Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

μια μοναδική αρχιτεκτονική

Masuleh, Ιράν.
 Η εντυπωσιακή αρχιτεκτονική του Masouleh είναι ευρέως γνωστό ως "η αυλή του παραπάνω κτιρίου είναι η οροφή του κτιρίου κάτω".
 Iσως προϊόν φτώχειας και έλλειψης πόρων. Αλλά η αρχιτεκτονική του είναι μοναδική. Τα κτίρια έχουν χτιστεί στο βουνό και διασυνδέονται μεταξύ τους. Αυλές και στέγες χρησιμεύουν ως πεζόδρομοι και δρόμοι. Λόγω της μοναδικής διάταξης του δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε κίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων.

Αρχικά το χωριό ιδρύθηκε περίπου 1006 μ.Χ. 6 χλμ βορειοδυτικά της σημερινής θέσης. Στην συνέχεια οι κάτοικοι μετακινήθηκαν στο σημερινό οικισμό, λόγω του λοιμού και επιθέσεων από γειτονικές κοινότητες.
Το χωριό βρίσκεται στην οροσειρά Elburz,1050 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Μέσα από τον οικισμό που περιβάλλεται από δάσος περνά ποτάμι που καταλήγει σε καταρράκτη 200 μέτρα μακριά από τα σπίτια.

Κατά την απογραφή του 2006, ο πληθυσμός της ήταν 554 άτομα σε 180 οικογένειες. Η ομίχλη είναι το κυρίαρχο στοιχείο του καιρού Masouleh.Τα περισσότερα κτήρια που είναι κτισμένα σε δύο επίπεδα εξωτερικά έχουν κατασκευαστεί με κίτρινο  πηλό γιατί αυτό επιτρέπει την καλύτερη ορατότητα στην ομίχλη.