Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018

ΕΡΩΤ/ΑΠΑΝΤ. - Ο ποιμένας προσβάλλει

ΕΡΩΤΗΣΗ:

Στην εκκλησία μας μερικές φορές, ο ποιμένας λέει κάτι που προσβάλλει τους νέους, και ορισμένοι από αυτούς θυμώνουν. Είπε κάτι σε μια κοπέλα που ενοχλήθηκε τόσο πολύ και ήθελε να φύγει από την εκκλησία, αλλά με τη βοήθεια του Θεού της μίλησα και έμεινε. Ορισμένοι λένε ότι είναι πάρα πολύ αδιάκριτος — ανακατεύεται σε πράγματα που δεν τον αφορούν. Τι πρέπει να κάνουν αυτοί οι νέοι; Πρέπει να του μιλήσουν οι ίδιοι, ή να μιλήσω εγώ με τον ποιμένα γι’ αυτούς;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:


Χαίρομαι που ο Θεός έχει ακόμα νέους ανθρώπους στην εκκλησία Του, που δεν είναι σαν αυτούς που περιγράφεις. Και χαίρομαι άλλο τόσο που ο Θεός έχει ηλικιωμένους ανθρώπους που έχουν έντονη την αίσθηση ότι δεν πρέπει να εναρμονίζονται με τους σαρκικούς Χριστιανούς, ανεξαρτήτως ηλικίας. Λυπάμαι όμως για το γεγονός ότι εσύ δεν φαίνεται να έχεις τόσο πολύ αυτή την αίσθηση ή την πνευματική αντίληψη. Νομίζω ότι είναι καλύτερα να προσπαθήσεις να διορθώσεις τον εαυτό σου, πριν προσπαθήσεις να διορθώσεις τον ποιμένα σου. Αλήθεια, ποιος είναι ο «αδιάκριτος»;

Μου φαίνεται ότι ο ποιμένας σου είναι ένας άνθρωπος με θείο ενδιαφέρον που θέλει να βλέπει τους νέους της εκκλησίας του να παραμένουν σωσμένοι. Βέβαια, η αλήθεια ενοχλεί τον σαρκικό νου. Ο ποιμένας ακολουθεί τον λόγο του Θεού. Η δουλειά του είναι να ασχολείται με τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι αυτό που κάνουν δεν είναι δουλειά του ποιμένα. Αν δεν θέλουν ο ποιμένας να ασχολείται μαζί τους όταν κάνουν λάθος, αυτό σημαίνει ότι δεν θέλουν να σωθούν.

Αυτοί οι νέοι άνθρωποι (και οποιοιδήποτε άλλοι, νέοι ή ηλικιωμένοι σαν κι αυτούς) χρειάζονται ένα καλό ταρακούνημα. Χρειάζονται έναν ποιμένα με θάρρος που να μιλάει γι’ αυτά τα πράγματα και φαίνεται ότι τον έχουν. Μπράβο του! Κράτα τη μακριά μύτη σου έξω από αυτά. Θα πρέπει να βρίσκεσαι σε προσευχή, ζητώντας από τον Θεό να κάνει έλεος για την ψυχή σου και για όλους εκείνους τους εξεγερμένους νεαρούς. Μετά, προσευχήσου στον Θεό να δώσει στον ποιμένα σου ακόμη περισσότερη τόλμη για να ασχοληθεί με την αμαρτία.

Δεν είναι εσύ φίλος με αυτούς τους νέους – είναι ο ποιμένας σου. Εσύ τους κάνεις περισσότερο κακό παρά καλό με την ψεύτικη και άστοχη συμπάθειά σου. Με φίλους σαν εσένα, δεν χρειάζονται τους εχθρούς!