Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΗΧΗ ΨΗΛΑ



«διά να ήναι πάντες εν, καθώς συ, Πάτερ, είσαι εν εμοί και εγώ εν σοι» (Ιωάν.ιζ:20-22)

Έχουμε ακούσει, έχουμε γράψει ή διαβάσει πολλά γύρω από το κεφαλαιώδες αυτό θέμα. Να είμαστε ΕΝΑ! Το ζήτησε ο Ιησούς Χριστός στην προσευχή Του στον Πατέρα για εμάς. «Πάτερ άγιε, φύλαξον αυτούς εν τω ονόματί σου, τους οποίους μοι έδωκας, διά να ήναι εν καθώς ημείς» (Ιωάν.ιζ:11).

Έχουμε προσπαθήσει να το αναλύσουμε και γράφουμε κείμενα, κάνουμε ομιλίες, φέρνουμε παραδείγματα. Συχνά μπλέκουμε το ΕΝΑ με την ενότητα – ενώ είναι διαφορετικές έννοιες –, μιλάμε για την αγάπη, την ανοχή, την υποχωρητικότητα, την καλοσύνη.

Σεβαστές προσπάθειες όλες αυτές να πλησιάσουμε και να καταλάβουμε αυτό το τόσο μεγάλο και βαθύ θέμα. Επιστρατεύουμε εδάφια που μιλούν για το πώς πρέπει να φέρεται ο ένας στον άλλο, πώς πρέπει να τον αντιμετωπίζει ώστε να βγαίνει προς τα έξω η αγάπη.


 ΠΑΡΑΛΛΗΛΙΣΜΟΣ
ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΗ
ΠΑΡΟΜΟΙΩΣΗ

Συχνά χρησιμοποιεί ο Κύριος αυτή τη μέθοδο για να μας βοηθήσει να καταλάβουμε το πραγματικό νόημα των λόγων Του. Ο στόχος Του είναι να κρατήσει τον πήχη ψηλά. Τόσο ψηλά, όσο Του αξίζει και μας αξίζει σαν δικά Του παιδιά. Να μας ελκύσει στο δικό Του ύψος, στο δικό Του επίπεδο. Να γίνουμε κοινωνοί των δικών Του σχεδίων, της δικής Του δόξας.

Ποια είναι αυτή η μέθοδος; Παραλληλισμός λέγεται. Αντιστοίχιση ίσως είναι μια επίσης κατάλληλη λέξη. Πώς λειτουργεί; Επειδή ίσως δεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς σκέφτεται και βλέπει ο Κύριος αυτό το ΕΝΑ που θέλει να μας χαρίσει να ζήσουμε, μας περιγράφει δίπλα ακριβώς ένα άλλο ΕΝΑ, που το γνωρίζουμε ίσως καλύτερα. Πλευρίζει αυτό το παράδειγμα στην αλήθεια που θέλει να μας δώσει ώστε να μην καταλάβουμε λάθος, να μην κατεβάσουμε τον πήχη, να μην πέσουμε σε χαμηλότερες και υποδεέστερες περιοχές, που μπορεί να είναι πιο βολικές για εμάς, αλλά δεν έχουν το μεγαλείο και τη δόξα του Κυρίου μας.

«Καθώς συ, Πάτερ, είσαι εν εμοί και εγώ εν σοι, να ήναι και αυτοί εν ημίν εν». Με αυτό τον παραλληλισμό γίνονται όλα πιο φανερά στις πραγματικές τους διαστάσεις. Έτσι κατανοούμε τι ακριβώς έχει στο μυαλό Του ο Κύριος, όταν μας υπόσχεται και μας χαρίζει να ζήσουμε αυτό το ΕΝΑ μεταξύ μας. Δεν πρόκειται για μία οποιαδήποτε αγάπη ή προσπάθεια ενότητας. Δεν πρόκειται για ένα οποιοδήποτε ΕΝΑ, προσέχω τη γλώσσα μου,… κάνω υπομονή,… καταπίνω τις στενοχώριες για να είμαστε αγαπημένοι,… αφήνω στον Κύριο που είναι δίκαιος να κρίνει…  

Όλα αυτά είναι φιλότιμες προσπάθειες, με κάποια αποτελέσματα ίσως, αλλά απέχουν πολύ από το ΕΝΑ που ο Κύριος μας καλεί να ζήσουμε. Πώς ήταν ο Πατέρας με τον Ιησού Χριστό; Πόσο ενωμένοι, πόσο ταυτισμένοι, πόσο συνδεδεμένοι μεταξύ τους; Αυτό το πρότυπο μας καλεί ο Κύριος να ζήσουμε, αυτή τη σχέση να έχουμε μεταξύ μας. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο, αφού δεν υπάρχει υψηλότερο και πιο δοξασμένο. Ο Πατέρας με τον Υιό ΕΝΑ. Το λόγια που λέω Μου τα δίνει ο Πατέρας. Τα έργα που κάνω βλέπω τον Πατέρα και τα κάνω… Εκείνος μέσα σε Μένα και Εγώ μέσα σε Εκείνον.

Θα μας βοηθήσει και τούτη η σκέψη: Το αντίθετο αλλά και ο εχθρός του ΕΝΑ, δεν είναι το δύο αλλά το ΕΓΩ!

Ίσως δεν το έχουμε σκεφτεί. Μόλις ξεπηδήσει στη σκέψη μας, στη ζωή, στην καρδιά μας το εγώ, το εμένα, το για μένα, πεθαίνει το ΕΝΑ, γίνεται χίλια κομμάτια. Όσες φορές χάσαμε το ΕΝΑ της ζωής του Ιησού Χριστού, όσες φορές δεν κατορθώσαμε να το χαρούμε μεταξύ μας είναι γιατί προσπαθήσαμε να το ζήσουμε με το εγώ μας ζωντανό και καλοταϊσμένο. Για να είναι ΕΝΑ, όσοι θέλουν να ζήσουν αυτό το ΕΝΑ που υπόσχεται και χαρίζει ο Κύριος χρειάζεται να προηγηθεί ο θάνατος του εγώ και του εμένα.

ΥΠΕΡΦΥΣΙΚΟ ΔΩΡΟ

Ο Κύριος θέλει να μας βοηθήσει να απογειωθούμε από το ανθρωποκεντρικό ευαγγέλιο των προσπαθειών, της μετριότητας.  Αυτό το ΕΝΑ, που ζητάει αλλά και μας καλεί να ζήσουμε, δεν είναι ανθρώπινο ΕΝΑ συμφιλίωσης, συμπάθειας, προσπαθειών αγάπης, ανοχής, υπομονής προς τον πλησίον μου χάριν της ενότητας, αλλά ένα υπερφυσικό ΕΝΑ, σαν αυτό ακριβώς που είχε ο Κύριος με τον Ουράνιο Πατέρα Του.

Ένας Κύριος, ένα Σώμα, μία Πίστη, ένας Δρόμος, ένας Προορισμός. Όταν θα ξανακοιτάξουμε γύρω μας, όταν θα θελήσουμε να ελέγξουμε το πόσο ΕΝΑ είναι το ΕΝΑ που έχουμε στη ζωή μας, ας έχουμε σαν κριτήριο αυτή τη σχέση, αυτή την αγάπη του Θεού με το Γιο Του, τον Ιησού Χριστό.

«Και τα εμά πάντα σα είναι, και τα σα εμά,… Πάτερ άγιε, φύλαξον αυτούς εν τω ονόματί σου, τους οποίους μοι έδωκας, διά να ήναι εν καθώς ημείς,… Και εγώ την δόξαν την οποίαν μοι έδωκας έδωκα εις αυτούς, διά να ήναι εν καθώς ημείς είμεθα εν, εγώ εν αυτοίς και συ εν εμοί, διά να ήναι τετελειωμένοι εις εν» (Ιωάν.ιζ:10,11,22,23).          

Αυτή είναι η προσευχή του Κυρίου μας στον Πατέρα Του για εμάς. Αυτός είναι ο στόχος της αγάπης Του για τους δικούς Του, τους πιστούς Του. Ίσως το πιο σοφό από την πλευρά μας είναι να ομολογήσουμε από καρδιάς στον Κύριο ότι αυτό το ΕΝΑ δεν το έχουμε, δεν το ζούμε, αλλά το θέλουμε και είμαστε έτοιμοι να το ζήσουμε και να το απολαύσουμε για τη δόξα Του.

Θα δουλέψει ο Κύριος επάνω μας, θα μας αλλάξει, θα μας μεταμορφώσει. Θα παραμερίσει όλα τα εμπόδια μέσα μας και γύρω μας, για να μας χαρίσει να βιώσουμε και εμείς αυτό το ΕΝΑ, κα μάλιστα από τώρα, από αυτή τη ζωή και συνέχεια στην αιωνιότητα στη Βασιλεία Του.