Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Η μοναδικότητα των δημιουργημάτων

Στον Όλυμπο φύεται ένα μοναδικό μωβ λουλούδι...


"Σπίτι" του τον Όλυμπο έχει κάνει ένα μικρό μωβ λουλούδι, το οποίο δεν απαντάται πουθενά αλλού στον κόσμο, ούτε έχει κοντινούς "συγγενείς".

Το "γιάνκεα" (Jankaea heldreichii) είναι φυτό τοπικό, ενδημικό του Ολύμπου και, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο πληθυσμός του είναι σε πολύ καλή κατάσταση διατήρησης, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην προστασία και χωρίς επεμβάσεις διαχείριση των ενδιαιτημάτων του.


Το γιάνκεα φύεται κυρίως σε βράχια και προτιμά τη σκιά και την υγρασία. Το βουνό αποτελεί κυριολεκτικά ένα χλωριδικό παράδεισο με πάνω από 1500 είδη φυτών και με τοποθεσίες, όπως τα Ζωνάρια, όπου όλα τα είδη φυτών είναι είτε τοπικά, είτε Ελληνικά, είτε βαλκανικά ενδημικά, γεγονός που από μόνο του κατατάσσει την περιοχή στις πολυτιμότερες από άποψη χλωρίδας παγκοσμίως.

Ο Όλυμπος αποτελεί επίσης μοναδικό θύλακα μυκητικής βιοποικιλότητας. Οι 
μύκητες, μεταξύ άλλων, συμβάλλουν στην επικράτηση των ανθεκτικών στις ασθένειες φυτικών γενοτύπων, οι καρποφορίες (τα μανιτάρια τους) αποτελούν σημαντικό κρίκο στην πολύπλοκη τροφική αλυσίδα, ενώ τα εδώδιμα μανιτάρια εκτιμώνται ιδιαίτερα από τον άνθρωπο ως τροφή.

Αν και η καταγραφική δουλειά που έχει μέχρι σήμερα γίνει, θεωρείται σημαντικά περιορισμένη, εν τούτοις έχουν καταγραφεί είδη μοναδικά για την παγκόσμια βιβλιογραφία, Σπάνια (R) και Τρωτά (V) για την Ελλάδα και την Ευρώπη και ακόμη είδη που θεωρούνται Απωλεσθέντα (Εx) για την Ευρωπαϊκή Ήπειρο".

Για παράδειγμα ο μύκητας Zeus olympius - Κινδυνεύον (En) αποτελούσε μοναδική παγκόσμια καταγραφή μέχρι το 2013 οπότε άλλη μία θέση βρέθηκε στη Ν. Βουλγαρία.


Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ