Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΤΗΣ ΒΙΒΛΟΥ

Πριν εξετάσουμε μερικές από τις δυσκολίες και υποθετικές αντιφάσεις της Βίβλου που απασχόλησαν πολλούς από τους ερευνητές της αλήθειας, ας εξετάσουμε πρώτα με τι τρόπο πρέπει γενικά να αντιμετωπίζονται οι δυσκολίες.


   1. Πρώτα απ’ όλα, ας τις αντιμετωπίζουμε με ειλικρίνεια.

Οποτεδήποτε συναντήσεις μια δυσκολία στη Βίβλο, αναγνώρισέ την με ειλικρίνεια. Μην προσπαθείς να την αποφύγεις. Ομολόγησέ την με ειλικρίνεια σ’ οποιονδήποτε - την αναφέρει. Αν δεν μπορείς να δώσεις μια καλή ειλικρινή εξήγηση, μην προσπαθείς να δώσεις καμιά. Μεγάλο κακό έχει γίνει από 'κείνους που από το ζήλο τους να υποστηρίξουν το αλάθητο της Βίβλου, προσπάθησαν να δώσουν εξηγήσεις σε δύσκολα σημεία που δεν ήταν δεκτές από έναν που εξετάζει τα ζητήματα λογικά και θετικά. Μερικοί έβγαλαν το συμπέρασμα ότι, αν αυτές είναι α καλύτερες εξηγήσεις, τότε δεν υπάρχει καμιά λογική εξήγηση, και αντί να γίνει καλό στη Βίβλο, προξενήθηκε ζημιά από τον απερίσκεπτο ζήλο αδαών υποστηρικτών.

    2. Ας τις αντιμετωπίζουμε με ταπεινοφροσύνη.

Αναγνώρισε τους περιορισμούς του δικού σου νου και των γνώσεων σου, και μη φαντάζεσαι πως επειδή δεν βρήκες καμιά λύση, δεν υπάρχει πραγματικά.

Πιθανόν να υπάρχει μα πολύ απλή λύση, ακόμη και όταν δεν μπορείς εσύ να βρεις καμιά.

    3. Αντιμετώπισε μια δυσκολία με αποφασιστικότητα.

Πάρε την απόφαση ότι θα βρεις τη λύση, αν μπορεί να βρεθεί, με τη μελέτη και τη σκέψη. Με τις δυσκολίες της Βίβλου, ο ουράνιος Πατέρας μας μας προκαλεί να εργαστούμε με το μυαλό μας. Μην πάψεις να ερευνάς να βρεις μια λύση, επειδή δεν την βρήκες σε πέντε ή δέκα λεπτά. Εξέταζέ την και μελέτα για μέρες, στην ανάγκη. Η εργασία αυτή θα σου κάνει μεγαλύτερο καλό από τη λύση της απορίας σου. Υπάρχει κάπου μια λύση, και θα τη βρεις μόνο αν ερευνήσεις και κουραστείς αρκετά.

   4.     Αντιμετώπισε τη δυσκολία άφοβα.

Μη φοβηθείς όταν συναντήσεις μια δυσκολία, όσο κι αν φαίνεται στην αρχή αναπάντητη ή ανυπέρβλητη. Χιλιάδες άνθρωποι συνάντησαν ακριβώς τις ίδιες δυσκολίες. Πριν γεννηθείς, είχαν ανακαλυφτεί εδώ κι εκατοντάδες χρόνια κι ακόμα στέκει το αρχαίο αυτό Βιβλίο. Η Βίβλος που μπόρεσε ν’ αντισταθεί σε μια αυστηρή εξέταση και φοβερές επιθέσεις δεκαοκτώ αιώνων, δεν πρόκειται τώρα να καταβληθεί από τις δικές σου ανακαλύψεις ή από τις βολές, οποιουδήποτε μοντέρνου κριτικού πυροβόλου. Εκείνος που κάτι ξέρει για την ιστορία των επιθέσεων κατά της Βίβλου, ξεκαρδίζεται στα γέλια με την πεποίθηση των μοντέρνων αρνητών κριτικών, που νομίζουν πως θα εξαφανίσουν τελικά τη Βίβλο.

   5. Εξέτασε μια δυσκολία κατά Γραφικό τρόπο.

Αν συναντήσεις μια δυσκολία σ' ένα μέρος της Βίβλου, ψάξε να βρεις άλλα μέρη της Γραφής που θα σε διαφωτίσουν. Δεν υπάρχει καλύτερη εξήγηση της Γραφής από τη Γραφή. Πολλές φορές ήρθαν πρόσωπα για να μου πουν κάποια απορία που τους είχε κλονίσει και μου ζήτησαν εξήγηση, και η εξήγηση που τους έδωσα ήταν να τους παραπέμψω σε κάποιο άλλο κεφάλαιο και εδάφιο. Η ανάγνωση εκείνου του μέρους έριχνε τέτοιο φως στο ζήτημα που δεν καταλάβαιναν, όλη η ομίχλη διαλυόταν και η αλήθεια έφεγγε φωτεινά σαν ημέρα.

   6. Επεδίωξε να λύσεις τις απορίες σου με προσευχή.

Είναι θαυμάσιο πράγμα το πως λύνονται δύσκολα προβλήματα, όταν τα βλέπει κανείς γονατιστός. Όχι μόνο ανοίγει ο Θεός τα μάτια μας σε απάντηση προσευχής και μας κάνει να βλέπουμε τα θαυμάσια του νόμου του, αλλά μας ανοίγει επίσης τα μάτια να δούμε μέσα από μια δυσκολία, που πριν προσευχηθούμε, μας φαινόταν αξεπέραστη. Ο κυριότερος λόγος που πολλοί μοντέρνοι κριτικοί της Βίβλου έγιναν αρνητές κριτικοί, είναι γιατί ξέχασαν να προσεύχονται.