Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Κυριακή 24 Μαΐου 2015

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΛΟΣΥΝΗ

Σήμερα στην τόσο πολυτάραχη ζωή που ζούμε, δεν είναι και τόσο σύνηθες φαινόμενο να δείχνουμε καλοσύνη. Δυστυχώς οι άνθρωποι ζουν μέσα στην κακιά και το μίσος, και δεν υπάρχει χώρος στην καρδιά τους για καλοσύνες και καλά αισθήματα.

Επειδή αυτό πιθανότατα συμβαίνει και σε χριστιανικούς κύκλους, μπορούμε να μάθουμε και να διδαχτούμε από το λόγο του Θεού, ο οποίος μας προτρέπει «Γίνεσθε εις αλλήλους χρηστοί, εύσπλαχνοι», «Να έχετε καλοσύνη στην καρδιά σας ο ένας για τον άλλο» Εφες.δ:32.


1. Η γνήσια καλοσύνη είναι δραστήρια. Δεν αρκείται σε καλά αισθήματα και σε ωραία λόγια, αλλά μεταφράζεται σε πράξεις. Η πραγματική καλοσύνη δεν μένει αδρανής.

2. Η πραγματική καλοσύνη κοστίζει. Με κάποιο τίμημα, με κάποια θυσία εκφράζεται η γνήσια καλοσύνη. Σκέφτεται την ανάγκη του άλλου και αναζητεί επίμονα κάποια λύση, να συμπαρασταθεί, να βοηθήσει. Ποτέ δεν είναι φτηνή η πραγματική καλοσύνη.

3. Κινείται από τα καλυτέρα ελατήρια. Ο τρόπος που δείχνουμε την καλοσύνη μας σε κάποιον προϋποθέτει λεπτότητα αισθημάτων και ευγενικό χαρακτήρα.

4. Τα όρια της καλοσύνης είναι πλατιά και ευρύχωρα. Η καρδιά μας να είναι ανοικτή και πλατιά όταν δείχνουμε την καλοσύνη μας.

Και ας μην παραξενευτούμε αν ανακαλύψουμε ότι μερικές από τις μεγαλύτερες καλοσύνες σε ώρες δύσκολες, τις δεχθήκαμε από ανθρώπους που πολύ λίγο το περιμέναμε.