Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ



ΕΒΔΟΜΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ.

Σ’ αυτό το κεφάλαιο θα δούμε την αρχή της έκχυσης της οργής του Θεού πάνω στη γη.

Ήδη έχουμε μελετήσει το άνοιγμα των 6 σφραγίδων και είπαμε ότι μεταξύ της 5ης και 6ης σφραγίδας έχουμε την ανάσταση και αρπαγή των αγίων της θλίψης. Οι 6 αυτές σφραγίδες ανοίγονται στα πρώτα 3 ½ χρόνια της Μεγάλης θλίψης.

Ακόμα, σ’ αυτό το κεφάλαιο, θα δούμε το σφράγισμα των 144,000 Ισραηλιτών (12,000 από κάθε φυλή του Ισραήλ), πάνω στη γη. Αυτό συμβαίνει μεταξύ της 6ης και 7ης σφραγίδας – πριν ανοιχτεί η 7η σφραγίδα - για να προφυλαχτούν από την κρίση που πρόκειται να έρθει.


Το άνοιγμα της 7ης σφραγίδας περιλαμβάνει τα δεύτερα 3 ½ χρόνια της Μεγάλης θλίψης. Η 7η σφραγίδα υποδιαιρείται σε 7 μέρη, που ονομάζονται 7 σάλπιγγες, ή 7 φιάλες, ή 7 πληγές.  Για να δώσουμε μια παραστατική εικόνα της 7ης σφραγίδας, θ’ αναφερθούμε στην πτώση της Ιεριχώ από τους Ισραηλίτες.

Βάδιζαν γύρω από τα τείχη της πόλης για 7 μέρες. Τις 6 πρώτες  μέρες βάδισαν μόνο μια φορά κάθε μέρα γύρω από τα τείχη. Την 7η μέρα βάδισαν 7 φορές γύρω από τα τείχη πριν πέσει η Ιεριχώ. Αυτό το παράδειγμα θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε τα γεγονότα της 7ης σφραγίδας που περιλαμβάνει 7 σάλπιγγες και 7 φιάλες. Η 5η, 6η, 7η σάλπιγγα αποκαλούνται και ουαί.

Προς το τέλος αυτής της περιόδου και πρίν την 6η σάλπιγγα, οι 144,000 Ισραηλίτες αναλαμβάνονται στον ουρανό και θα τους δούμε στη συνέχεια να βρίσκονται ήδη εκεί. Η 7η σάλπιγγα έχει να κάνει με τη μάχη του Αρμαγεδδώνα και τη 2η έλευση του Ιησού Χριστού. Ο Α/Χ και ο ψευδοπροφήτης ρίχνονται ζωντανοί στη λίμνη του πυρός. Όλα αυτά είναι μια γενική εικόνα πριν μπούμε στην κατά εδάφιο ερμηνεία του 7ου κεφαλαίου.

Υπάρχουν δύο διαφορετικές όψεις για τη χρονική περίοδο των δευτέρων 3 ½ χρόνων της Μεγ. θλίψης. Η πρώτη αναφέρεται σαν 7 σάλπιγγες και η δεύτερη σαν 7 φιάλες. Οι 7 σάλπιγγες περιγράφονται στα κεφάλαια η και θ και μέρος του ι κεφαλαίου. Οι 7 φιάλες αναφέρονται στα κεφ. ιε και ις.  Βλέπουμε το ίδιο πράγμα από δύο διαφορετικές πλευρές. Θα δούμε γιατί αυτές οι δύο πλευρές αναφέρονται στο ίδιο γεγονός.

Αποκ.ζ:1  Και μετά ταύτα είδον τέσσαρας αγγέλους ισταμένους επί τας τέσσαρας γωνίας της γής, κρατούντας τους τέσσαρας ανέμους της γής, δια να μην πνέη άνεμος επί της γής, μήτε επί της θαλάσσης, μήτε επί πάν δένδρον.


Α.  Και μετά ταύτα.
Αυτή η φράση σημαίνει ότι ο Ιωάννης βλέπει αυτά τα πράγματα, αφού είδε τα γεγονότα της Μεγάλης θλίψης. Η μεγάλη θλίψη ήταν για 42  μήνες, ή 1260 μέρες, ή 3 ½  χρόνια. Αυτό το βλέπουμε στην Αποκ.ς:9-11 ιγ:5,7,15 και ιβ:6,14. Η φράση καιρόν καιρούς και ήμισυ καιρού σημαίνει 3 ½ χρόνια.
Εννοεί ακόμα, μετά τα γεγονότα της 6ης σφραγίδας του κεφ.ς:12-17 μετά τα σημεία στον ήλιο, τη σελήνη και τα άστρα (Ματθ.κδ:29 και Ιωήλ β:30).

Β.  είδον τέσσαρας αγγέλους ισταμένους επί τας τέσσαρας γωνίας της γής.
Αυτό σημαίνει ότι όλη η γη εμπλέκεται σε ότι πρόκειται να συμβεί. Οι 4 γωνιές της γης αναφέρονται στις 4 διευθύνσεις και επομένως αναφέρεται εδώ ο Λόγος του Θεού σε κάτι παγκόσμιο, που θα έχει επίδραση πάνω σε κάθε κάτοικο της γης. Ακόμα λέει ότι αυτοί οι 4 άγγελοι κρατούσαν τους 4 ανέμους της γης. Είναι οι 4 πρώτοι άγγελοι από τους 7 αγγέλους της 7ης σφραγίδας. Τα 4 πρώτα γεγονότα της 7ης σφραγίδας είναι γεγονότα που βλάπτουν τη γη.

Ο άνεμος δεν θα πνεύσει πλέον επί της γης, ούτε στη θάλασσα και τα δέντρα. Αυτό θα συμβεί στην κυριολεξία γιατί όλες οι επόμενες πληγές που εκχέονται, περιλαμβάνουν όλο το πρόσωπο της γης.

Υπάρχει μια τρομακτική σιωπή στο φυσικό βασίλειο  και είναι σαν να στέκεται η γη, ο ουρανός και οι άνεμοι σιωπηλοί σε ένδειξη σεβασμού και υποταγής πρός το Θεό που πρόκειται να εκχύσει την τρομερή κρίση Του.

Γ.  ώστε να μη πνέει άνεμος επί της γής, ούτε επί της θαλάσσης, ούτε επί πάν δέντρον.
Αυτό δείχνει ότι η οργή του Θεού πρόκειται να εκχυθεί πάνω στο πρόσωπο της γης. Θα δούμε ότι οι 4 πρώτες σάλπιγγες της 7ης σφραγίδας, είναι φυσικές εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν τη γη τη θάλασσα και τον ουρανό.

Η 5η, 6η, 7η σάλπιγγα κατευθύνονται άμεσα εναντίον των ανθρώπων αυτού του κοσμικού συστήματος. Οι 4 πρώτες σάλπιγγες έχουν να κάνουν κυριολεκτικά με τη γη, αν και έχουν επίδραση πάνω στους ανθρώπους όπως θα δούμε.

Οι 4 άγγελοι που στέκονται στις 4 γωνίες της γης είναι οι 4 άγγελοι των 4 πρώτων σαλπίγγων. Θα δούμε στο επόμενο κεφ.η:1-12 αυτές τις 4 σάλπιγγες, και πως επιδρούν πάνω στη γη τα γεγονότα που συμβαίνουν όταν οι 4 αυτοί άγγελοι σαλπίζουν.

Αποκ.ζ:2  Και είδον άλλον άγγελον ότι ανέβη από ανατολής ηλίου, έχων σφραγίδα του Θεού του ζώντος, και έκραξε μετά φωνής μεγάλης πρός τους τέσσαρας αγγέλους εις τους οποίους εδόθη να βλάψωσι την γήν και την θάλασσαν.


Α.  Ο άγγελος αυτός είπε στους 4 αγγέλους να μη βλάψουν τη γη, ούτε τη θάλασσα μέχρι να σφραγιστούν οι δούλοι του Θεού στα μέτωπά τους, και αυτοί είναι οι 144,000.

Β.  από ανατολής ηλίου
Ο άγγελος ανέβηκε από την ανατολή. Η ανατολή είναι το σημείο απ’ όπου ανατέλλει ο ήλιος, που σημαίνει ότι αυτός ο άγγελος έρχεται από την παρουσία του Ιησού Χριστού που είναι ο Ήλιος της δικαιοσύνης. Ανεβαίνει από την ανατολή, η οποία συμβολίζει την παρουσία του Θεού. Μπορεί να ήρθε ο άγγελος στην πραγματικότητα από την ανατολή, πνευματικά όμως σημαίνει ότι ήρθε  από την παρουσία του Ήλιου της δικαιοσύνης, του Ιησού Χριστού.

Γ.  Μαλ.δ:1,2 Αυτό το εδάφιο έχει περισσότερες εξηγήσεις. Μια απ’ αυτές είναι σχετική με τα γεγονότα που πρόκειται να δούμε να διαδραματίζονται πάνω στη γη. Η ημέρα του Κυρίου έρχεται και θα κατακάψει σαν κλίβανος τους υπερήφανους και τους ασεβείς, με τις 7 πληγές που πρόκειται να εκχυθούν πάνω σε όλο το πρόσωπο της γης.

Όμως σε κείνους που φοβούνται το όνομα του Θεού θα ανατείλει ο Ήλιος της δικαιοσύνης και δεν θα μπορέσει να τους βλάψει κανείς κι εδώ αναφέρεται στους 144000, τους δούλους του Θεού, οι οποίοι είναι οι μόνοι πάνω στη γη αυτόν τον καιρό που γνωρίζουν το Θεό.

Ο Ήλιος της δικαιοσύνης θα ανατείλει με ίαση στις πτέρυγές τους. Τους σφραγίζει κι έτσι τους προστατεύει από τις πληγές που εκχέονται. Αυτό το εδάφιο έχει επίσης πνευματικές αλήθειες που εφαρμόζονται και σε μας.

Ο Κύριος μας έχει σφραγίσει με το Άγιο Πνεύμα για να μας προστατεύσει και να μας διαφυλάξει από την ώρα του πειρασμού η οποία πρόκειται να έρθει πάνω στην οικουμένη.  Όμως εφαρμόζεται κυρίως στους 144000, οι οποίοι σφραγίζονται και στην 5η σάλπιγγα αρπάζονται στον ουρανό.

Δ.  Ο σκοπός αυτού του αγγέλου που ανέβηκε από την ανατολή με την σφραγίδα του Θεού είναι να σώσει και να θεραπεύσει