Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Το αστέρι, το μνημείο και ο αντισημιτισμός

Η Δήμαρχος Καβάλας αποφάσισε την τελευταία στιγμή την "αναβολή" των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου Ολοκαυτώματος στη μνήμη των 1.484 Ελλήνων Εβραίων της πόλης. 

Γιατί; Επειδή δεν της αρέσει "αισθητικά" το άστρο του Δαυίδ!

Το πρωτοσέλιδο της καθημερινής εφημερίδας της Καβάλας Νέα Εγνατία την Παρασκευή 15 Μαΐου είχε τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Το Αστέρι “έφαγε” το Μνημείο - 72 ώρες πριν την εκδήλωση η δήμαρχος “ανακάλυψε” ότι δεν είναι της αισθητικής της». 

Ως λόγος για την αναβολή της εκδήλωσης μνήμης για τα αποκαλυπτήρια του μνημείου Ολοκαυτώματος της Καβάλας αναφέρεται η αντίδραση συμβούλων της παράταξης της δημάρχου Καβάλας, Δήμητρας Τσανάκα, για το άστρο του Δαβίδ στην πρόσοψη του Μνημείου. Προβλήθηκαν δηλαδή λόγοι αισθητικής..

Η απόφαση για την ανέγερση του μνημείου είχε ληφθεί από το μακρινό 2004! 

Η αναβολή της εκδήλωσης αποτελεί μεγάλη προσβολή της μνήμης χιλιάδων Ελλήνων Εβραίων που χάθηκαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και έχει ήδη προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, καθώς οι απόψεις των τοπικών αρχόντων προσβάλλουν την αισθητική (και την νοημοσύνη) όσων πολιτών δεν ξεχνούν.