Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

Κάτι πρακτικό



Οι άνθρωποι είναι έξυπνοι και κάνουν διασταυρώσεις. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνουν επιθυμητά αποτελέσματα.

Προβληματίζει μερικούς το «αδιαλείπτως προσεύχεσθε». 

Είναι, πολλοί αδελφοί που το ζουν, χωρίς καμιά δυσκολία. Λοιπόν, για τους άλλους χρειάζεται κάτι πρακτικό. Μια διασταύρωση. Είναι τόσο απλό και εύκολο. Λοιπόν.

Όλη τη μέρα η σκέψη μας, αδιάκοπα, λειτουργεί. Είναι ένας τεράστιος μηχανισμός. Δεν είναι της ώρας να τον αναλύσουμε. Λοιπόν αυτήν την αδιάκοπη σκέψη, που ποτέ δεν σταματά, και σαν μια ταινία, διαρκώς, μας παρουσιάζει πρόσωπα και πράγματα, αυτήν την σκέψη θα την παντρέψουμε με την προσευχή.


Κάθε πρόσωπο, όνομα, περίπτωση, που ακούω, θυμάμαι, μου παρουσιάζουν, το παίρνω και προσεύχομαι γι’ αυτό, με την βαθιά πεποίθηση και πίστη ότι ο Κύριος, για τον σκοπό αυτό το έφερε μπροστά μου. Αισθάνομαι υποχρεωμένος γι’ αυτό. Κανόνας. Νόμος, Υποχρέωση. Συνήθεια.

Βέβαια αυτοί που έρχονται στην οθόνη της συνείδησής μας, μπορεί να είναι άνθρωποι που στο παρελθόν δεν μας φέρθηκαν καλά. Ίσως είναι από τους «κατατρέχοντας ημάς». Θαύμα. Είναι μια πολύτιμη ευκαιρία. Για να τους δείξεις αγάπη. Για να καθαρίσεις την καρδιά σου. Μεγάλο πράγμα, δώρο του Θεού.

Μπορεί ακόμη να είναι άνθρωποι που κάποτε τους έκρινες αυστηρά. Και είναι τόσο συνηθισμένο να το κάνουμε. Πόσους δεν έχουμε, μέσα στην καρδιά μας κατακρίνει. Δεν υπάρχει θέμα δίκαιο η άδικο. Προ παντός όταν είναι δίκαιο. Ευκαιρία να τον πάρεις στην προσευχή σου και να ζητήσεις έλεος και χάρη γι’ αυτόν. Και δεν είναι ένας. Μια περίπτωση. Η μια περίπτωση θα φέρει την άλλη.

Ίσως, μάλλον είμαι βέβαιος, πως κάποτε θα ζητήσεις από τον Κύριο να σου καθαρίσει την καρδιά. Με αυτό τον τρόπο σου δίνεται η ευκαιρία να καθαριστείς από μια επικίνδυνη περιοχή. Τις κρίσεις και κατακρίσεις. Που είναι αμαρτίες. Που θα έχουν συνέπειες πάνω σου. Και θα λογοδοτήσεις. Γιατί να μην αρπάξεις αυτήν την ευκαιρία ναι να επιτύχεις διπλό αποτέλεσμα; Και αδιάλειπτο προσευχή και καθαρισμό της καρδιάς;

Και τότε πιά δεν θα σκέπτεσαι. Θα αντικατασταθεί η σκέψη σου με την προσευχή. Σου φαίνεται απραγματοποίητο; Αδύνατο; Και όμως είναι τόσο φυσικό και ανθρώπινο.

Και θα συνηθίσεις. Και θα σου γίνει ανάγκη. Και χωρίς καμιά προσπάθεια αδιάκοπα θα προσεύχεσαι. Και θα διευρύνεται ο κύκλος των προσευχών σου. Θα πάρουν μια τεράστια έκταση. Αυτή είναι ζωή. Αυτό είναι έργο.