Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Γιατί δεν ζητάς χάρη;

Έχεις δει ποτέ φυλακισμένο να κοιτάζει - σκεφτικά μέσα απ' τα σίδερα τού κελιού του; Είναι κλεισμένος εκεί κάνοντας την ποινή του γιατί παραβίασε το νόμο της χώρας.
Έριξες ποτέ καμιά ματιά στον πραγματι­κό εαυτό σου πίσω από τα σίδερα της «φυλα­κής» σου;

Ίσως να θεωρούμε τούς εαυτούς μας ελεύθερους να πάμε όπου θέλουμε και όποτε θέλουμε, αλλά γεγονός είναι ότι «αυτός πού κάνει την αμαρτία είναι δούλος της αμαρτίας». Διάφορες αμαρτωλές συνήθειες και πράξεις μας έχουν βάλει στη «φυλακή». Η ζωή είναι ανιαρή, η καρδιά λυπημένη, και η συνείδηση κάποτε μας θυμίζει τα λάθη μας.
Πόσο ωραία μας το τοποθετεί ο απ. Παύλος! «Είμαι... πουλημένος στην αμαρτία», γράφει. «Δεν κάνω το καλό πού θέλω, αλλά το κακό πού δεν θέλω, αυτό κάνω». «Αι­σθάνομαι μεγάλη ευχαρίστηση στο νόμο του Θεού κατά τον εσωτερικό μου άνθρωπο», συνεχίζει ό Παύλος, «αλλά βλέπω άλλο νόμο στα μέλη μου, που αντιστρατεύεται στο νόμο του λογικού μου και με αιχμαλωτίζει στο νόμο της αμαρτίας... Ταλαίπωρος άνθρωπος εγώ! Ποιος θα με ελευθερώσει;» (Ρωμαίους ζ:14,19, 22-24).

Θα θελα να σου πω για μια χαρούμενη κι όμορφη απελευθέρωση. Βρίσκεται στο Σω­τήρα που ήρθε «να βγάλει τούς δέσμιους απ' τη φυλακή, και να φέρει στο φως αυτούς πού βρίσκονται στο σκοτάδι». Η αιχμαλωσία σου στην αμαρτία είναι το αποτέλεσμα του ότι ακλουθείς τη σάρκα - τις φυσικές τάσεις της κατώτερης φύσης σου. Αλλά ή δικαιο­σύνη θα είναι το αποτέλεσμα του ότι ακλουθείς το Πνεύμα. Μετανόησε, επίστρεψε στο Χριστό, δέξου Τον σαν ελευθερωτή σου και θα σε βγάλει απ' τη «φυλακή» σου.
Πρόσεξε την υπόσχεση πού δίνει ό Χρι­στός «Πνεύμα Κυρίου είναι πάνω μου, δια τούτο με έχρισε. Με έστειλε να φέρω εις τους φτωχούς χαρμόσυνο άγγελμα, να θε­ραπεύσω εκείνους που έχουν συντριμμένη καρδιά, να κηρύξω εις τους αιχμαλώτους απελευθέρωση και εις τους τυφλούς ανάβλεψη, να ελευθερώσω εκείνους που πιέζονται» (Λουκάς δ:18).
Η πραγματική χριστιανική ζωή μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά είναι χαρούμενη και φω­τεινή. Υπάρχει πραγματικότητα και ευχαρίστηση στη χριστιανική ζωή και υπηρεσία. Υ­πάρχει η χαρά μιας καθαρής συνείδησης. Υ­πάρχει η ευτυχία που επακολουθεί όταν ελευθερώνεσαι όχι μόνο από την ένοχή της αμαρτίας, αλλά κι απ' τη δύναμή της.
«Αν ο Υιός σας ελευθερώσει», υποσχέ­θηκε ό Χριστός, «θα είστε πραγματικά ελεύθεροι». Ζήτα χάρη. Ζήτα από το Χριστό να σπάσει τα δεσμά σου και να σε καθαρίσει απ' όλη σου την αμαρτία «Κατά χάριν είσθε σεσωσμένοι διά της πίστεως» (Εφεσίους β:8).
«Πίστεψε στον Κύριο Ιησού Χριστό και θα σωθείς» (Πράξεις των 'Αποστό­λων ις:31).