Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

H εσωτερική ζωή



Δώσε όλη σου την αγάπη στο Χριστό.

Ο ΚΥΡΙΟΣ είπε: «η βασιλεία του Θεού είναι εντός υμών» (Λουκ.ιζ:21).

Αγάπησε τον Κύριο με όλη τη δύναμη της καρδιάς σου, μην ενδιαφέρεσαι για τον μάταιο αυτόν κόσμο, και θα νοιώσεις την καρδιά σου να πλημμυρίζει από αγαλλίαση και χαρά.

Για να έρθει μέσα σου η Βασιλεία του Θεού, πρέπει να καλλιεργήσεις με ζήλο την εσωτερική ζωή του πνεύματος και να μη σε απασχολούν του κόσμου οι μέριμνες.

H Βασιλεία του Θεού είναι «δικαιοσύνη και ειρήνη και χαρά εν Πνεύματι Αγίω» (Ρωμ.ιδ:17). Γι’ αυτό μόνο οι ευσεβείς την κερδίζουν.


Ετοίμασε την κατοικία της ψυχής σου για να δεχτείς τον θείο επισκέπτη.

Θα σου χαρίσει ο Κύριος την ουράνια παρηγοριά Του που αναπαύει το πνεύμα, όταν μέσα στην καρδιά σου ετοιμάσεις γι’ Αυτόν κατάλληλη κατοικία.

Είναι ανέκφραστη η γλυκύτητα, η ειρήνη και η χαρά που χαρίζει ο θείος επισκέπτης στην καρδιά του ανθρώπου που θα επισκεφθεί. Μακάρια πράγματι η καρδιά εκείνη.

Προετοιμάσου για να δεχτείς την επίσκεψη του ουράνιου νυμφίου, ο Οποίος είπε: «Εάν τις με αγαπά, τον λόγον μου θέλει φυλάξει, και ο Πατήρ μου θέλει αγαπήσει αυτόν, και προς αυτόν θέλομεν ελθεί και εν αυτώ θέλομεν κατοικήσει» (Α’ Ιωάν.ιδ:23).

Δώσε λοιπόν στον Χριστό, ολόκληρη την αγάπη σου, κανείς άλλος ας μην μπει στην καρδιά σου. Είναι αρκετό να βρίσκεται μέσα σου ο Χριστός και μόνον Αυτός. Όλες σου οι ανάγκες θα βρουν τότε την ικανοποίησή τους και κάθε ελπίδα ή προσδοκία ανθρώπινη θα είναι περιττή.

Οι διαθέσεις των ανθρώπων πολύ γρήγορα αλλάζουν ο Κύριος όμως Ιησούς «μένει εις τον αιώνα» (Ιωάν.ιβ:34). Θα μείνει κοντά σου σταθερά, μέχρι τέλους.

Όταν στηρίζεσαι στους ανθρώπους, είναι βέβαιο ότι θα γελαστείς, όσο αγαπητός και δυνατός κι αν είναι ο άνθρωπος στον οποίο στηρίζεσαι.

Αυτοί που σήμερα σε υποστηρίζουν, αύριο ίσως να στραφούν εναντίον σου ή το αντίθετο. Όπως φυσάει ο άνεμος, έτσι μεταβάλλονται και των ανθρώπων οι διαθέσεις.

H πεποίθησή σου λοιπόν, ας είναι σταθερά προσηλωμένη στον Κύριο. Αυτός να είναι ο φόβος και η αγάπη σου. Αυτός πάντοτε θα κάνει το καλλίτερο για σένα.

Πατρίδα σου είναι ο Ουρανός.

Όπου και να είσαι να έχεις το φρόνημα του ξένου, του ταξιδιώτη - «διότι δεν έχομεν εδώ πόλιν διαμένουσαν» (Εβρ.ιγ:14). Την αληθινή και μόνιμη ανάπαυση, θα βρεις μόνο «εν τω Χριστώ».

Μην την αναζητάς λοιπόν γύρω σου. Δε βρίσκεται εδώ ο τόπος της ανάπαυσης.

Έστω κι αν ζεις εδώ στη γη, πατρίδα σου όμως μόνιμη πρέπει να είναι ο ουρανός. Ό,τι συναντάς εδώ στη γη, να το θεωρείς σαν σταθμό από τον οποίο πρέπει αναγκαστικά να περάσεις, στην πορεία σου προς τον ουρανό.

Όλα τα πράγματα του κόσμου περνούν. Μαζί με αυτά, περνά και η επίγεια ζωή σου.

Πρόσεξε λοιπόν, μήπως σε παγιδέψουν τα πρόσκαιρα πράγματα του κόσμου, και σε παρασύρουν στην καταστροφή.

Σκέψη σου συνεχής, ας είναι ο Ύψιστος. H προσευχή σου, ας σε κρατά ακατάπαυστα ενωμένο με τον Χριστό. 

Μελέτα με βαθιά ευλάβεια τα πάθη του Κυρίου.

H μελέτη αυτή θα σου δίνει παρηγοριά και θα σε ενισχύει ώστε να αντιμετωπίζεις την συμπεριφορά του κόσμου και τις πικρές συκοφαντίες των μοχθηρών.

Την περιφρόνηση και την αχάριστη εγκατάλειψη από τους ίδιους τους ευεργετηθέντες, πρώτος ο Κύριος Ιησούς δοκίμασε εδώ στη γη.

Εκείνος, ο αναμάρτητος, ονειδίστηκε και περιφρονήθηκε, γιατί λοιπόν παραπονείσαι εσύ;

Εκείνος συκοφαντήθηκε και μισήθηκε με πάθος από αυτούς που ευεργέτησε - γιατί λοιπόν εσύ θέλεις να έχεις όλους τους ανθρώπους φίλους σου;

Οι μιμητές του Χριστού, θα δοκιμάσουν πίκρες πολλές.

Όπως Εκείνος όμως υπέμεινε, πρέπει κι αυτοί να απομείνουν, αν θέλουν και να συμβασιλεύσουν.

Ενώσου με τον Χριστό, για να νικήσεις τον κόσμο και να νοιώσεις τις άρρητες χάρες του Ουρανού.

Πολύ λίγο θα πρόσεχες τις λύπες ή τις χαρές της ζωής, αν είχες εισχωρήσει στο Πνεύμα του Ιησού και ήσουν ενωμένος μαζί Του με το σύνδεσμο της φλογερής αγάπης. Οι συκοφαντίες και οι ονειδισμοί των ανθρώπων θα ήταν για σένα ευκαιρίες χαράς μάλλον, γιατί η αγάπη προς τον Ιησού υψώνει τον άνθρωπο ακόμη πάνω και από τον εαυτό του.

Ο αληθινά πνευματικός άνθρωπος, ο (άνθρωπος δηλαδή που αγαπά τον Ιησού και είναι ελεύθερος από τα δεσμά των παθών), στρέφει με ευκολία το πνεύμα του προς τον Θεό, υψώνεται πάνω από τον εαυτό του και αναπαύεται στην απόλαυση της θείας παρουσίας.

Αυτός που έμαθε να εκτιμά τα πράγματα σύμφωνα με την πραγματική τους άξια και όχι σύμφωνα με το επιφανειακό τους όνομα ή την ψεύτικη φήμη τους, είναι πράγματι σοφός και φωτισμένος από τον Θεό.

Αυτός που έμαθε να ζει πράγματι την εσωτερική ζωή, εκτελεί με ευκολία τα θρησκευτικά του καθήκοντα. Περισυλλέγεται στον εαυτό του και δεν επηρεάζεται από τα πράγματα του κόσμου.

Τίποτε δεν είναι σε θέση να τον εμποδίσει στην πνευματική του πορεία. Ούτε οι εξωτερικές αφορμές ούτε η κακή διαγωγή των άλλων απέναντί του.

Τα πραγματικά εμπόδια μόνο από τον εαυτό μας μπορούν να προέλθουν.

Αν μπορείς να κρατάς την ψυχή σου καθαρή από την αμαρτία, ο δρόμος σου θα είναι ανοιχτός.

Επειδή είσαι υπόδουλος στις κακές τάσεις του εαυτού σου, γι’ αυτό η ψυχή σου δεν βρίσκει γαλήνη.

Εφόσον είσαι προσκολλημένος στα πράγματα του κόσμου η καρδιά σου δεν θα μπορέσει ποτέ να χτυπήσει για κάτι ανώτερο.

Τότε θα νοιώσεις την εσωτερική χαρά και γαλήνη, όταν μπορέσεις να στρέψεις τον εαυτό σου στη μελέτη των πραγμάτων του ουρανού.