Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

ΕΡΩΤ/ΑΠΑΝΤ. - Μπορούμε να διατάζουμε αγγέλους;

ΕΡΩΤΗΣΗ:

Ένας φίλος μου παρακολουθεί μια συνάθροιση όπου διδάσκουν ότι μπορούμε να διατάζουμε τους αγγέλους να κάνουν διάφορα θελήματα για μας.

Μπορούμε να τους διατάξουμε να δέσουν ακάθαρτα πνεύματα ή να κάνουν δουλειές που θα τους πούμε. Είναι αλήθεια αυτό; 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Υπάρχουν πολλές άγριες, αλλοπρόσαλλες, αφύσικες και αντιγραφικές διδασκαλίες που περιφέρονται γύρω μας σήμερα, και αυτή που μου λες είναι μια απ' αυτές. Αυτή η λανθασμένη εντύπωση προέρχεται από διαστρεβλωμένη ερμηνεία εδαφίων όπως το Εβρ.α:14: Δεν είναι πάντες λειτουργικά πνεύματα εις υπηρεσίαν αποστελλόμενα διά τους μέλλοντας να κληρονομήσωσι σωτηρίαν;

Οι αγγελικές υπάρξεις δημιουργήθηκαν από το Θεό για να έχουν μια θαυμάσια και όμορφη διακονία. Είναι όμως σημαντικό, ότι δεν μπορούμε να παρερμηνεύουμε και  να διαστρεβλώνουμε αυτή τη μεγάλη αλήθεια σε κάτι που είναι αντίθετο με το λόγο του Θεού.

Δεν υπάρχει ούτε ένα εδάφιο μέσα στην Αγία Γραφή που έστω να υπαινίσσεται ότι έχουμε το δικαίωμα ή την εξουσία να διατάξουμε αγγέλους να κάνουν ότι θέλουμε. Στην πραγματικότητα, αντί να είμαστε πάνω απ' αυτούς ώστε να τους διατάζουμε, διαβάζουμε ότι: Έκαμες αυτόν ολίγον τι κατώτερον των αγγέλων, με δόξαν και τιμήν εστεφάνωσας αυτόν και κατέστησας αυτόν επί τα έργα των χειρών σου· ..... τον δε ολίγον τι παρά τους αγγέλους ηλαττωμένον Ιησούν βλέπομεν διά το πάθημα του θανάτου με δόξαν και τιμήν εστεφανωμένον, διά να γευθή θάνατον υπέρ παντός ανθρώπου διά της χάριτος του Θεού (Εβρ.β:7,9).

Ο Θεός είναι ο μόνος που διατάζει τους αγγέλους και τους στέλνει να εκτελέσουν τις εντολές Του (Ψαλμ.ργ:20). Εμείς δεν έχουμε αυτή τη δύναμη. Αντί εμείς να είμαστε αυτοί που θα διατάζουμε τους αγγέλους, ο Θεός έχει βάλει τους αγγέλους πάνω από εμάς (Ψαλμ.91:11). Μπορείς να δεις παράδειγμα σχετικά μ' αυτό στο Δαν.ς:22 και Πράξ.ιβ:7-10).

Η διδασκαλία της συνάθροισης του φίλου σου είναι κλασικό παράδειγμα ψευδοδιδασκαλίας που γοητεύει τους σαρκικούς και ματαιόδοξους ανθρώπους, επειδή συντελεί στη δόξα και την εξύψωση της σάρκας. Κάποιοι ψευδοπροφήτες θα μπορούσαν να αξιώσουν δύναμη ακόμα και πάνω στον ήλιο, το φεγγάρι και τα άστρα αν έβλεπαν ότι έτσι θα τα κατάφερναν χωρίς να τους καταλάβουν. Όμως, όλα αυτά είναι κάλπικα κόλπα. Ακόμα, συνορεύουν με τη μαγεία αφού ασχολούνται με γνωστά πνεύματα.

Αν αφελώς το δεχτούμε αυτό, γρήγορα θα βρεθούμε σε πνευματιστικές συγκεντρώσεις να επικαλούμαστε πνεύματα και να επικοινωνούμε μαζί τους. Ο Θεός το απεχθάνεται αυτό γιατί είναι βδέλυγμα (Λευιτ.ιθ:31  κ:6  Έξοδ.κβ:18).

Πρέπει πάντοτε να σεβόμαστε το λόγο του Θεού σαν ανώτατη εξουσία. Και έχομεν βεβαιότερον τον προφητικόν λόγον, εις τον οποίον κάμνετε καλά να προσέχητε ως εις λύχνον φέγγοντα εν σκοτεινώ τόπω, εωσού έλθη η αυγή της ημέρας και ο φωσφόρος ανατείλη εν ταις καρδίαις υμών· (Β' Πέτρ.α:19) με τον οποίο δοκιμάζουμε και κρίνουμε το κάθε τι.

Θα ήταν καλό, κάθε φορά που ακούμε τέτοιες αλλοπρόσαλλες διδασκαλίες, να θυμόμαστε τι είπε ο Κύριος στους Ισραηλίτες στον Ης.η:19-20:

Και όταν σας είπωσιν, Ερωτήσατε τους έχοντας πνεύμα μαντείας και τους νεκρομάντεις, τους μορμυρίζοντας και ψιθυρίζοντας, αποκρίθητε, Ο λαός δεν θέλει ερωτήσει τον Θεόν αυτού; θέλει προστρέξει εις τους νεκρούς περί των ζώντων; Εις τον νόμον και εις την μαρτυρίαν εάν δεν λαλώσι κατά τον λόγον τούτον, βεβαίως δεν είναι φως εν αυτοίς.