Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018

Ο εργάτης του Θεού (9)

Παγίδες

«Εγκρατεύθητε, αγρυπνήσατε διότι ο αντίδικος σας διάβολος, ως λέων ωρυόμενος, περιέρχεται, ζητών τίνα να καταπίη» (Α' Πέτρ.ε:8-9).

Ο σατανάς θα ήθελε να κάνει τον καθένα να αποτύχει με το Θεό, ιδιαίτερα έναν εργάτη. Ο λόγος που θέλει οι εργάτες να πέσουν είναι η μεγάλη επιρροή που έχουν επάνω σε εκείνους τους οποίους υπηρετούν.

Πολλές περιοχές στη ζωή ενός εργάτη υπόκεινται σε πειρασμό. Ας αναφέρουμε μερικές από αυτές, ξεκινώντας με τα οικονομικά. Ο Παύλος συμπεριέλαβε στη λίστα με τα ζητήματα στα οποία ήθελε να είναι προσεκτικός ο Τιμόθεος και τα χρήματα. «Διότι ρίζα πάντων των κακών είναι η φιλαργυρία την οποίαν τινές ορεγόμενοι, απεπλανήθησαν από της πίστεως, και διεπέρασαν εαυτούς με οδύνας πολλάς» (Α' Τιμ.ς:10). Ένας εργάτης οφείλει να απέχει από ζητήματα σχετικά με τα χρήματα. Κάθε προσπάθεια και το κήρυγμα που μπορεί να κάνει, δε θα επανορθώσει την οικονομική αστάθεια ή την ανωμαλία. Ο καθένας μπορεί να κάνει αθώα λάθη προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά ο εργάτης οφείλει να είναι πολύ προσεκτικός όταν αναλαμβάνει οποιαδήποτε υποχρέωση που είναι ασυνήθιστα βαριά γι' αυτόν.

Ένας εργάτης οφείλει να παρακολουθεί τους φορολογικούς νόμους που αλλάζουν διαρκώς, έτσι ώστε να διευθετήσει τα οικονομικά του ανάλογα. Φυσικά, υπάρχει μία ισχυρότερη δύναμη από την Εφορία στην οποία ένας εργάτης πρέπει να είναι υπόλογος, θα δώσει λογαριασμό στο νόμο του Θεού, που είναι πάνω από κάθε άλλο νόμο.

Ας προσέξουμε μία άλλη περιοχή που είναι παγίδα σχεδιασμένη από το σατανά. Οι άντρες στη διακονία είναι τρωτοί σε σεξουαλικό πειρασμό επειδή εργάζονται με γυναίκες διαφόρων ειδών. Αφού οι εργάτες είναι λόγω απασχόλησης ακροατές που θα ακούσουν με συμπάθεια γυναίκες με προβλήματα μπορεί να βρουν γυναίκες που θα τους παρασύρουν. Οι συμβουλευτικές συναντήσεις μπορούν να τους εκθέσουν σε πιθανούς ρομαντικούς ή σεξουαλικούς πειρασμούς.

Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε την ασφάλεια σ' αυτή την περιοχή. Πρώτον και κύριο, ένας εργάτης οφείλει να έχει μία διαρκή ρομαντική σχέση με τη σύζυγο του. Οι περισσότεροι από όσους μπαίνουν σε προβλήματα έχουν επιτρέψει στο γάμο τους να γίνει πληκτικός, ανικανοποίητος, ακόμα και αντιπαθής. Χωρίς αμφιβολία, το να μένουμε ερωτευμένοι με το σύντροφο μας αποτελεί τη μεγαλύτερη άμυνα ενάντια στη μοιχεία.

Μερικοί εργάτες έχουν πέσει θύματα στην ιδέα ότι τα αισθήματα είναι ανεξέλεγκτα. Ένας παλιός και συχνά επαναλαμβανόμενος μύθος είναι, «δεν είχα πρόθεση να μπλέξω μαζί της, μα ξαφνικά συνειδητοποιήσαμε πως είμαστε βαθιά ερωτευμένοι». Η λογική προσπαθεί να δώσει την άδεια σε έναν άντρα να ερωτευτεί μία άλλη γυναίκα χωρίς να διαπράξει απιστία απέναντι στη σύζυγο του. Μα, τα λόγια του Ιησού, «Επειδή όπου είναι ο θησαυρός σας, εκεί θέλει είσθαι και η καρδία σας» (Ματθ.ς:21), μπορούν να βρουν την εφαρμογή τους σε ρομαντικές σχέσεις όπως επίσης και στη βασιλεία του Θεού.

Ένας εργάτης οφείλει να αποφεύγει κάθε εμφάνιση του εχθρού και κάθε ευκαιρία για να κάνει λάθη. Πρέπει να αποφεύγει να μένει μόνος μαζί με μία γυναίκα. Μεγάλες περίοδοι μόνος με μία γυναίκα δε θα προκαλέσει μόνο καχυποψία αλλά μπορεί επίσης να τον κάνει ευπρόσβλητο σε εσφαλμένες κατηγορίες ή πειρασμό. Δεν έχει σημασία πόσο ακίνδυνα και αθώα μπορεί να αρχίσει μία κατάσταση, μπορεί να μετατραπεί σε επικίνδυνη παγίδα εάν δε ληφθούν οι προφυλάξεις.

Ένας ειδωλολάτρης βασιλιάς με το όνομα Αβιμέλεχ θα σταθεί στην κρίση απέναντι σε όλους τους αποτυχόντες εργάτες. Όταν πήρε τη σύζυγο του Αβραάμ, τη Σάρα, στο σπίτι του, ο Θεός ήρθε στο όνειρο του και τον προειδοποίησε. Εκείνος αποκρίθηκε, «Εν ευθύτητι της καρδίας μου, και εν καθαρότητι των χειρών μου έπραξα τούτο. Είπε δε προς αυτόν ο Θεός κατ' όναρ, Και εγώ εγνώρισα ότι εν ευθύτητι της καρδίας σου έπραξας τούτο όθεν και εγώ σε εμπόδισα από του να αμαρτήσης εις εμέ δια τούτο δεν σε αφήκα να εγγίσης αυτήν» (Γέν.κ:5-6).

Ο Θεός συγκράτησε τον Αβιμέλεχ από το να αμαρτήσει εξαιτίας της ευθύτητας της καρδιάς του.

Στον Τίτο α:7 ο Παύλος έδωσε μια ευρύτερη προειδοποίηση σχετικά με τις παγίδες: «Διότι πρέπει ο επίσκοπος να ήναι ανέγκλητος, ως οικονόμος Θεού μη αυθάδης». Ένας ισχυρογνώμων εργάτης θεωρεί ότι ο κόσμος περιστρέφεται γύρω του. Ότι ανήκει στην εξουσία του. Η αγάπη του για δύναμη τον ωθεί να νομίζει ότι πρέπει πάντοτε να κάνει τα πάντα με το δικό του τρόπο. Μία προσεκτική ματιά στους Ρωμ.ιβ:10 θα διορθώσει αυτό το πρόβλημα: «Γίνεσθε προς άλλους φιλόστοργοι δια της φιλαδελφείας, προλαμβάνοντες να τιμάτε αλλήλους».

Κλείνοντας, δύο άλλα εδάφια στην Αγία Γραφή δίνουν σε έναν εργάτη δύναμη, ενθάρρυνση, και κατεύθυνση:

«Ας μη αποκάμνωμεν δε πράττοντες το καλόν διότι εάν δεν αποκάμνωμεν θέλομεν θερίσει εν τω δέοντι καιρώ» (Γαλ.ς:9).


«Σεις, αδελφοί, μη αποκάμητε πράττοντες το καλόν» (Β' Θες.γ:13).