Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τρίτη 28 Μαΐου 2013

ΕΡΩΤ/ΑΠΑΝΤ - Αναζωπύρωση ή αρπαγή;


ΕΡΩΤΗΣΗ:

Υπάρχουν δύο διαφορετικές γνώμες πάνω σ' αυτό το θέμα.

Η μία λέει ότι ο Ιησούς μπορεί να έρθει ανά πάσα στιγμή κι ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι και να αγρυπνούμε, ενώ η άλλη λέει ότι θα υπάρξει μια μεγάλη αναζωπύρωση στις τελευταίες μέρες πριν την Αρπαγή.

Ποια είναι η σωστή;        



ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Η Βίβλος είναι ξεκάθαρη και για τα δύο παραπάνω θέματα, την Αρπαγή και την αναζωπύρωση των τελευταίων ημερών.

Δεν πρέπει να μπερδευόμαστε αλλά να  πιστεύουμε και τα δύο. Το ένα δεν αντικρούει το άλλο, αλλά ας τα δούμε αναλυτικά.

Η φράση «έσχατες μέρες» όσο αφορά την αναζωπύρωση ή την υπερφυσική κίνηση του Αγίου Πνεύματος στις ζωές των ανθρώπων, βρίσκεται στο κήρυγμα του αποστόλου Πέτρου την ημέρα της Πεντηκοστής στις Πραξ.β:17-18.

Ο Πέτρος απαντάει στους Ιουδαίους που είχαν ακούσει τους μαθητές που μόλις είχαν βαπτιστεί με Πνεύμα 'Αγιο να γλωσσολαλούν και ρωτούσαν «Τί σημαίνει τούτο;» (εδ.12).

Η απάντησή του ήταν «αλλά τούτο είναι» αυτό που ο Ιωήλ προφήτεψε (εδ.16), ότι στις τελευταίες μέρες ο Θεός θα δώσει το Πνεύμα Του σ' όλους τους ανθρώπους.                                           

Η αλήθεια είναι ότι η μέρα της Πεντηκοστής μας βάζει μέσα σ' αυτή την περίοδο των τελευταίων ημερών. Μιλώντας προφητικά, είμαστε μέσα στις τελευταίες μέρες απ' την ημέρα της Πεντηκοστής. Αυτή είναι η οικονομία του Αγίου Πνεύματος. Ο Θεός είχε κρατήσει αυτή την εμπειρία μόνο γι' αυτή την περίοδο. Απ' την πτώση του ανθρώπου μέσα στον κήπο της Εδέμ, κανείς δεν είχε βαπτιστεί με Πνεύμα 'Αγιο, μέχρι τη μέρα της Πεντηκοστής. Ο Θεός το κρατούσε μέχρι την αρχή της περιόδου που ονομάζεται «έσχατες μέρες» οπότε και το εξέχεε και από τότε το δίνει στον καθένα που θα το επιθυμήσει και θα υπακούσει στο λόγο Του. Ακόμα το Εβρ.α:2 επιβεβαιώνει ότι οι έσχατες μέρες έχουν φτάσει.

Ο Θεός συμμαρτυρούσε στο κήρυγμα του ευαγγελίου εκείνες τις μέρες (Εβρ.β:4). Ο Θεός επιβεβαίωνε την αλήθεια του λόγου Του με σημεία και τεράστια (Μαρκ.ις:20). Βρισκόμαστε στην ίδια οικονομία κι η ίδια υπόσχεση είναι και για μας (Μαρκ.ις:16-18).

Οι υπερφυσικές εκδηλώσεις είναι κάτι φυσικό για την εκκλησία που είναι γεμάτη με το 'Αγιο Πνεύμα. Σημεία, θεραπείες και θαύματα πρέπει ν' ακολουθούν το κήρυγμα του λόγου. Τα χαρίσματα του Πνεύματος πρέπει να λειτουργούν μέσα στην εκκλησία.

Όλα αυτά επικρατούσαν στην πρώτη εκκλησία και το ίδιο πρέπει να συμβαίνει σήμερα, να είναι φυσιολογικά στη λειτουργία της. Επειδή όμως όλα αυτά δεν είναι τόσο συνηθισμένα σήμερα, οι πνευματικοί άνθρωποι κράζουν για την επιστροφή τους, ζητώντας αναζωπύρωση. Υπάρχει μια αίσθηση πραγματικά επείγουσας ανάγκης σήμερα, να έχουμε όλα αυτά στο μέτρο που η εκκλησία τα είχε τότε. Βρισκόμαστε ακόμα στις «έσχατες μέρες» κι όλα αυτά μας ανήκουν.

Χαίρομαι όμως που αυτό το θέμα μας ταρακουνάει και ανακινείται. Ο καθένας που πληρεί τους όρους της αναζωπύρωσης, θα τα γευθεί όλα αυτά. Ο Θεός δεν είναι προσωπολήπτης.

Οι μέρες που ζούμε είναι μέρες αναζωπύρωσης και θα συνεχίσουν να είναι μέχρι να έρθει ο Ιησούς. Όσο οι άνθρωποι θα ενδίδουν στο Πνεύμα του Θεού, θαυμάσια πράγματα θα συμβαίνουν.

Όμως υπάρχει κάτι που δεν πρέπει να κάνουμε πάνω στο ζήλο μας κι αυτό είναι να νομίζουμε και να λέμε ότι ο Κύριος δεν μπορεί να έρθει πριν αυτό ή εκείνο το γεγονός λάβει χώρα. Ο ερχομός Του είναι η «ευλογημένη ελπίδα» μας και πρέπει να ζούμε με μια χαρούμενη αναμονή της επικείμενης επιστροφής Του. Ας μην είμαστε κι εμείς σαν αυτούς τους ανόητους υπηρέτες που έλεγαν ότι καθυστερεί ο Κύριός τους (Ματθ.κδ:48). Βρισκόμαστε σε μεγάλο κίνδυνο όταν πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να έρθει πριν συμβούν κάποια συγκεκριμένα γεγονότα.

Η στάση μας πρέπει να είναι συνεχής αγρύπνια, προσμονή και σφοδρή λαχτάρα για την επιστροφή Του. Κάθε ώρα, κάθε στιγμή, μπορεί να έρθει και δεν πρέπει να μας βρει να κοιμόμαστε. Θα έρθει σε μια στιγμή που δεν φανταζόμαστε (Ματθ.κδ:42,44,50). Αυτά τα εδάφια δεν θα έπρεπε να υπάρχουν στη Γραφή αν θα έρθει μόνο αφού κάνει κάποια συγκεκριμένα πράγματα.

Οι καιροί μας καλούν για αναζωπύρωση ΤΩΡΑ. Όσο καθυστερεί να έρθει ο Ιησούς, εμείς μπορούμε να έχουμε αναζωπύρωση. Ας μην γίνουμε ένοχοι νομίζοντας ότι ο Ιησούς δεν θα έρθει αν δεν υπάρξει πρώτα αναζωπύρωση. Αντίθετα ας Τον περιμένουμε ανά πάσα στιγμή, ενώ ζητάμε απ' το Θεό να φέρει αναζωπύρωση τώρα, που θα συνεχιστεί μέχρι να έρθει να μας πάρει.