Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τρίτη 14 Μαΐου 2013

ΙΣΤΟΡΙΑ - Μια άλλη άποψη

Η ΑΡΧΗ ΤΩΝ ΘΛΙΨΕΩΝ

Τα κράτη της Ευρώπης σχημάτισαν συμμαχίες για να συγκρατήσουν δυνατούς και φιλόδοξους αντίπαλους ν’ αυξήσουν πάρα πολύ σε δύναμη. Το 1882, η Γερμανία η Αυστρία η Ουγγαρία και η Ιταλία έφτιαξαν την Τριπλή Συμμαχία. Για ν’ αντισταθμίσουν αυτή τη δύναμη, η Αγγλία η Γαλλία και η Ρωσία έφτιαξαν τη δική τους Τριπλή Συμμαχία το 1907.

Η Γερμανία άρχισε να ενδιαφέρεται και να έχει απαιτήσεις στην Μεσοποταμία (την παλιά Βαβυλωνία), θέλοντας να ελέγχει τη σιδηροδρομική γραμμή που θα ένωνε το Βερολίνο στη Γερμανία με τη Βαγδάτη. Η προτεινόμενη γραμμή θα περνούσε μέσα απ’ τη Γερμανία, Αυστρο-Ουγγαρία, Σερβία, Βουλγαρία, Κωνσταντινούπολη κι από κει μέσω της Μικράς Ασίας θα έφτανε μέχρι κάτω τη Βαγδάτη στον ποταμό Τίγρη. Η Αυστρο-Ουγγαρία, η Βουλγαρία και η Τουρκία ήταν σύμμαχοι της Γερμανίας. Μόνο η μικρή Σερβία στεκόταν σαν εμπόδιο. Ανάμεσα στην Αυστρία και τη Σερβία δημιουργήθηκαν προβλήματα όταν ο διάδοχος του Αυστριακού θρόνου πυροβολήθηκε από ένα Σέρβο φοιτητή και ο πόλεμος δεν άργησε να ξεσπάσει (28 Ιουλίου 1914). Η Ρωσία ήρθε σε βοήθεια της Σερβίας, η Γερμανία στάθηκε στο πλευρό της Αυστρίας και η Γαλλία πήγε με το μέρος της Ρωσίας. Η Γερμανία εισέβαλε στο Βέλγιο για να επιτεθεί στη Γαλλία. Αυτό έβαλε και την Αγγλία στον πόλεμο στο πλευρό της Γαλλίας και των συμμάχων της. Ιακ.δ:1-4


Ακολούθησε ένας φοβερά καταστρεπτικός παγκόσμιος πόλεμος. Σε διάστημα 4 χρόνων κόστισε τη ζωή 10.000.000 ανδρών και ανυπολόγιστες περιούσιες καταστράφηκαν. Η απελπισία σκέπασε όλο τον κόσμο. Ανακούφιση δεν πρόκειται να έρθει πλέον παρά μόνο με τον ερχομό της Βασιλείας του Ιησού Χριστού. Δες Ματθ.κδ:7-14  Μαρκ.ιγ:7-13  Λουκ.κα:10-19.

Οι Η.Π.Α. μπήκαν στον πόλεμο το 1917 εναντίον της Γερμανίας. Η Γερμανία μετά από πολλές μάχες ομολόγησε την ήττα της και υπογράφηκε ανακωχή στις 11 Νοεμβρίου του 1918. Η ειρήνη ήρθε τον ενδέκατο μήνα, την ενδέκατη μέρα, στις έντεκα η ώρα. Μήπως αυτό ήταν ένα σημείο ότι η ειρήνη ήταν μια πρόσκαιρη υπόθεση;

Σήμερα, ο καθένας που βλέπει το χάρτη της Ευρώπης, μπορεί να διακρίνει ότι σχεδόν όλα τα κράτη που είχαν δημιουργήσει συμμαχίες ήταν μέρη της παλιάς Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Περιλάμβαναν την Ιταλία, Γαλλία, Βέλγιο, Αγγλία, Σερβία και Ελλάδα. Οι Η.Π.Α. αποικήθηκαν αρχικά κυρίως από Άγγλους.

Ένα σημαντικό αποτέλεσμα του παγκόσμιου πολέμου ήταν η κατάληψη της Ιερουσαλήμ απ’ τον στρατηγό Αλένμπυ των Βρετανικών δυνάμεων. Αυτός ο άνθρωπος ήταν άνθρωπος προσευχής. Οι Τούρκοι παρέδωσαν την Αγια Πόλη χωρίς καταστροφές και οι Άγγλοι δεν ήταν ανάγκη να την βομβαρδίσουν. Ησ.λα:5  Λουκ.κα:24. Σε 20 χρόνια, οι Εβραίοι στην Παλαιστίνη αυξήθηκαν από 50.000 σε 500.000 περίπου. Όμως οι Άραβες, πάντοτε εχθρικοί, τους δημιούργησαν πολλά προβλήματα. Γεν.ις:12.

Ένα άλλο σημαντικό αποτέλεσμα του πολέμου ήταν η επανάσταση στη Ρωσία (1917-1918). Η κυβέρνηση του Τσάρου εκτοπίστηκε κι αυτός με την οικογένειά του σφάχτηκαν. Η υψηλή τάξη της Ρωσίας καταλύθηκε και ανέβηκε εργατική κυβέρνηση. Το Κομμουνιστικό κόμμα με τον Λένιν πήρε την εξουσία. Όταν πέθανε ο Λένιν, ανέβηκε σαν δικτάτορας ο Στάλιν. Το Κ.Κ.Ρ. έφερε κάθε ιδιοκτησία στα χέρια της κυβέρνησης και κράτησε εχθρική στάση απέναντι στον χριστιανισμό. Πολλοί ειλικρινείς χριστιανοί υπέφεραν διωγμό και πέθαναν σε πολλά μέρη της Ρωσίας από το 1918.

Το 1922, η Ιταλία είναι πάμπτωχη και απειλείται από αναρχία. Ο Μουσολίνι, βετεράνος του πολέμου και αρχηγός φασιστικής οργάνωσης, γίνεται πρωθυπουργός στην κυβέρνηση της Ρώμης. Ο στρατός του ονομάζεται «Μελανοχιτώνες». Ο βασιλιάς Βίκτορας Εμμανουήλ δεν ενοχλήθηκε. Ο Μουσολίνι συνεχίζει να κυβερνά σκληρά και βαθμιαία ανοικοδομεί ένα τρομερό στρατό καθώς και αεροπορία. Υποστηρίζει τις αυστηρές και πατριωτικές αξίες όπως αυτές της παλιάς Ρώμης και παραδέχεται με ειλικρίνεια ότι η αποστολή του είναι ν’ ανοικοδομήσει τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Παραχώρησε ένα μικρό τμήμα γης στη διακυβέρνηση του Πάπα που έχει γίνει ξανά ένας κοσμικός ηγέτης. Ο Μουσολίνι επιτέθηκε στην Αιθιοπία το 1935 και την κατέλαβε μέσα σε 7 μήνες. Μετά απ’ αυτό, σ’ ένα μεγάλο λόγο που έβγαλε στη Ρώμη είπε ότι νέα Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ξαναστήνεται πάνω στους «αιώνιους λόφους της Ρώμης» (Μάιος 1936).

Έστειλε επίσης πολλά πολεμικά αεροπλάνα, εξοπλισμό και στρατό, για να βοηθήσει το στρατηγό Φράνκο στον αιματηρό πόλεμο κατά της κυβέρνησης της Ισπανίας (1936-1939).

Η Γερμανία έχει μείνει ταπεινωμένη κι εξευτελισμένη απ’ τον πόλεμο, έχοντας χάσει όλες τις αποικίες της, πολλά εδάφη, πολλά αεροπλάνα καθώς και πάρα πολύ στρατό. Οι Σύμμαχοι χρέωσαν τους νικημένους αντιπάλους τους μ’ ένα τεράστιο ποσό σαν πολεμική αποζημίωση. Δύσκολοι καιροί και μεγάλη απελπισία ήρθε πάνω σ’ αυτή τη χώρα.

Ο Αδόλφος Χίτλερ, βετεράνος του πολέμου Αυστριακής καταγωγής, ήρθε στην εξουσία το 1933 σαν δικτάτορας στη Γερμανία. Ήταν αρχηγός της Ναζιστικής κίνησης. Το σύνθημά του ήταν «Η Γερμανία στους Γερμανούς». Κατηγόρησε τους Εβραίους σαν την αιτία της ήττας στον Παγκόσμιο πόλεμο και τους θεωρούσε εχθρούς και παράσιτα για τη Γερμανία. Οι Εβραίοι διώχτηκαν πάρα πολύ απ’ τον Χίτλερ. Πολλοί απ’ αυτούς είναι τώρα ανυπόμονοι να γυρίσουν πίσω στην Παλαιστίνη με την πρώτη ευκαιρία Ησ.ξδ:9-12  Α’ Βασ.η:46-53  Ιεζ.λζ:21-28 & Ματθ.κγ:37-39.

Ο Χίτλερ έφτιαξε μια πολύ δυνατή πολεμική μηχανή προκαλώντας τους Συμμάχους, ανακατέλαβε τις περιοχές γύρω απ’ το Ρήνο ποταμό, καθώς και τη μικρή Αυστρία. Πήρε τη διακυβέρνηση της μικρής Τσεχοσλοβακίας και την έκανε ουσιαστικά εξαρτώμενη απ’ τη Γερμανία χώρα.

Ο Χίτλερ και ο Μουσολίνι έκαναν τον λεγόμενο «Άξονα Ρώμης - Βερολίνου». Κάθε χώρα απαιτεί περισσότερες αποικίες, ενώ κρατάνε την Αγγλία και τη Γαλλία σε αμηχανία για το τί θα συμβεί μετά.

Ένα άλλο αποτέλεσμα του Παγκόσμιου πολέμου είναι η αποθάρρυνση που κατέλαβε όλο τον κόσμο και η ανεργία. Και δεν έφταναν αυτά, οι φόροι αυξάνουν, ενώ φόβος και ανησυχία αρχίζει να φωλιάζει στις καρδιές των ανθρώπων είτε αυτοί είναι επιχειρηματίες, είτε αγρότες ή εργάτες. Λουκ.κα:25,26

Παρ’ όλα αυτά, το παιδί του Θεού δεν χρειάζεται να φοβάται. Βλέπει σ’ όλες αυτές τις ταραχές την εκπλήρωση του προφητικού Λόγου και περιμένει με χαρά τον ερχομό του Κυρίου του απ’ τον ουρανό. Α’ Θεσ.δ:13-18. Οι ελπίδες του, που δεν βασίζονται σ’ αυτή τη ζωή, αποβλέπουν στον ερχομό του Χριστού εν νεφέλαις. Πραξ.α:9-11. Δεν θ’ απελπιστεί, γιατί ο Ιησούς έχει πει: «Όταν δεν ταύτα αρχίσωσι να γίνωνται, ανακύψατε και σηκώσατε τας κεφαλάς σας διότι πλησιάζει η απολύτρωσίς σας» (Λουκ.κα:28).