Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

ΕΡΩΤ/ΑΠΑΝΤ - Ο Ιησούς θ' αρπάξει μια άρρωστη εκκλησία;


ΕΡΩΤΗΣΗ
Ακούγεται, ότι ο Ιησούς δεν θα έρθει μέχρι ν' αναζωπυρωθεί η εκκλησία, επειδή δεν είναι έτοιμη ακόμα κι ο Κύριος δεν θ' αρπάξει μια άρρωστη εκκλησία ή ένα πόδι ή ένα χέρι και θ' αφήσει τους υπόλοιπους κάτω. Είναι αλήθεια αυτό;
  
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Είναι αλήθεια ότι ο Κύριος δεν θ' αρπάξει μια άρρωστη εκκλησία, ούτε ένα πόδι η ένα χέρι. Όμως δεν είναι αλήθεια ότι πρέπει να περιμένει μέχρι κάποια αναζωπύρωση ετοιμάσει την εκκλησία για τον ερχομό Του. Ας το εξηγήσουμε αυτό:

Ο Ιησούς δεν θ' αρπάξει συναθροίσεις, ομάδες ανθρώπων ή οργανισμούς, αλλά άτομα. Το να νομίζει κανείς ότι ο Κύριος θ' αρπάξει μια ολόκληρη συνάθροιση ή οργανισμό ή ακόμα οικογένεια, είναι απλά κάτι που δεν διδάσκεται μέσα στην Αγία Γραφή. Στην πραγματικότητα διαβάζουμε ακριβώς το αντίθετο (Ματθ.κδ:36, 40-42).

Η αληθινή εκκλησία αποτελείται απ' αυτούς που νεκροί ή ζωντανοί θ' αρπαχτούν όταν ο Ιησούς επιστρέψει στο μεσουράνημα. Ξαφνικά, ένας διαχωρισμός θα λάβει χώρα. Αυτοί που δεν είναι έτοιμοι θα μείνουν κάτω (Β' Τιμ.β:19).

Πάντοτε υπήρχαν και πάντοτε θα υπάρχουν μέσα στην εκκλησία, αυτοί που είναι έτοιμοι ν' αρπαχτούν. Απ' την άλλη μεριά, πάντοτε υπήρχαν και πάντοτε θα υπάρχουν αυτοί που επαγγέλλονται και ομολογούν ότι είναι χριστιανοί, αλλά δεν είναι έτοιμοι.

Αφού δεν ξέρουμε πότε θα έρθει ο Κύριος, αυτό που μας συμφέρει είναι να είμαστε πάντοτε έτοιμοι. Έχω ακούσει διάφορες δηλώσεις όπως: «Ο Κύριος πρέπει να τελειοποιήσει την εκκλησία πριν έρθει για να την παραλάβει». Μερικοί διδάσκουν ότι πρέπει να έρθει μεγάλος διωγμός η θλίψη για να μπορέσει η εκκλησία να τελειοποιηθεί κι άλλοι βλέπουν ότι αυτό θα γίνει με μια αναζωπύρωση. Όλες αυτές οι διδασκαλίες είναι χτισμένες πάνω σε μια λάθος υπόθεση.

Πρώτα, τα 9/10 της εκκλησίας είναι στον τάφο (οι νεκροί εν Χριστώ). Αυτοί πώς θα τελειοποιηθούν; Δεύτερο, ο Θεός δεν είναι υποχρεωμένος να κάνει σ' εσένα και για σένα αυτό που έχει πει να κάνεις εσύ. Το να περιμένεις μια αναζωπύρωση να σε ετοιμάσει ή ένα διωγμό για να σε φέρει κοντά στο Θεό, είναι μοιραίο. Θα χαθείς.

Ο Ιησούς είπε την παραβολή των πέντε σοφών και πέντε μωρών παρθένων, για να μας δείξει ρητά ότι η στιγμή του ερχομού Του θα είναι απρόσμενη και δεν θα προηγηθεί περίοδος προετοιμασίας. Όταν ακούστηκε η κραυγή, ήταν ήδη αργά για τις μωρές παρθένες να ετοιμαστούν (Ματθ.κε:1-13).

Κάθε τι που σε κρατάει απ' το να ζητάς τον ερχομό του Κυρίου με προβλέψεις είναι πλάνη (Εβρ.θ:28).

Είναι αλήθεια ότι πρέπει να δοκιμαστούμε, αλλά οι δοκιμασίες έρχονται με διάφορες μορφές, όχι μόνο με διωγμό και θλίψη. Τα είδη των δοκιμασιών που αντιμετωπίζει σήμερα η εκκλησία έχουν τη μορφή χλιαρότητας, απάθειας, ικανοποίησης, όχι ολοκληρωτικής παράδοσης (μισή καρδιά), αφθονίας. Όλα αυτά δημιουργούν την ίδια μεγάλη θλίψη όπως κάθε άλλη δοκιμασία ή διωγμός. Ο Κύριος ήξερε ότι αυτά θα είναι οι δοκιμασίες μας και γι' αυτό μας προειδοποίησε (Λουκ.κα:34-36).

Ούτε μία φορά δεν μας λέει η Γραφή να περιμένουμε μια θλίψη ή μια μεγάλη αναζωπύρωση για να ετοιμαστεί η εκκλησία για την Αρπαγή. Αντίθετα, μας προειδοποιεί, μας καθιστά προσεκτικούς και μας προτρέπει ν' αντισταθούμε στο πνεύμα της εποχής μας και να αγρυπνούμε περιμένοντας τον ερχομό του Κυρίου μας (Μαρκ.ιγ:33, 35-37).

Κλείνοντας, επιτρέψτε μου να πω, ότι σήμερα ζούμε σε μια πολύ όμορφη εποχή. Η αληθινή εκκλησία του Θεού απολαμβάνει την αναζωπύρωση και την κίνηση του Αγίου Πνεύματος. Την ίδια στιγμή που κάποιοι πλησιάζουν όλο και περισσότερο το Θεό, κάποιοι άλλοι γίνονται χλιαροί και κοσμικοί. Και όσο ο Κύριος παρατείνει τον ερχομό Του, αυτό θα γίνεται περισσότερο εμφανές.

Στην ίδια οικογένεια, στην ίδια συνάθροιση στον ίδιο οργανισμό, θα υπάρχουν και τα δύο είδη ατόμων. Όμως όταν ο Ιησούς έρθει για να παραλάβει την εκκλησία Του,  μόνο όσοι είναι έτοιμοι θα φύγουν. Αυτοί θ' αποτελέσουν τη νύμφη του Χριστού. Οι μωρές παρθένες δεν θα είναι στο δείπνο του γάμου.

«Και το Πνεύμα και η νύμφη λέγουσιν Ελθέ» (Αποκ.κβ:17). Πιστεύω ότι το Πνεύμα και η νύμφη λένε ακόμα: «Δια τούτο και σείς γίνεσθε έτοιμοι, διότι καθ' ήν ώραν δεν στοχάζεσθε, έρχεται ο Υιός του ανθρώπου» (Ματθ.κδ:44).