Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018

Γιατί δεν υπάρχουν γυναίκες ιερείς στην Παλαιά Διαθήκη;

Οι εβραϊκές Γραφές μας φανερώνουν τρεις μεγάλες θέσεις εξουσίας. Όταν συνέβαιναν διάφορες καταστάσεις, η λύση του προβλήματος προερχόταν από  αυτές τις τρεις θεόδοτες θέσεις που σκοπός τους ήταν να ποιμάνουν να προμηθεύσουν και να σώσουν τον λαό του Θεού: ο προφήτης, ο βασιλιάς και ο ιερέας. Υπάρχει μια κραυγαλέα ασυμμετρία μεταξύ ανδρών και γυναικών στην Παλαιά Διαθήκη: ο Θεός καλούσε μόνο άντρες για τις δύο τελευταίες  θέσεις. Η κλήση μόνο αντρών από τον Θεό, ήταν ιδιαίτερα περίεργη όταν επρόκειτο για ιερείς (Έξοδ.κθ:9, 29–30, μ:13–15).


Οι ιερείς έπρεπε να είναι μαζί με τον λαό, βοηθώντας τους στο πνευματικό τους βάδισμα. Όταν τα πράγματα λειτουργούσαν σωστά και οι ιερείς έκαναν σωστά τη δουλειά τους, μπορεί κανείς να φανταστεί μια όμορφη σχέση συμβουλευτικής από τη μεριά τους, καθώς οι άνθρωποι έφερναν τις θυσίες τους και τα προβλήματά τους στη Σκηνή του Μαρτυρίου και αργότερα, στον ναό. Οι ιερείς χρειάζονταν ευαίσθητη σοφία για να εφαρμόσουν τον νόμο στα προβλήματα της ζωής που συνήθως έχουν οι άνθρωποι του Θεού.

Οι ιερείς επίσης προσεύχονταν για τους ανθρώπους καθώς πρόσφεραν τις θυσίες γι’ αυτούς. Ενώ ο βασιλιάς που τους κυβερνούσε και τους προστάτευε, ήταν αναγκαστικά απόμακρος. Ο προφήτης ερχόταν κατευθείαν από την παρουσία του Θεού, συμβουλεύοντας τους ανθρώπους, αλλά περισσότερο τον βασιλιά, ως προς το θέλημα του Θεού σύμφωνα με τις υποσχέσεις του παρελθόντος, την τρέχουσα διαθήκη, και τις μελλοντικές ελπίδες. Αλλά ο ιερέας ήταν εκεί για να παρεμβαίνει για τα ιερά θέματα, για να φέρνει τις ανάγκες τους ενώπιον του Θεού και να χαίρεται μαζί τους για τις απαντήσεις που ο Κύριος θα έδινε.

Τότε, γιατί όχι οι γυναίκες;

Κάποιος θα σκεφτεί ότι σε πολλά από αυτά τα πράγματα μια γυναίκα θα μπορούσε να είναι αρκετά καλή, ίσως και καλύτερη από πολλούς άνδρες. Γιατί ο Θεός δεν χρησιμοποιούσε την πιο χαριτωμένη δημιουργία Του, «το τελευταίο και το καλύτερο από όλα τα έργα Του» γι’ αυτά τα απαιτούμενα καθήκοντα;

Η απάντηση βρίσκεται σε μια λέξη, την πιο σημαντική λειτουργία που έκανε ένας ιερέας. Ποια είναι αυτή; Θα ρωτήσει ο καθένας!

Εκπροσώπηση.

Ο ιερέας ήταν εκεί για να εκπροσωπήσει τον λαό στον Θεό, και τον Θεό στον λαό. Η εκπροσώπηση ήταν ο λόγος ύπαρξης του ιερέα. Και αυτή η θεμελιώδης λειτουργία καθιερώθηκε για τον άντρα. Όπως ο Αδάμ φτιάχτηκε για να εκπροσωπεί την Εύα και το υπόλοιπο της ανθρώπινης οικογένειας στον Θεό,  κατά την δημιουργία τους (Γέν.ε:3) και την αμαρτία τους (Γέν.γ:9, Ρωμ.ε:12-21), και έτσι σαν σύζυγος εκπροσωπούσε τη σύζυγό του στις δοσοληψίες της με τον Κύριο (Ιωάν.δ:15-16), έτσι και οι άντρες σε μια εκκλησία είναι αυτοί που εκπροσωπούν τους υπόλοιπους με ικεσία (Α’ Τιμ.β:8). Αυτό έχει ορίσει ο Θεός για τον λαό του και οι άντρες θα πρέπει να αναλάβουν αυτό το προνόμιό τους.

Αυτό είναι απαραίτητο για όλους τους άνδρες που θέλουν να είναι αρσενικού γένους. Θέλεις να είσαι ανδροπρεπής; Να είσαι πρόθυμος να κάνεις ένα βήμα μπροστά την κατάλληλη στιγμή για να εκπροσωπήσεις τις γυναίκες στη ζωή σου. Αντί να σέρνεσαι πίσω για να δεις τι θα γίνει, να σηκώνεται όταν κανείς άλλος δεν θέλει ή δεν αναλαμβάνει την επίλυση του ζητήματος. Αντί να προσπαθείς να βεβαιωθείς αν το κατάλληλο άτομο της οικογένειά σου αισθάνθηκε την ευθύνη για κάποιο λάθος, ανέλαβε την ιεροσύνη για την οικογένειά σου και θυσίασε για αυτούς. Πήγαινε μπροστά στον Θεό γι’ αυτούς και δέξου την αμαρτία, όχι την κατηγόρια, αλλά την ευθύνη.

Να αντιπροσωπεύεις. Και θα γίνεις άντρας. Και γυναίκες, μην ενοχλείστε από αυτή τη δουλειά του άντρα σας, αλλά να τον ενθαρρύνετε. Η ζωή σου θα είναι πολύ καλύτερη έτσι!