οι γυναίκες τι θα απαιτήσουμε από το σύζυγο μας αλλά τι χρωστάμε να κάνουμε γι’ αυτόν.

Βέβαια υπάρχουν και οι περιπτώσεις εκείνων των γυναικών που δεν έχουν πιστό σύζυγο.  Και γι’ αυτούς η Αγία Γραφή εξηγεί ότι μπορούν να κερδιθούν «δια της απταίστου διαγωγής των γυναικών».

Ας δοκιμάσουμε αδελφές μου, να ζήσουμε τις εντολές του Κυρίου μας χωρίς παρεκκλίσεις και οπωσδήποτε σύντομα θα απολαύσουμε τ’ αποτελέσματα στην οικογένειά μας.

Ίσως, χωρίς να το καταλάβουμε, τα φεμινιστικά μηνύματα, που εκπέμπονται με κάθε τρόπο και μέσο (περιοδικά, ραδιόφωνο, τηλεόραση κ.λ.π.) έχουν επηρεάσει κι εμάς.  Ίσως απομακρυνθήκαμε από το μέτρο τάξης και αρμονίας που ο Δημιουργός και Πατέρας μας έταξε για το φύλο μας.  Ας ελέγξουμε τας οδούς μας και αν χρειάζεται, ας ζητήσουμε με εξομολόγηση από τον Κύριο να μας συγχωρέσει και να μας βοηθήσει στην αποκατάσταση εκείνων των σχέσεων που θα μας εξασφαλίσουν μια άγια και ευτυχισμένη οικογενειακή ζωή.