Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Γυάρος: μοναδικό καταφύγιο θαλάσσιας ζωής στη Μεσόγειο

Από προστατευόμενους οικοτόπους του Δικτύου Natura 2000 καλύπτεται πάνω από το 50% της θαλάσσιας περιοχής στο ξερονήσι της Γυάρου (άλλοτε τόπο εξορίας), όπως καταδεικνύει έρευνα που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Κυκλάδες Life και δημοσιοποιήθηκε από το WWF Ελλάς.

Πρόκειται για δύο οικοτόπους που παρέχουν καταφύγιο σε πολλά είδη ψαριών, ενώ η μεγάλη οικολογική αξία τους και η ανάγκη προστασίας τους αναγνωρίζεται από τον Μεσογειακό Κανονισμό για την Αλιεία ΕΚ/1967/2006.


Η P. Οceanica, γνωστή και ως φυκιάδα, το μοναδικό φυτό της θάλασσας που απαντάται αποκλειστικά στη Μεσόγειο, δεσμεύει διοξείδιο του άνθρακα, απελευθερώνει οξυγόνο και προστατεύει τον βυθό και την ακτή από τη διάβρωση.

Οι τραγάνες είναι πολύ σημαντικά αλιευτικά πεδία, αποτελούν πυρήνες βιοποικιλότητας και θεωρούνται δεξαμενές ατμοσφαιρικού CO2. Xαρτογραφήθηκε μια περιοχή συνολικού εμβαδού 57,3 τ. χλμ., αναδεικνύοντας τη θαλάσσια Natura 2000 περιοχή της Γυάρου ως την καλύτερα χαρτογραφημένη θαλάσσια Natura 2000 στην Ελλάδα.


Ο καθηγητής Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Πατρών και υπεύθυνος της έρευνας Γ. Παπαθεοδώρου αναδεικνύει την έλλειψη χαρτογράφησης των θησαυρών του βυθού. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Στη χώρα μας, παρότι τα λιβάδια Ποσειδωνίας έχουν μελετηθεί σε κάποιο βαθμό, το μεγαλύτερο μέρος τους παραμένει αχαρτογράφητο και η ακριβής έκταση και κατανομή τους παραμένει άγνωστη. Για τις τραγάνες γνωρίζουμε πως στο Αιγαίο φιλοξενούνται οι μεγαλύτεροι σχηματισμοί στη Μεσόγειο, αλλά ένα πολύ μικρό τμήμα τους έχει χαρτογραφηθεί».


πληροφορίες από enallaxnews.gr