Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

ΤΑ ΔΥΟ ΠΟΤΗΡΙΑ



Τα Ματθ.κς:39 και Ιωάν.ιη:11 από τη μια και ο Ψαλμ.ρις:12,13 από την άλλη, μας μιλούν για δυο ποτήρια, που το ένα με ολόπικρο περιεχόμενο το 'πιε ο Κύριος, το δε άλλο της ευφροσύνης το προσφέρει μ' αγάπη σε μας.

ΤΟ ΠΟΤΗΡΙ ΤΩΝ ΠΑΘΗΜΑΤΩΝ:

α. Το περιεχόμενό του. Μπορεί κανείς να το δει (όχι να το γευτεί), παρακολουθώντας μέσα από τις Γραφές τον Κύριο, στη Γεθσημανή, στις δυο π’ ακολούθησαν δίκες, στη σταύρωση. Στην αγωνία του «παρελθάτω απ’ εμού» και στην απόφαση «γενηθήτω το θέλημά σου» (Ματθ.κς:39, 42).


β. Ο δοτήρας του. Ο Πατέρας το ’δώσε στον Υιό (Ιωάν.ιη:11) κι αυτός δέχτηκε να το πιει για τη σωτηρία του κόσμου. Είναι Αυτός, που «θέλει πάντας ανθρώπους σωθήναι» (Α’ Τιμ.β:4).


γ. Η αποδοχή. Ήταν μια οικειοθελής αποδοχή. Ένα «ουδείς αίρει... εγώ τίθημι» (Ιωάν.ι:18). Το «δεν θέλω πιει αυτό;» δείχνει την ολόψυχη υπακοή και αποδοχή.


ΤΟ ΠΟΤΗΡΙ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ


α. Το περιεχόμενό του. Είναι ένα «υπερχειλίζον» ποτήρι (Ψαλμ.κγ:5), που περιέχει συγχώρεση αμαρτιών, υιοθεσία, δικαιοσύνη, ουράνια αιώνια ζωή. Όσοι το δέχονται, γίνονται κοινωνοί «του ποτηριού του Κυρίου» (Α’ Κορ.ι:21).


β. Ο δοτήρας του. Είναι ο Κύριος, βάσει της θυσίας του. «Λάβετε, πίετε» (Ματθ.κς:27), είναι η προσφορά του σε κάθε αμαρτωλό. Ακένωτες «οι πηγές της σωτηρίας του» (Ης.ιβ:3).


γ. Η αποδοχή. Όπως ο Χριστός αποδέχτηκε, όμοια και συ. Με μετάνοια και πίστη, θα ομολογήσεις «θέλω λάβει το ποτήριον της σωτηρίας και θέλω επικαλεσθή το όνομα του Κυρίου» (Ψαλμ.ρις:13).