Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2018

Γραφές και παραδόσεις (4)

     
Οι αποστολικοί πατέρες και η προφορική παράδοση

Ας υποθέσουμε ότι σε μία βιβλιοθήκη βρίσκουμε ένα αχρονολόγητο χειρόγραφο που αναγράφει την έξης πληροφορία: «Κατά τη ναυμαχία οι αντίπαλοι στόλοι χρησιμοποίησαν αεροπορική δύναμη». Θα μπορούσαμε άραγε να συμπεράνουμε πως η πληροφορία αυτή αναφέρεται στη ναυμαχία της Σαλαμίνας; Βεβαίως όχι, επειδή το αεροπλάνο είναι εφεύρεση του 20ου αιώνα. Εξάλλου, αν οι στόλοι των τότε Ελλήνων και Περσών είχαν χρησιμοποιήσει στη Σαλαμίνα αεροπλάνα, τα χρονικά των πολέμων της εποχής εκείνης θα έπρεπε ασφαλώς ν’ αναφέρουν περί αεροπορίας, καθώς συμβαίνει και με τα χρονικά των συγχρόνων πολέμων.

Όμως, ένας παρόμοιος ιστορικός αναχρονισμός υπάρχει στους ισχυρισμούς εκείνων που υποστηρίζουν το δόγμα των προφορικών ή εκκλησιαστικών παραδόσεων. Παρουσιάζουν δηλαδή αχρονολόγητες διδασκαλίες κατοπινών αιώνων για ν’ αποδείξουν ότι το σημερινό σύστημα των άγραφων παραδόσεων έχει την πηγή του δήθεν στην αποστολική εποχή.

Αλλά αν είναι τέτοια η περίπτωση και οι εξωβιβλικές άγραφες παραδόσεις παραδόθηκαν στην μεταποστολική Εκκλησία πράγματι από τους αποστόλους, στην περίπτωση αυτή, οι πρώτοι που θα έπρεπε να συστήσουν και να μεταδώσουν τις παραδόσεις αυτές θα ήταν οι αποστολικοί πατέρες και συγγραφείς που έζησαν πολύ κοντά στην αποστολική εποχή. Όπως δηλαδή οι πατέρες αυτοί τονίζουν στα γραφτά τους το κύρος και την απόλυτη αυθεντικότητα της γραπτής παράδοσης, δηλαδή των Γραφών, θα έπρεπε εξάπαντος να μας μιλάνε, εξίσου και με την ίδια έμφαση, και για το κύρος των προφορικών παραδόσεων, εφόσον, καθώς πιστεύεται, «η παράδοση αυτή «μετά της Αγίας Γραφής αποτελούσι τας δύο ισοκύρους και ισοδυνάμους και ισοστασίους πηγάς πίστεως» (Ι. Καρμίρη: Τα δογματικά και συμβολικά μνημεία της Ορθοδόξου Καθολικής εκκλησίας).

Προβάλλει συνεπώς το ερώτημα:

Παρέδωσαν πράγματι οι απόστολοι στην αμέσως μεταποστολική Εκκλησία προφορικές διατάξεις και κανόνες πίστης έξω από τις Γραφές για να διαφυλαχθούν σαν πηγή ισοδύναμη με την Αγία Γραφή;


Στο ερώτημα αυτό, την απάντηση θα μας την δώσουν οι ίδιοι οι «αποστολικοί Πατέρες», με τα γραφτά τους, από τα όποια θα παρουσιάσουμε κάθε μαρτυρία που σχετίζεται με το θέμα μας.