Ιούδ.α:3 Αγαπητοί, επειδή καταβάλλω πάσαν σπουδήν να σας γράψω περί της κοινής σωτηρίας, έλαβον ανάγκην να σας γράψω, προτρέπων εις το να αγωνίζησθε δια την πίστιν, ήτις άπαξ παρεδόθη εις τους αγίους.

Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν κάνει κακό μόνο στα πνευμόνια και την καρδιά μας, όπως θα περίμενε κανείς. Νεότερη μελέτη δείχνει πως η ρύπανση της ατμόσφαιρας αυξάνει τον κίνδυνο για στένωση των αρτηριών άρα και για εγκεφαλικό κατά 24%.

Ερευνητές του ιατρικού κέντρου του πανεπιστημίου της Ν. Υόρκης ανέλυσαν τα στοιχεία 3.000 ανθρώπων που είχαν υποβληθεί σε καρδιαγγειακές εξετάσεις.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό του αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας, έδειξαν πως η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο στένωσης των καρωτίδων, που τροφοδοτούν με αίμα και οξυγόνο τον εγκέφαλό. Πάθηση που ευθύνεται για πάνω από τα μισά εγκεφαλικά. 

Όπως είπε σε ιατρικό συνέδριο στο San Diego ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Jonathan Newman, τα στατιστικά στοιχεία έδειξαν πως αυτοί που ζούσαν στις περιοχές με την μεγαλύτερη ρύπανση, είχαν 24% μεγαλύτερο κίνδυνο κατά μέσο όρο να εμφανίσουν στένωση αρτηριών, σε σχέση με όσους ζούσαν στις περιοχές με την μικρότερη ρύπανση.

Σύμφωνα με τον Newman «Η μελέτη μας έρχεται να προστεθεί στο διογκούμενο σώμα των στοιχείων που δείχνουν ότι η ρύπανση του αέρα συνιστά σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο. Δείχνει ότι ο κίνδυνος για έναν άνθρωπο δεν σχετίζεται μόνο με τα γονίδιά του και τον τρόπο ζωής του, αλλά επίσης εξαρτάται σε ένα βαθμό από τον κόσμο όπου ζούμε και τον αέρα που αναπνέουμε».