Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

Ο εργάτης του Θεού (8)

Διαχείριση του Σώματος

Σχεδόν από την αρχή της Βίβλου βλέπουμε τη σπουδαιότητα της ξεκούρασης. 

«Και είχε συντετελεσμένα ο Θεός εν τη ημέρα τη εβδόμη τα έργα αυτού, τα οποία έκαμε· και ανεπαύθη την ημέραν την εβδόμην από πάντων των έργων αυτού, τα οποία έκαμε» (Γέν.β:2). 

«Εις εξ ημέρας εποίησεν ο Κύριος τον ουρανόν και την γην, εν δε τη εβδόμη χέρα κατέπαυσε και ανεπαύθη» (Εξοδ.λα:17). 
Φυσικά γνωρίζουμε ότι ο Θεός δεν έχει ανάγκη να αναπαυθεί, ήθελε απλά να μας δώσει ένα παράδειγμα.

Η ξεκούραση δεν είναι πολυτέλεια αλλά μάλλον αναγκαιότητα. Είναι δυνατό μερικές φορές να διαστρεβλώνουμε το νόημα της ξεκούρασης όπως το εννοεί ο Θεός. Στη θέση της ανάπαυσης που ο Θεός επιδίωξε, εμείς μερικές φορές την αντικαθιστούμε με πράγματα που ονομάζονται «ελεύθερος χρόνος ή αναψυχή». Ο ελεύθερος χρόνος κι η αναψυχή μπορεί να είναι ευχάριστα, αλλά προσφέρουν μόνο στιγμιαία ανάταση και δεν διαρκούν. Σπάνια κουραζόμαστε διασκεδάζοντας. Παραδείγματος χάρη, πόσο συχνά κάποιος λέει μετά από εκτεταμένες διακοπές, «Ήθελα να γυρίσω σπίτι για να ξεκουραστώ»;

Πρωταρχικό καθήκον για κάθε άνθρωπο είναι η σωστή φροντίδα του σώματος. Ο εργάτης θα κηρύξει μόνο όσο το φυσικό του σώμα είναι σωστά φροντισμένο. Μία ορισμένη ώρα για ξεκούραση και ψυχαγωγία επιβάλλεται για κάθε άτομο και βέβαια για έναν εργάτη.

Μερικοί εργάτες ξεκουράζονται καθιερώνοντας μία μέρα την εβδομάδα εκτός της Κυριακής για να είναι μαζί με την οικογένεια. Φυσικά κάθε εργάτης θα πρέπει να είναι έτοιμος να προσφέρει και να δαπανηθεί. Σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης ίσως μείνει χωρίς ύπνο ή ξεκούραση για μεγάλα διαστήματα χρόνου.

Ο ταχυδρόμος δεν κάνει διανομές στις διακοπές του, ο οδηγός ταξί δεν κάνει διαδρομές, ο οικοδόμος δεν χτίζει, κι επομένως ούτε ένας εργάτης θα πρέπει να μελετά κατά το διάστημα που ξεκουράζεται εάν επιθυμεί αυτό το διάστημα να έχει τα σωστά αποτελέσματα.


Η καλή υγεία προϋποθέτει ξεκούραση, δίαιτα, άσκηση και αναψυχή. Και η Α' Κορ.θ:25 μας δείχνει τη σπουδαιότητα της ισορροπίας σε όλες τις περιοχές: «Πας δε ο αγωνιζόμενος, εις πάντα εγκρατεύεται».